כל אחד מכיר ויודע איזה מאכל מתעכל אצלו פחות טוב וגורם לאי-נעימות בבטן ולגזים. יש כאלה שבעקבות זאת לא יאכלו ברוקולי בחיים וכאלה שנאלצים לבחור בקפידה מתי הם מפנקים את עצמם בצלחת חומוס. אז אם גם אתם תהיתם אם כדאי להימנע לחלוטין ממזונות שגורמים לגזים – יש לנו תשובה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"גזים הם תוצר לוואי של פעילות החיידקים השוכנים במעי הגס שלנו", מסבירה ג'יין מואיר, מרצה לגסטרואנטרולוגיה באוניברסיטת מונאש באוסטרליה ל-TIME. במעיים שלנו ישנם אינספור חיידקים, ואוכלוסיית החיידקים נקראת מיקרוביום. בלי חיידקים אלו, הגוף שלנו לא היה מסוגל לפרק ולספוג את כל חומרי התזונה שהוא זקוק להם כדי לשרוד. אך בעוד שחיידקים אלו מצויים לכל אורך מערכת העיכול שלנו, נוכחותם משמעותית הרבה יותר במעי הגס.

מזון שהגוף לא מסוגל לעכל  - לרוב תרכובות מהצומח עשירות בסיבים תזונתיים, נוטה לעבור במערכת העיכול ולהגיע עד למעי הגס. שם, חיידקים מפרקים אותן ותוצר הלוואי של התהליך הוא ייצור גזים (התהליך גם מסייע לספוג חומרי תזונה). "זה חלק טבעי ונורמלי של תפקוד המעיים", הוסיפה מואיר.

חומוס עם בשר (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
לא לוותר על החומוס עדיין|צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

>> 7 שיטות למניעת נפיחות בבטן

"הגזים והנפיחות עשויים להיות לא נעימים, אבל הם לא מזיקים"

מזונות שבדרך כלל גורמים לגזים מכילים תרכובות כמו פרוקטן, המצוי בחיטה, בצל, ארטישוק ושיפון. נוסף על כך, הם יכולים להכיל galacto-oligosaccharides, המצויים לרוב בקטניות, אגוזים וזרעים. אך סוג המזון שגורם לגזים משתנה מאדם לאדם, מסביר ד"ר סטיבן זייסל, מרצה לתזונה ומנהל המכון לחקר התזונה באוניברסיטת קרוליינה הצפונית. הוא מסביר כי לאנשים מסוימים חסרים אנזימי עיכול הנדרשים כדי לעכל חומרי תזונה מסוימים, מה שמאפשר מעבר של מזונות אלו למעי הגס. "אכילה מוגזמת או אכילה מהירה מדי יכולים ליצור עומס במערכת ולגרום למעבר של יותר מדי מזון למטה היכן שהחיידקים, מה שמוביל לייצור גזים", מסביר ד"ר זייסל. "הגזים והנפיחות עשויים להיות לא נעימים, אבל הם לא מזיקים", מוסיף.

עם זאת, חשוב לציין כי ישנן בעיות רפואיות הקשורות למעיים שגזים עשויים להיות תוצר הלוואי שלהן. אצל אנשים בעלי אי-סבילות ללקטוז, מצב הנובע כתוצאה ממחסור באנזים עיכול הנדרש כדי לפרק סוכרי חלב - אכילת מוצרי חלב יכולה לגרום לגזים ולנפיחות, כמו גם שלשול, כאבי בטן והקאות. 

כרובית מטוגנת (צילום: Peredniankina, ShutterStock)
בכרובית וברוקולי המון ערכים תזונתיים שלא כדאי לוותר עליהם|צילום: Peredniankina, ShutterStock
עוד ב-mako בריאות:
>> אכלה את אותה ארוחה בכל יום וירדה 16 קילו
>> לוהט מדי: כך תעשו סקס עם כמה שפחות מגע
>> בלי כפיפות בטן: כך תיפטרו מהשומן הבטני

אם לקיתם בקלקול קיבה, ייתכן ששמתם לב לכך שמערכת העיכול שלכם מייצרת יותר גזים. "אתם עשויים לאבד באופן זמני את היכולת לספוג חומרים תזונתיים מסוימים, מה שגורם לכך שיותר מזון יגיע לחיידקים השוכנים במעי הגס", מסביר ד"ר זייסל. זה גורם להיווצרות של יותר גזים ובמקרים מסוימים גם לשלשולים. במצבים כאלו, אנשים רבים מעדיפים להימנע ממאכלים שנוטים לגרום להם לגזים.  

אך אם אתם בריאים ואין דבר המונע מכם לאכול מזון מסוים מלבד העובדה שהוא גורם לגזים, אז ישנן כמה דרכים שיאפשרו לכם ליהנות מצלחת החומוס עם כמה שפחות תופעות לוואי לא נעימות. ד"ר זייסל מציין תוספי תזונה נגד גזים. מוצרים אלו מכילים אנזימים שמסייעים לגוף לפרק מזונות המייצרים גזים לפני שהם מגיעים לחיידקים שבמעי הגס. "הם לא יעילים במאת האחוזים, אך הם עושים את העבודה".

 

אופציה נוספת היא לאכול בכל יום מנות קטנות של מזונות שעושים לכם גזים. "זה בונה את אוכלוסיית החיידקים שיכולים לעבד את המאכלים, מה שמוביל לפחות גזים", מסבירה מואיר. היא מוסיפה כי התזונה שלכם יכולה לשנות את הרכב המיקרוביום במעיים. אם תאכלו מזון עשיר בסיבים תזונתיים, עם הזמן המיקרוביום יתפתח ויפחית את ייצור הגזים.