כל מי שהיה רווק מספיק זמן, במיוחד לצד הרבה חברים "תפוסים", יודע איך זה מרגיש להיות האחד שנשאר רווק לאורך זמן. תמיד משפחה וחברים "מודאגים" ישאלו מה חדש בגזרת הזוגיות - והתשובה ("אין חדש") לרוב תגרור תגובות נוטפות רחמים קלים עד קשים, תלוי באדם שמולכם בנוסח "אל תדאג, אני בטוח/ה שמשהו יבוא בקרוב"). ובפנים אתם מרגישים תחושה של מועקה קלה, שאחרים רואים אתכם ככישלון, כ"ההוא/ההיא בחבורה שתמיד לבד". גם אם הרווקות שלכם לא הפריעה לכם עד היום, התפיסה של החברה כלפי הרווקות שלכם תחלחל לאט ובזהירות ותצליח להטריד את מנוחתכם.
כי לצערנו, ישנם לא מעט אנשים שמאמינים כי אם אדם אינו נמצא בזוגיות, אז הוא בטח אדם בודד ואומלל. כתוצאה מכך, אנשים מפתחים פחד מפני הרווקות, שמוביל אותם להזדרז להיכנס למערכות יחסים שלאו דווקא מתאימות להם ומסבות להם אושר. בשנים האחרונות יותר חוקרים מחליטים לבחון לעומק את תופעת הפחד והסלידה מהרווקות, כמו גם את היחס של החברה לרווקים ורווקות, ומנסים לענות על שאלות כמו למה אנחנו כל כך חוששים מלהיות רווקים? וגם כשאנחנו מרוצים מהרווקות שלנו – מדוע החברה לוקחת את זה כל כך קשה?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אפליה וסטיגמטיזציה נגד רווקים ורווקות
החוקרת בלה דה פאולו טבעה את המונח "סינגליזם" (Singlism), והגדירה אותו כ"סטיגמטיזציה של מבוגרים רווקים, הכוללת הדבקת סטראוטיפים שליליים לרווקים ואפליה נגדם". הרווקים למעשה סובלים פעמיים: הם דואגים על כך שהם רווקים והם נשפטים על ידי החברה בעקבות מצבם הזוגי, או האי-זוגי, ליתר דיוק.
ממחקר שפורסם בשנת 2013 עולה כי אנשים מוכנים להתפשר על פחות במערכת יחסים, מחשש שיישארו רווקים. החוקרים הגדירו את הפחד מפני הרווקות כדאגה מתמשכת, חרדה או מצוקה הקשורים למצב נוכחי או עתידי שבו אדם נמצא ללא פרטנר רומנטי. לפי החוקרים, דאגה זו עשויה להימצא בקרב אנשים שאינם נמצאים בזוגיות וכן בקרב אנשים שנמצאים במערכת יחסים, אך חוששים או מפקפקים באריכות הקשר. מרבית המחקרים שנעשו בנושא התמקדו בנשים, אך החוקרים מציינים שגם גברים וגם נשים עשויים להרגיש חוסר נוחות בכל הנוגע לרווקות, מאחר שלשני המינים צורך אינהרנטי למצוא מערכת יחסים אינטימית.
החוקרים ביצעו כמה ניסויים, שבאמצעותם הם פיתחו את "סולם הפחד מפני רווקות". הם מצאו כי אנשים עם פחדים חזקים יותר היו בסבירות גבוהה יותר להנמיך את הסטנדרטים שלהם, גם במערכות יחסים קיימות וגם בחיפוש אחר פרטנרים חדשים. נוסף על כך, ציונים גבוהים יותר בסולם "ניבאו תלות גדולה יותר במערכות יחסים פחות מספקות". ככל שאדם פחד יותר מרווקות, כך פחתה הסבירות שהוא יסיים מערכת יחסים שהוא נמצא בה, אפילו אם היא לא מספקת אותו. לפי דה פאולו שכותבת לאתר Psychology Today, מאחר שאנשים שחוששים מרווקות הם בעלי סבירות גבוהה יותר להתפשר, זה מנציח את הרעיון כי רווקות מובילה לאומללות.
עוד ב-mako בריאות
>> 6 טעויות שאתם עושים לפני, במהלך ואחרי סקס
>> זאת המגפה המודרנית של הצעירים
>> זה מה שפסיכופתים עושים כשכולם הולכים לישון
ויש גם יתרונות
הפחד מהרווקות יכול במקרים רבים להוביל למצב שבו אדם יתמקד יותר בסטטוס הזוגי שלו מאשר בזוגיות עצמה, שזה בהחלט עשוי לעורר בעיות. במאמר משנת 2013 חוקרים מזהירים ומסבירים כי חשוב להיות מודעים לכל תחושת חרדה שעשויה להתפתח בהקשר של רווקות. וכמובן להיזהר מהשלכות שליליות, כמו התפשרות על אדם שפחות מתאים לכם רק כדי שתוכלו לשנות בפייסבוק את הסטטוס הזוגי ל"במערכת יחסים". בטווח הרחוק, זה בהחלט עשוי לא להשתלם לכם.
אנשים שוכחים או לא מודעים לכך שלרווקות יש גם לא מעט יתרונות ורבים מהם גם מגובים מדעית. במחקר שפורסם בשנת 1998 ציינו החוקרים כי רווקים רבים נהנים יותר מעצמאות וצמיחה אישית, בהשוואה לאנשים נשואים. מחקר אחר הראה שרווקים שומרים על קשר טוב יותר עם חברים, שכנים, אחים/אחיות והורים – בהשוואה לנשואים. לפיכך, אולי כדאי לחשוב שוב על הקונספט של "לבד" – האם אדם שלא נמצא בזוגיות הוא באמת "לבד" כפי שהחברה אוהבת להגדיר? לא בטוח. הרי לא מעט אנשים נשואים מרגישים בודדים ולא מעט רווקים (שכאמור מפתחים יותר קשרים חברתיים) לא מרגישים בודדים כלל. במידה רבה, תחושת בדידות לא תמיד קשורה לסטטוס זוגי או חברתי. וכאן נשאלת שוב השאלה, מדוע החברה כל כך מרחמת על רווקים? ולמה רווקים צריכים להרגיש רע עם עצמם על הסטטוס הזוגי שלהם?
אין שום דבר רע בלרצות בן זוג, אך אין גם סיבה לסבול כשאתם רווקים. דה פאולו מציינת שחשוב לא להשוות את עצמכם לאנשים אחרים שנמצאים בזוגיות, במקום זאת, תעריכו את הקשרים המשמעותיים בחייכם עם אנשים אחרים. ואל תתנצלו על היותכם רווקים, אמצו את זה ותיהנו מזה וזכרו שבכל דבר יש יתרונות וחסרונות, גם ברווקות וגם בזוגיות. ובפעם הבאה שמישהו ישיב לכם בעיניים רחמניות על היותכם רווקים, תשיבו להם בחיוך גדול ואמיתי.