מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי The Lancet טוען כי ייתכן שקיימת נוסחה מנצחת לכמות הפחמימות היומית המומלצת. הסוד (הלא כל כך מפתיע): לצרוך במתינות.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

שרה סיידלמן, קרדיולוגית וחוקרת תזונה שהובילה את המחקר, סיפרה לביזנס אינסיידר שהממצאים מציעים כי "תזונה עשירה במזון מן הצומח כמו ירקות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים, קשורה להזדקנות בריאה". זה למעשה אומר כי רק מחצית מהקלוריות שאתם צורכים מדי יום צריכים להגיע מפחמימות.

במהלך המחקר, סיידלמן בדקה הרגלי תזונה של יותר מ-15,400 מבוגרים בארה"ב ו-432 אלף אנשים ביותר מ-20 מדינות ברחבי העולם. היא וצוותה ניתחו את המידע בהקשר לתוחלת החיים של המשתתפים במחקר. הם מצאו כי אנשים שאכלו פחמימות במתינות, כמחצית מכמות הקלוריות שהם צרכו ביום, היו בעלי תוחלת חיים ארוכה יותר. לעומתם, אנשים ששאבו 70 אחוז מהאנרגיה שלהם מפחמימות, או אנשים שפחמימות היוו 40 אחוז או פחות מכלל הקלוריות שהם צרכו ביום, היו בסיכון גבוה יותר למוות מוקדם, בהשוואה לאנשים שצרכו פחמימות במתינות. החוקרים למעשה גילו כי לא כדאי לאכול יותר מדי פחמימות, אך גם לא מעט מדי פחמימות, אלא רק כמות מתונה במקום המושלם באמצע.

"אין שום דבר יותר חשוב לבריאות שלנו מהאוכל שאנו אוכלים מדי יום"

בצד אחד של המקשתת ישנם אנשים שסובלים מהשלכות בריאותיות עקב אכילה מוגזמת של פחמימות, כמו במדינות עם הכנסה ממוצעת נמוכה, היכן שאנשים נוטים להסתמך על אורז לבן כמזונם העיקרי. בצד השני של המקשתת ישנם אנשים הצורכים מעט מדי פחמימות. באופן מפתיע, האנשים שנמצאו בסיכון הגבוה ביותר למוות מוקדם בארה"ב היו דווקא אלה שלא אכלו מספיק פחמימות. הסיבה: מאחר שהם נטו להחליף מזונות עשירים בפחמימות במזונות עשירים בשומן מן החי וחלבונים. "בקר, חזיר, טלה, עוף וגבינות", כתבה סיידלמן. אך היא מוסיפה כי זה לא המחסור בפחמימות שהעלה את התמותה, אלא המזונות השומניים שאפיינו את התזונה של אנשים שהפחיתו בצריכת הפחמימות.

פסטת זנב שור (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
לא תצטרכו לוותר על הפסטה לחלוטין|צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל
עוד ב-mako בריאות:
>> התמונה שהצילה לאישה אחת את החיים
>> לא עושים מספיק סקס? אולי זאת הסיבה
>> שלושת התרגילים הכי יעילים לחיטוב הבטן

החוקרים הסיקו כי אדם בן 50 שהתזונה שלו כוללת 50-55 אחוז פחמימות יכול לחיות עוד 33.1 שנים, בעוד שאדם באותו גיל שפחמימות מהוות 30 אחוז מהצריכה הקלורית שלהם ככל הנראה יחיו עוד 29.1 שנים. אם אתם מקפידים על דיאטה דלת פחמימות וכעת חוששים כי אתם צורכים מעט מדי פחמימות – אל דאגה. לפי המחקר, אנשים שאכלו מעט פחמימות, אך תזונתם הייתה בעיקר מן הצומח (ירקות, זרעים, אגוזים) היו בסיכון נמוך יותר למוות מוקדם ולרוב זכו לתוחלת חיים גבוהה. הסיבה לכך היא ככל הנראה מאחר ששומן מן החי יכול לגרום ליותר דלקות בגוף, המובילות למחלות שונות.

סיידלמן ממליצה על תזונה עשירה במזון מן הצומח. היא מוסיפה כי תזונה דלת פחמימות שמטרתה לסייע לרדת במשקל יכולה לתרום לכם בטווח הקצר, אך ייתכן כי תזונות כאלו, כמו התזונה הקטוגנית או דיאטת אטקינס יגרמו לנזק בטווח הרחוק. "אין שום דבר יותר חשוב לבריאות שלנו מהאוכל שאנו אוכלים מדי יום", אומרת סיידלמן. היא מוסיפה כי הייתה רוצה שאנשים יבינו כמה הם יכולים להשפיע על הבריאות שלהם, באמצעות התזונה.