בסרט "שמש נצחית בראש צלול" ישנה חברה בשם "לאקונה בע"מ" המציעה שירותי מחיקת זיכרונות לאנשים שמעוניינים לשכוח אירועים מכאיבים. אמנם הסרט הלך רחוק ואפשר לאנשים למחוק כל זיכרון הקשור לאדם מסוים, נראה שהטכנולוגיה בימינו מתקדמת לשם בצעדי ענק.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקר חדש שפורסם בכתב עת המדעי Nature Human Behavior על ידי חוקרים מיפן, ארה"ב ואוניברסיטת קיימברידג' מתאר שיטה למחיקת זיכרונות שליליים, והחלפתם בזיכרונות חדשים על ידי שילוב של אינטליגנציה מלאכותית והדמיה עצבית ממוחשבת. אמנם הטכניקה החדשנית אינה מאפשרת לכם "לפרמט" זיכרונות באותה קלות שמוחקים דברים מזיכרון של מחשב, אבל היא עשויה למנוע צורך ליצור פחד במוח שלנו. עד כה, מרבית השיטות הפסיכולוגיות להתגברות על פחדים מאלצות אותנו להיחשף אליהם ולהתמודד איתם פנים מול פנים. שיטה חדשנית זו עשויה לחסוך לנו את כל התהליך.

במהלך המחקר, השתמשו החוקרים בהדמיה עצבית ממוחשבת כדי לראות כיצד מוחם של המשתתפים נראה כאשר הם נזכרים באירועים מעוררי פחד שקרו להם בעבר. בכל פעם שהוצגה להם תמונה מעוררת זיכרון רע, הופעל שוק חשמלי מזערי. דפוס הפעולה שמופעל במוח שלהם כשהם נזכרים נלכד באמצעות אינטליגנציה מלאכותית, שמשתמשת בהדמיה של המוח כדי לזהות מתי הזיכרון עולה שוב.

שמש נצחית בראש צלול (צילום: מתוך YouTube)
מחיקת זיכרונות כמו ב"שמש נצחית בראש צלול"|צילום: מתוך YouTube

חוקרים הצליחו להחליף זיכרונות שליליים בחיוביים

אכן אותם דפוסי פעולה המקושרים לזיכרונות רעים עלו שוב, אך לא בהכרח מתי שהמשתתפים נזכרו באירועי עבר מפחידים. החוקרים גילו כי חלק מהמאפיינים של דפוסי הפחד צצו במוחם של המתנדבים כשהם נחו, אך הופעתם של אותם דפוסים לא גרמה להם להרגיש פחד. החוקרים החליטו לנצל עובדה זו והסיקו כי הם יכולים לבטל את ההקשר שבין דפוסי מוח ופחד, על ידי יצירת הקשר חדש וחיובי יותר – כמו פרס כספי.

עוד ב-mako בריאות
>> איך מתחטבים ושורפים קלוריות בפחות משעה?
>> מחקר חדש מצא עוד סיבה טובה לעשות סקס
>> האם הלבנת שיניים מזיקה לשיניים?

בכל פעם שהסריקה המוחית הראתה דפוס מבוסס פחד, החוקרים נתנו להם כסף. כך, האסוציאציות הקודמות נעלמו בהדרגה ופינו מקום לאסוציאציות חדשות וחיוביות, בלי שהמשתתפים יצטרכו באופן אקטיבי להיזכר בזיכרונות המפחידים.

"למעשה, מאפייני הזיכרונות שקודם לכן כווננו לחזות שוק חשמלי מכאיב, 'תוכנתו' מחדש לחזות משהו חיובי במקום", אמר ד"ר איי קויזומי, ראש המחקר, בהצהרה לעיתונות.

מחיקת הזיכרון המפחיד נמצאה יעילה כאשר החוקרים הראו למשתתפים אותה תמונה מעוררת פחד – ותגובתם הפיזיולוגית לא הראתה סימנים של פחד (כמו הזעה או פעילות גבוהה באזור האמיגדלה).

אמנם המחקר נעשה רק על 17 אנשים, אך ייתכן שהוא מהווה צעד חשוב ביותר בתחום הפסיכולוגיה, שאולי בעתיד יאפשר לנו להתגבר על הפחדים שלנו מבלי להיאלץ להתמודד מולם. מצד שני, זיכרונות מהווים חלק חשוב ובלתי נפרד מהאישיות ומהזהות שלנו, לכן נותר עוד לחקור מהן ההשלכות של מחיקת זיכרונות על מבנה האישיות שלנו. השאלה המתבקשת היא, האם מחיקת זיכרונות כי הם מעוררים אצלנו רגשות שליליים לא מונעת מאתנו את אחד המאפיינים הבסיסיים בחוויה האנושית – כאב? ייתכן ששיטה זו תחולל שינויים בלתי הפיכים שיובילו בכלל למסקנה שאולי באמת עדיף כבר להתמודד עם הפחדים ולא לחפש קיצורי דרך.

>> האם סרטי אימה טובים לבריאות?