האם לאכול את אותה ארוחה כל יום זה רעיון טוב? כמו רוב הדברים בתחום התזונה, התשובה היא אף פעם לא שחור או לבן. בראש ובראשונה, הרגלי תזונה קבועים גורמים לחיסכון כספי, לתחושת שליטה על מה שאנחנו אוכלים, ולהפחתת הסיכונים ליפול למלכודות עתירות קלוריות בשעות ערב מאוחרות.
מחקר של איגוד הלב האמריקני מראה שמגוון תזונתי גדול יותר קשור להרגלי אכילה לא בריאים, כמו נטייה לצריכה גבוהה יותר של מזון מעובד, משקאות ממותקים וצריכה נמוכה יותר של פירות וירקות טריים. במחקר נמצא כי חשיפה חוזרת לאותן מזונות, מפחיתה את צריכת האנרגיה הכוללת אצל נשים עקב 'התרגלות למזון', מה שמבטיח שמירה על כמות מוגדרת מראש של קלוריות. מחקר שבדק את הקשר בין מגוון המזון שאנחנו צורכים לעלייה במשקל, מצא שמגוון גדול יותר של תזונה יכול, לאורך זמן, לתרום לעלייה במשקל ואף להשמנה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
אך למרות שעקביות עשויה ליצור הרגלים בריאים ולסייע בירידה במשקל, חשוב להתמקד גם בגיוון תזונתי. הנה כמה חסרונות הקשורים לדפוסי תזונה שחוזרים על עצמם:
נזק לבריאות המעיים
מחקר מעניין מצביע על כך שהגבלת המגוון התזונתי עשויה להזיק למעיים. החוקרים מציינים כי נראה שתזונה מגוונת יותר מובילה למיקרוביום עשיר ומגוון, מדד מרכזי למעי בריא. מחקר נוסף שהתמקד באוכלוסיית הקשישים מצא שככל שהתזונה שלהם הייתה יותר מונוטונית, כך המיקרוביום שלהם הפך לפחות מגוון. בהתחשב בכך שחיידקי המעי חיוניים לשמירה על בריאות טובה, שמירה על מיקרוביום מגוון ומאוזן היא חשובה.
הפחתה במידת האנרגיה
מחקר שפורסם ב- American Journal of Clinical Nutrition, קובע כי צריכת מזון קבוע בכל יום עלולה לגרום להפחתת האנרגיה לאורך זמן. תהליך שנובע ממה שנקרא 'התרגלות מזון', התאקלמות של הגוף לאכילת אותו מזון, שוב ושוב, מה שיכול להוביל להפחתה בכמויות האכילה לאורך זמן.
מסתבר שהאיזון חשוב לא פחות. צמצום והתמקדות במספר מרכיבים מסוים יכול לגרום לחוסר איזון תזונתי. כורכום, למשל, ידוע כתבלין בעל תכונות בריאותיות נוגדות חמצון ופוטנציאל לעזור לעיכול ולהפחית דלקות, עם זאת, ממש לא מומלץ להגזים איתו. צריכת יתר של כורכום עלולה להפריע לספיגת הברזל, להוריד את רמת הסוכר בדם לרמות נוגעות, או לתרום להיווצרות אבנים בכליות בשל תכולת האוקסלט הגבוהה שלו.
ירידה בתוחלת החיים
אכילה קבועה מדי יום יכולה אומנם לסייע ללו"ז הצפוף של היום, אבל כשזה מגיע לתוחלת החיים הכללית, זה נראה פחות ורוד. לפי מחקר שפורסם ב-International Journal of Epidemiology, שבחן את הקשר בין מגוון תזונתי לתמותה אצל נשים, נמצא שאצל משתתפות שהקפידו על תזונה בריאה ומגוונת היה שיעור תמותה נמוך בהרבה מאלו שאכלו תפריט משעמם יותר. במחקר בדקו נתונים של 59,038 נשים, ומסקנות המחקר הן כי "תזונה בריאה יכולה להשפיע על אורך החיים. נראה שחשוב יותר להגדיל את מספר המזונות הבריאים הנצרכים באופן קבוע, מאשר להפחית את מספר המזונות הפחות בריאים הנצרכים באופן קבוע".
פגיעה באיכות השינה
איכות השינה עלולה להיות מושפעת לרעה מחוסר גיוון באוכל, כך עולה מסקירת מחקרים שפורסמה ב-Advances in Nutrition. החוקרים בדקו את הקשר בין תזונה ואיכות שינה, והעדויות מצביעות על איכות ואורך שינה גרועים יותר אצל אנשים שאכלו מגוון קטן יותר של מזונות. המחברים ציטטו מחקר אחד, במיוחד, שציין כי אלו שישנים פחות מ-7 שעות בלילה צורכים בדרך כלל פחות חלבונים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים מאשר אלו עם טווח שינה ממוצע ארוך יותר.
לסיכום, אפשר ומומלץ לגוון בין הארוחות מדי יום, או במקביל לתכנן מראש תפריט קבוע משבוע לשבוע וכך לוודא שאתם מקבלים את כל הערכים התזונתיים בלי לבזבז אנרגיה כל ארוחה מחדש. בנוסף, חשוב להתמקד בערכים שחשוב לשלב בכל ארוחה, שימו לב שיהיו בכל ארוחה שומן, חלבון ופחמימות. בנוסף, צריכת מגוון רחב של פירות וירקות מבטיחה שתקבלו שפע של ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים שונים בתזונה היומית שלכם.