"דוקטור, את טבעונית?"

"גם קטניות הן מקור נהדר לחלבונים", אני פונה אל המטופל שבחדרי, וממשיכה בהסבריי על יתרונות המזון מהצומח... "ואם נצליח לסגל יומיים שלושה בשבוע בהם נאכל חלבונים מהצומח כדוגמת הקטניות, כנראה שנתרום רבות לבריאותנו וכמובן שיפה שעה אחת ..". אני לא מסיימת את המשפט וכבר תזוזה קלה מורגשת על כיסאו, דממה משתררת בחדר ומבטו הנרעש ננעץ בפניי כמנסה לדלות מידע נוסף אודות כוונותיי, ואני כבר יודעת שבמוחו הולכת ומתחזקת המחשבה שהנה יושבת מולו סוכנת סמויה של עמותת "ויגן פרנדלי" או משת"פית של "אנימלס" במסווה של דיאטנית קלינית בקופ"ח. ואכן, שאלתו לא מאחרת לבוא: "דוקטור, את טבעונית"? ואני, אענה כל פעם מחדש "לא לא, אדוני, אני לא דוקטור ולא, אני גם לא טבעונית", שמחה לנקות את השולחן ולהפיג את חשש מטופלי ממניעיי הנסתרים, מסבירה שוב ושוב שכל המלצתי היא להפחית מעט מכמות הבשר הנצרכת על ידם, אותו מזון מהחי שהורגלנו כולנו לצרוך בכמות שהיא גדולה יותר מהנדרש ומהמומלץ.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מוסר וכליות

לאור החשיבות הגדולה שבמניעת מחלת הכליות הכרונית ולאור המודעות הנמוכה הקיימת בקרב הציבור בתחום זה, היום, לרגל יום הטבעונות הבינלאומי, מכל ההיבטים בעלי הערך של התזונה הטבעונית/צמחונית, נתמקד בהיבט הבריאותי של תזונה זו ובהשפעתה על מחלת הכליות הכרונית.

בהתייחסות לדיאטות המתבססות על מזון מהצומח הכוונה היא לתזונה הצמחונית, הטבעונית או החצימחונית (צמחונים אשר צורכים כמות פחותה של בשר, עוף או דגים) בגירסתן הבריאה ובעצם של כל תזונה שתוביל אותנו להפחתה בכמות החלבון מהחי הנצרך, מהבשר האדום, מהבשר המעובד ומהמזון המעובד בכלל, וכן מהשומן הרווי ומשומני הטרנס, ושתגרום לנו להגביר בתזונה היומית שלנו את כמות הירקות, הפירות, הקטניות, הדגנים המלאים, האגוזים, הזרעים ושמן הזית.

ארגון התזונה האמריקאי הכריז על עמדתו החיובית כלפי התזונה הצמחונית/טבעונית: "דיאטות המתוכננות כראוי והמבוססות על מזון צמחוני שכולל טבעונות הן בריאות, מספקות ועשויות להעניק יתרונות בריאותיים למניעה ולטיפול במספר מצבים רפואיים כמו מחלות לב, סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם, סוגי סרטן מסוימים, השמנה ועוד".

בטבלה המצורפת ניתן לראות את החלוקה לסוגי הדיאטות שנעשית על פי המזון שממנו נמנעים 

החלוקה לסוגי הדיאטות על פי המזון שממנו נמנעים
החלוקה לסוגי הדיאטות על פי המזון שממנו נמנעים

מחלת הכליות הכרונית - הפרטנרית הסמויה והלא רצויה להשמנה, למחלות הסוכרת וליתר לחץ הדם

בישראל כ-10 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים ממחלת כליות כרונית על שלביה השונים. מאות אלפי חולים נמצאים בשלביה המוקדמים של המחלה.

זוהי מחלה שקטה ומרבית החולים בה יסבלו גם ממחלת לב וכלי דם ואף ממחלת עצם בלי שיהיו מודעים לאותם תהליכים מזיקים בגופם. אחת הסיבות העיקריות לקושי באיתור החולים הכלייתיים בשלבי המחלה הראשונים היא שתסמיני המחלה הכלייתית מורגשים על פי רוב רק בשלביה המאוחרים כאשר הכליות כבר כמעט ולא מתפקדות והחולה כבר זקוק להשתלה או לטיפול בדיאליזה. 

כיום הולכות ומצטברות העדויות המחקריות לכך שאבחון מוקדם של המחלה, טיפול מיטיב בגורמים לה והתאמת הרגלי חיים ואכילה נכונים יכולים למנוע את התחלואה הלבבית ותחלואת העצם הנלוות לה ולעכב את המשך התדרדרות התפקוד הכיליתי.

מחלת הכליות הכרונית יכולה לנבוע מכמה סיבות, הבולטות שבהן הן מחלות הסוכרת ויתר לחץ הדם, בעיות שכאשר הן לא מטופלות, נראה עם השנים החמרה גם בתפקוד הכלייתי בחולים רבים. חשוב לזכור שאם הכליות נפגעו, לא ניתן להשיב את המצב לקדמותו, אולם בהחלט ניתן להאט את המשך הפגיעה ולמנוע נזק נוסף לכליות.

מעט מהמחקר

לא מעט מחקרים התפרסמו בתחום, רובם מראים תוצאות מרשימות לגבי ההשפעה החיובית של המזון מהצומח על הבריאות .

ב-2016 התפרסמה מטה-אנליזה שבחנה את השפעת התזונה הצמחונית/ טבעונית על הבריאות. 86 מחקרי חתך ועשרה מחקרים פרוספקטיביים שהציגו תוצאות מרשימות של 25% הפחתה בסיכון למחלות לב איסכמיות, הפחתה של 8% בסיכון לסרטן עם התזונה הצמחונית וב-15% בקרב צרכני התזונה הטבעונית.

במהלך אוגוסט 2020 התפרסמה סקירה רחבה בכתב העת היוקרתי AJKD על הפוטנציאל הבריאותי הגלום בתזונה הצמחית בקרב החולים במחלה כלייתית. בין המחקרים הרבים שהוצגו בסקירה זו, רובם מחקרים תצפיתיים וחלקם מחקרים פרוספקטיביים, הוצג מחקר שפורסם ב-2017 ובו עקבו במשך כ-23 שנה אחר 12,000 נבדקים בריאים בארה"ב. במחקר נמצא שאנשים שנהגו לאכול בתדירות גדולה יותר בשר אדום ומעובד היו בסיכון מוגבר לפתח מחלת כליות, לעומת אלו שצרכו יותר אגוזים, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן. החלפת מנה אחת ביום של בשר אדום ומעובד בתזונה עם מנה אחת של קטניות, הפחיתה את הסיכון לפתח מחלה כלייתית ב-31%.

בשל העדויות המחקריות ההולכות ומצטברות והמצביעות על היתרונות הפוטנציאליים של תזונה זו, מתפרסמים לאחרונה עוד ועוד פרסומים הדנים במקומה של תזונה זו בקרב חולים אלה ובמנגנונים המתווכים את יתרונותיה.

המנגנונים המשוערים המקנים לתזונה הצמחונית את יתרונותיה הבריאותיים

הפחתת החלבון מובילה להפחתת העומס על תאי הכליה.

הפחתת החלבון מהחי תשרה סביבה בסיסית המפחיתה את הסטרס החומצי בכליה, תפחית את הסיכון לאבני כליה והיא אף עשויה להפחית את רמת הזרחן בדם מכיוון שזרחן שמקורו בצומח בהיותו קשור לפיטאט, הוא פחות זמין מהזרחן מן החי.

בתזונה הצמחונית כמות החלבון מופחתת, מה שיוביל להפחתת כמות החיידקים הפרוטאוליטיים, שהם החיידקים המתסיסים את החלבון במעי והמייצרים רעלים אוראמיים העשויים להוביל להתדרדרות בתפקוד הכלייתי.

שומנים מהצומח, בייחוד שמן זית ואבוקדו, הם אנטי דלקתיים ואנטי הטרוגניים.

שמן זית (צילום: shutterstock By DUSAN ZIDAR)
אנטי דלקתי ואנטי הטרוגני|צילום: shutterstock By DUSAN ZIDAR

המזון מן הצומח הוא המקור התזונתי היחיד של הסיבים התזונתיים המשנים את פרופיל המיקרוביוטה במעי לעבר ייצור מוגבר של תרכובות אנטי דלקתיות והפחתת ייצור רעלים אוראמיים.

החיידקים הסכרוליטיים הנקראים גם חיידקים סימביוטיים הם אלה שמתסיסים את הסיבים התזונתיים המגיעים למעי הגס, ומשחררים חומצות שומן קצרות שרשרת שמזינות את תאי המעי ומונעות תהליכים דלקתיים.

דיאטות צמחיות עשויות להפחית את לחץ הדם, הן משרות סביבה בסיסית ומפחיתות את העומס החומצי בכליה, מצב שיכול להקל את החמצת המטבולית בחולים אלה ולהאט את התקדמות מחלת הכליה.

נוסף לכך, הן עשירות בפיטוכימיקלים – תרכובות בעלות פעילות אנטי חמצונית חזקה המנטרלות את פעילות הרדיקלים החופשיים בגופנו העלולים לגרום לגופנו נזקים בלתי הפיכים.

חשוב לזכור שלחולי כליות נדרש ייעוץ תזונתי אישי

בכתבה זו סקרנו מעט מהיתרונות הבריאותיים של התזונה המבססת על הצומח, עם זאת, חשוב לזכור שהייעוץ התזונתי חייב להינתן באופן אישי ומותאם לכל אדם ואדם בהתאם למחלות הרקע, תוצאות הבדיקות. רגישויות, העדפות ועוד.

הייעוץ התזונתי בחולי הכליה הוא אחד האתגרים המורכבים ביותר הניצבים בפני הדיאטן/נית הקליני/ת, במיוחד בשלבים המתקדמים של המחלה. בחולי הכליה נדרשת התייחסות לסה"כ כמות החלבון הנצרכת, למקור החלבון, לסה"כ הקק"ל, לכמות הנתרן, זרחן ואשלגן בתזונה, ועוד.

אחד המצבים שבהם נדרשת התייחסות קפדנית הוא כשרמת האשלגן בדם עולה, מצב שעשוי לסכן חיים. לכן בחולים אלה נדרשת התאמה קפדנית של התזונה, כולל חישוב רמות האשלגן הנמצא במזונות רבים מהצומח ומהחי.

 טבלת השוואה: החלבון הצמחי מול החלבון מהחי
טבלת השוואה: החלבון הצמחי מול החלבון מהחי
 

>> עוברים לתפריט טבעוני? כך תעשו זאת נכון
>
> קהילת העבריים הביסה את הקורונה - וזה הסוד שלה 

כוחו של ההרגל וטבעו המורכב של תהליך קבלת ההחלטות משאירים אותנו לא מעט פעמים במהלך חיינו על אותה רכבת הדוהרת למחוזות שלא מטיבים איתנו ואף מזיקים. אף פעם לא מאוחר לבצע את השינוי. קחו אחריות על בריאותכם. צאו ולמדו את גופכם, הכירו את מחלות הרקע שלכם ואת ההשלכות הבריאותיות שלהן, הגבירו את רמת המעורבות והאקטיביות שלכם, טלו את התרופות שנרשמו לכם, עקבו אחר רמות הסוכר ולחץ הדם שלכם, דאגו לאיזונם, פעלו למען משקל תקין, זכרו שלתזונה יש משקל רב בטיפול ובמניעת מחלות כרוניות, רתמו למשימה את בני המשפחה והחלו לבצע בחייכם שינויים הדרגתיים, צעד אחר צעד, שנו את התזונה שלכם בהתאם, הפחיתו את כמות המזון המעובד, את המלח במזון, הפחיתו את כמות הבשר השבועית ובמקביל הגדילו את כמות הקטניות הנצרכת כדוגמת העדשים, מיני השעועית היבשה, גרגירי חומוס, פולי הסויה ופול. הכינו תבשילים, מרקים, קציצות ומגוון ממרחים. העשירו את התזונה שלכם בירק ובפרי, הכל בהתאם לבדיקות הדם שלכם ולמחלות הרקע. התייחסו לשינוי כאל תהליך הדרגתי ומתמשך שבו תעשירו בהדרגה את חייכם בהרגלים טובים וחדשים שנראה שיעשו לכם רק טוב.

* ענת אלירז, דיאטנית קלינית, קופת חולים כללית, מחוז דרום