מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות מוכיחים ששינה איכותית היא חיונית לחיים בריאים. נמצא קשר בין מחסור בשעות שינה למחלות רבות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם והשמנת-יתר. עם חדירת מסכי הסמארטפונים לחיינו שמשבשים גם את השינה שלנו, ארגוני בריאות רבים ממליצים על הימנעות ממסכים במיטה והקפדה על 7-9 שעות שינה בלילה. כעת מחקר מארה"ב שפורסם בכתב העת Journal of Research in Personality מדגיש בעיה נוספת שמפריעה לנו לישון – כעס.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
פסיכולוגים מאוניברסיטת איווה סטייט עקבו אחר הרגלי השינה של 436 מתנדבים, לאחר שהם התבקשו למלא שאלון על רמות של כעס. תוצאות המחקר הראו כי ככל שאדם הולך לישון כועס יותר – כך השינה שלו נפגעת יותר. הסיבה לכך היא כיוון שאנשים שהולכים לישון כועסים, ככל הנראה גם יישארו ערים יותר שעות (במחשבה על מה שהכעיס אותם) ולא יירדמו בקלות ובנינוחות.
"אצל אנשים שהתקשו לשלוט בכעסים שלהם נמדדה איכות שינה גרועה יותר, מבחינה אובייקטיבית וסובייקטיבית. הממצאים מקשרים בין התנהגות שינה לשינויים בכעסים, ומעידים על כך שחוסר שליטה בכעסים היא הסיבה העיקרית לכך – בהתחשב בהוכחות הקיימות לכך שכעס ושינה תלויים אחד בשני", כתבו החוקרים במחקר. חשוב לציין שהתוצאות נותרו אותו דבר, גם כשהובאו בחשבון משתנים כמו מין, גיל, מעמד סוציו-אקונומי וסטרס.
עוד ב-mako בריאות:
>> מה הפרעת הנפש הקטנה שלכם?
>> הופיע לכם כתם כהה על הציפורן? טוסו לרופא
>> אתם חייבים להפסיק להוסיף לימון לשתייה שלכם
מחקרי עבר הראו כי שינה לא טובה ומחסור בשעות שינה גורמים לאנשים להיות עצבניים יותר – והמחקר הנוכחי אומר שכעס גורם לבעיות בשינה. כך למעשה, נוצר מעגל קסמים שקשה לצאת ממנו, אלא אם עובדים קשה על שליטה בכעסים ושיטות הרגעה. אם אתם מזדהים עם המחקר ומוצאים את עצמכם הולכים לישון כועסים בתדירות גבוהה, כדאי לנסות לפתור את הבעיה שמכעיסה לפני השינה (אם אפשר), גם אם זה אומר שתלכו לישון קצת מאוחר יותר.
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להשיג את השינה האיכותית שאתם זקוקים לה:
1. לכו לישון מוקדם יותר, בייחוד אם אתם עייפים
2. אל תסתמכו על תרופות שאינן הכרחיות
3. וודאו שחדר השינה בטמפרטורה נוחה (18-21 מעלות)
4. הימנעו ממסכים לפני השינה
5. הימנעו מאלכוהול לפני השינה – ומקפה אחרי השעה 16:00
6. אל תתאמנו בשעה מאוחרת
7. וודאו שחדר השינה חשוך
8. נהלו יומן שינה