רגע לפני שאתם מסתערים על התמרים, חשוב לזכור שבגלל שהם מיובשים תכולת הקלוריות שלהם גבוהה מרוב הפירות הטריים והיא דומה לזו של פירות יבשים אחרים כמו צימוקים ותאנים. ואולם למרות הערך הקלורי שלהם, תמרים מכילים לא מעט ויטמינים ומינרלים חשובים בנוסף לכמות משמעותית של סיבים. כמו כן, תמרים מכילים הרבה אשלגן והם אף יכולים לשמש תחליף בריא נהדר לסוכר לבן במתכונים שונים. יש גם זנים שונים של תמרים שמכילים כמויות רבות של גלוקוז, שיכולות לנוע בין 60% ל-80% מהכמות היומית המומלצת.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
תמר מג'הול אחד (24 גרם) מכיל:
- קלוריות - 66.5 קק"ל
- חלבון - 0.43 גרם
- שומן - 0.036 גרם
- פחמימות - 18 גרם
- סיבים - 1.61 גרם
- סִידן - 15.4 מ"ג
- ברזל - 0.216 מ"ג
- מגנזיום - 13 מ"ג
- אשלגן - 167 מ"ג
- זרחן - 14.9 מ"ג
מקילים עצירות
תמרים יכולים לעזור להקל על עצירות בגלל תכולת הסיבים הגבוהה שלהם. תוצאות מחקר הראו כי 21 אנשים שצרכו 7 תמרים ליום במשך 21 ימים חוו שיפור בתדירות הצואה ועלייה משמעותית ביציאות בהשוואה לזמן שבו לא אכלו תמרים. בנוסף, הסיבים בתמרים עשויים להיות מועילים לבקרת רמת הסוכר בדם, הסיבים מאטים את העיכול ועשויים לסייע במניעת עלייה גבוהה מדי של רמות הסוכר בדם לאחר האוכל.
משפרים את רמות הברזל בגוף
תחושת עייפות יכולה להיות סימן לאנמיה, לרוב היא שכיחה בקרב נשים אך יכולה להשפיע על כל אחד. מחקר נעשה כדי לקבוע אם צריכת תמרים ותוספי ברזל עשויים להגביר את רמות הברזל של נערות מתבגרות. התוצאות הראו שצריכת תמרים בשילוב עם תוספת ברזל העלתה את רמות הברזל שלהם יותר מסתם תוספת ברזל בלבד.
עשירים בנוגדי חמצון
תמרים מספקים נוגדי חמצון שונים שמגנים מפני רדיקלים חופשיים. בהשוואה לסוגי פירות דומים, כמו תאנים ושזיפים מיובשים, נראה כי לתמרים יש את תכולת נוגדי החמצון הגבוהה ביותר. אלו שלושת נוגדי החמצון החזקים ביותר בתמרים:
- פלבנואידים: נוגדי חמצון רבי עוצמה שעשויים לסייע בהפחתת דלקת ונחקרו בעיקר על הפוטנציאל שלהם להפחית את הסיכון לסוכרת, מחלת אלצהיימר וסוגים מסוימים של סרטן.
- קרוטנואידים: הוכחו כמקדמים את בריאות הלב ועשויים גם להפחית את הסיכון להפרעות הקשורות בעיניים כמו ניוון מקולרי.
- חומצה פנולית: ידועה בתכונותיה האנטי דלקתיות, עשויה לסייע בהורדת הסיכון לסרטן ולמחלות לב.
מתי לא כדאי לאכול תמרים?
תסמונת המעי הרגיז (IBS). אלו עם IBS עלולים להיות רגישים למזונות המכילים פרוקטוז, סוג פחמימות שחלק מהאנשים מתקשים לעכל ועלולים להוביל לנפיחות ולקלקול קיבה.
אחרי ארוחה גדולה. תמרים עשירים בסיבים ולוקח יותר זמן לעכל אותם. כתוצאה מכך, אכילת מספר רב של תמרים לאחר ארוחה גדולה עלולה לגרום לתחושת עומס לא נוחה.
אלרגיה. למרות שזה נדיר, אנשים מסוימים יכולים להיות רגישים או לסבול מאלרגיה לתמרים.
שלשול או יציאות רכות. תמרים מכילים אלכוהול סוכר המכונה סורביטול, שעשוי להגביר את תנועת המעיים אצל אנשים מסוימים. עדיף להגביל או להימנע מהם במצב של יציאות רכות.