אחד החסרים התזונתיים הנפוצים ביותר בעולם הוא ברזל. קרוב למיליארד בני אדם סובלים מאנמיה שגורמת לחולשה ועייפות יתר ומתפתחת כאשר אנחנו לא מקבלים מספיק ברזל או שיש אצלנו בעיה בגוף בספיגת הברזל. אם אתם מחפשים להעלות את רמות הברזל שלכם, כדאי לחשוב לא רק על מה שאתם אוכלים, אלא גם על מה שאתם שותים.
באופן כללי ברזל שנמצא במזון מן החי כמו בשר, נספג ביתר קלות לגוף לעומת ברזל שנמצא במזונות מהצומח כמו דגנים, שעועית ואגוזים. אבל גם המשקה המועדף עלינו לארוחת הבוקר או הערב, יכול להשפיע על האופן שהגוף סופג את החומרים התזונתיים החשובים וביניהם הברזל. ישנם חומרים אנטי מזינים שיכולים להפחית ספיגה של חומרים מזינים אחרים ובכך גורמים ל"פספוס" של ערכים תזונתיים שנכנסים לגוף.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
משקאות שמשפרים את ספיגת הברזל
משקה המכיל ויטמין C מגדיל את כמות הברזל ומשפר את ספיגתו. מחקר מדוקדק מצא כי כוס אחת של מיץ תפוזים מגבירה את ספיגת הברזל פי ארבעה ושווה מבחינה תזונתית כמו 100 מ"ג ויטמין C.
משקאות מומלצים: תפוזים, עגבניות או מיץ אשכוליות.
עוד ב-mako בריאות:
<<בלי תכשירים: איך לטפל בעקיצת יתוש?
<<מה תורם לקמטים על הפנים?
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם
משקאות שמעכבים את ספיגת הברזל
טאנין היא תרכובת אורגנית שנמצאת במזונות רבים כמו קקאו, ענבים, פירות יער ועוד מאכלים ותבלינים שעשויים למצוא את דרכם למשקאות כמו שייקים. לרוע המזל נמצא חומר ביו אקטיבי בטאנין שמהווה מעכב של ספיגת ברזל שאינו מן החי.
משקאות לא מומלצים: תה וקפה מכילים טאנינים והם נחשבים למעכבי הברזל החזקים ביותר. כוס תה מפחיתה את ספיגת הברזל בכ-75%, וכוס קפה בכ-60%.
כמובן, fכל שהתה או הקפה שלכם יהיו חזקים יותר, כך ההשפעה תהיה גדולה יותר. משך הזמן שהמשקאות יושבים בגוף לפני שהם נספגים במלואם הם כשעתיים, ולכן מומלץ להימנע מתה וקפה בזמן האוכל ובמשך שעתיים לפני ואחרי הארוחה.
חלב וברזל – בעבר היו ספקולציות כי חלב עשוי לעכב את ספיגת הברזל, אך עד כה הראיות מצביעות שאין לו השפעה. לעומת זאת, חלב צמחי כמו חלב סויה מכיל פיטטים, תרכובת שמעכבת את ספיגת הברזל.
ומה עם אלכוהול? אלכוהול ידוע כמגביר את ספיגת הברזל. יין לבן עדיף על פני האדום, כיוון שהאדום מכיל יותר טאנינים שמעכבים את ספיגת הברזל. בכל מקרה, צריך לזכור ששתייה מרובה של אלכוהול מגבירה את הסיכון לסרטן ולבעיות בריאותיות נוספות ולכן חשוב לשתות במתינות.