מכירים את האנשים האלה שתמיד ימצאו על מה להתלונן? קיטורים יכולים להיחשב בישראל כספורט לאומי, או לכל הפחות לתחביב מועדף בקרב אנשים רבים. אך בעוד שזה בהחלט נחמד להוציא קיטור מדי פעם, כשזה קורה לעתים קרובות זה סימן רע. מתברר שכשאתם מקטרים ומתלוננים, אתם פוגעים למעשה בעצמכם – וגם באחרים. מומחים מפרטים על כל הבעיות הבריאותיות, פיזיות ונפשיות, שיכולות להיגרם כתוצאה מקיטורים אובססיביים.
שליליות מזיקה קודם כל לכם ולסביבתכם, אך שליליות תמידית יכולה גם להזיק למוח ולבריאות שלכם. הפסיכולוג סטיבן פרטון טוען שקיטורים יכולים להרוג אתכם. אם יש לכם נטייה להתלונן הרבה, הנה הדרכים השונות שבהן ההרגל הזה יכול להזיק לכם:
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
הכול בסינפסות של המוח
במוח ישנן סינפסות, שתפקידן העברת מסרים עצביים לתאי מטרה. בין הסינפסות במוח ישנם מרווחים הנקראים מרווח סינפטי. כשיש לכם מחשבה מסוימת, סינפסה אחת שולחת מסר עצבי דרך המרווח הסינפטי לסינפסה אחרת ובכך יוצרת גשר, שדרכו עובר המסר העצבי עם המידע הרלוונטי שאתם חושבים עליו. כל פעם שהמסר העצבי הזה מתעורר, הסינפסות מתקרבות אחת לשנייה, כדי להפחית את המרחק שאותו מסר עצבי צריך לעבור במוח. המוח מחווט עצמו מחדש ולמעשה משנה עצמו באופן פיזי, כדי לאפשר לסינפסות לתקשר בקלות רבה יותר, כך שהמחשבה תעלה. ובמילים אחרות, כשיש לכם מחשבה מסוימת, קל יותר למוח שמחשבה זו תעלה במוחכם שוב. אלה כמובן חדשות רעות לאנשים שהם לא בדיוק נוטים להיות חיוביים. מחשבות שליליות שחוזרות על עצמן – יגרמו לעוד מחשבות שליליות להגיע.
מחשבות משנות אופי
בילוי ממושך בקרב אנשים שליליים גורם לחיווט מחדש של המוח שלכם, כשם שמחשבות שליליות עקביות מובילות ליותר מחשבות נגטיביות. רוצים לחזק את הצד החיובי שלכם? בלו יותר זמן בקרב אנשים חיוביים – כך המוח יחווט עצמו מחדש לצד החיובי יותר.
לחץ מזיק לגוף
לפי פרטון, הימנעות משליליות מטיבה לבריאות הנפשית שלכם, אך אם מפסיקים לחלוטין עם הרגל הקיטורים והתלונות, אפשר לשפר משמעותית גם את הבריאות הפיזית. כאשר המוח שלכם שולח אותות עצביים של כעס, מדובר במכה למערכת החיסונית שלכם. הורמון הסטרס עולה כשאתם שליליים - ורמות גבוהות של הורמון זה יכולות לשבש את הזיכרון שלכם, את יכולת הלמידה, לגרום לירידה בתפקוד מערכת החיסון, לעלייה במשקל, עלייה ברמת הכולסטרול ואף מחלות לב.
עוד ב-mako בריאות:
>> פן או מחליק: מה הורס את השיער יותר?
>> מסירה איפור עם מגבונים? תפסיקי מיד
>> גילת אנקורי: "אמרתי לרופאה שלא אמשיך לחיות ככה"
כיצד להתמודד עם אנשים שמקטרים?
אם יש לכם קולגה בעבודה או חבר/ה שנוטים לקטר המון ובעצם שואבים מכם כל אנרגיה חיובית שנותרה בגופכם, יש כמה דברים שניתן לעשות לגבי זה.
1. לדעת לזהות אותם כשאתם פוגשים אותם
לא תמיד קל לזהות במבט ראשון אדם שלילי שנוהג לקטר ולהתלונן. אמנם האובר-דרמטיות שלהם יכולה לעתים לשעשע, אך בסוף תמצאו את עצמכם מותשים ועייפים מכל הקיטורים שלהם. אם אתם מרגישים שמשהו לא ממש בסדר איתם, הקשיבו לאינסטינקטים שלכם. אם אתם חווים תסמינים כמו כאבי שרירים, אנרגיה נמוכה, כאבי ראש, עצב, עצבנות בלבול או שליליות כללית, ייתכן שמישהו בקרבתכם שואב מכם אנרגיות.
2. הימנעו מהם, אם אפשר
ברגע שאתם מזהים אדם כזה, כדאי לנסות כמה שיותר להימנע מהם. אם אין דרך להימנע מאינטראקציה איתם (אם למשל מדובר בקולגה בעבודה או בן משפחה) – הציבו גבולות ברורים. אם אדם כזה מנסה לקיים איתכם שיחה כשהוא או היא למעשה מחפשים מישהו להוציא עליו את התלונות שלהם – אמרו מראש שיש לכם רק כמה דקות פנויות. אחרי כן סיימו את השיחה בדרך מנומסת בלי לפגוע ברגשותיהם.
3. הימנעו מלהיגרר לזה
לא משנה אם אתם מרגישים שאתם מסוגלים לעזור לאנשים שמתלוננים על בעיות בחיים, אתם לא באמת יכולים לפתור לאנשים את כל הבעיות שלהם. אנשים שלוקים בשליליות כרונית נוטים להתעלם מהעצות שלכם ואף עלולים ליצור בעיות חדשות שתתקנו להם. במילים אחרות, הבעיות שלהם הם מעבר ליכולת התיקון שלכם. הדרך הטובה ביותר היא להציב גבולות. לדוגמה: הימנעו מלהציע פתרונות לאנשים תלותיים או חסרי ביטחון. אך שמרו על הנימוסים שלכם והיו אמפתיים כלפיהם. ואל תשכחו: הקיפו את עצמכם באנשים חיוביים וכאלה שימלאו אתכם באנרגיה ולא כאלה שישאבו מכם אנרגיה.