באמת שלא צריך סיבה מיוחדת לאכול אותם אבל אם יש גם "תירוץ" בריאותי לנשנש מהם עוד ועוד, מי אנחנו שנגיד לא. תותים, המעדן האדום שמאזן בין טעם חמוץ-מתוק למרקם ממכר. קיימים שני סוגי תותים. תות השדה החמצמץ יותר המוכר מחנויות הירקות והמרכולים ותות העץ – הסופר פוד הישראלי, גדל רק בקיץ, עשיר יותר בסוכרים ולכן הוא מתוק יותר. מעבר לטעם יש לא מעט הבדלים בערכים התזונתיים בין סוגי התותים:

לדברי אלון זינגר, חקלאי מצור משה שמגדל תותים אורגניים בשרון, כדאי לאכול את התות באופן אורגני כיוון שלהבדיל מפירות בעלי קליפה כמו תפוח ובננה הוא סופח אליו את הריסוסים בצורה הקשה ביותר. בשוק נמצאים חיקויים לתותים אורגני בשם BIO וחשוב לדעת שאלו תותים שרוססו, לכן מי שחשובה לו הבריאות מומלץ לקנות תותים אורגניים מחקלאים אמינים.

חשוב לציין כי גידול התות מצריך המון כוח אדם. זינגר הוא חקלאי אחד מתוך הרבה חקלאים הנמצאים באפליקציית "סאנדו" שמאפשרת למתנדבים של משפחות או יחידים לבוא ולהתנדב בחקלאות הארץ ישראלית.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

קערת תותים  (צילום: Jukov studio, shutterstock)
קערת תותים |צילום: Jukov studio, shutterstock

הערכים של תות שדה

לא רק גזר. נוגדי החמצון הרבים והשונים שיש בתותים עוזרים למנוע גם קטרקט, ניוון מקולרי ומחלות עיניים אחרות. נוגדי חמצון אלו בשילוב ויטמין C שקיים בתותים, מסייעים בהגברת תפקוד הרשתית ושמירה על בריאות התאים שלה.

הפניצילין של הטבע. התותים מכילים בתוכם קוורצטין – נוגד חמצון בעל השפעה נוגדת דלקתית, ולפי מחקר שנערך באוניברסיטת מסצ'וסטס, צריכתו בשילוב פעילות גופנית סדירה יכולים להפחית היווצרות טרשת עורקים. כמו כן, ויטמין C שמצוי בתותים מסייע במניעת דלקות ומפחית את הסימפטומים הכואבים של דלקת פרקים.

מסייע להתפתחות בריאה של העובר. תותי שדה הם מקור מצוין לחומצה פולית, ויטמין מקבוצת B שמסייע במניעת פגמים שונים בתקופת ההיריון ובכך שומר על בריאות העובר והאם בתקופה זו.

טוב לשילוב בדיאטה. לאלו שרוצים להוריד כמה קילוגרמים, יש מזל! תותים הינם דלי קלוריות, נטולי שומן וגם נמצאים בין הפירות שרמת הפרוקטוז בהם נמוכה יותר. בנוסף, בזכות הסיבים התזונתיים שלהם הם גם משביעים וגם לא מקפיצים את רמות הסוכר בגוף, מה שגורם לרצון לאכילת מתוק ללא גבולות.

הערכים של תות עץ

תות העץ עשיר ביותר בשורה ארוכה של חומרי הזנה אך בנוסף הוא גם בית גידול לזחלי טוואי משי (בלי עץ התות בעצם לא היה משי), מעליו מפיקים נייר ולאלו שחשובה להם בנייה ירוקה כדאי לשתול אותו בכיוון דרום בשל היותו נשיר העומד עירום בחורף וכך מאפשר בחורף חימום הבית על ידי שמש חורפית ומייצר צל סמיך בקיץ לקירור לכיוון הדרומי. את תות העץ קשה לשווק עקב עדינותו, רקבונו המהיר וכאשר פירותיו נושרים הם מלכלכים מאוד ומביאים איתם חרקים מטרידים. בעקבות כך, ניתן בעיקר לאכול את תות העץ אם גרים קרוב למשקים ייעודיים או קפוא בסופר.

חיזוק השיער. מאחר והעץ מגיע במקור מסין ואסיה, הוא נפוץ מאוד בשימוש ברפואה הסינית לטיפול במחלות כגון: לחץ דם גבוה, מחלות נשיות, חיזוק הטחול והקיבה, שיפור העיכול, חיזוק השיער (שיפור הצמיחה ומניעת הלבנה), מניעת סרטנים שונים ועוד מצבים בריאותיים שונים.

סופח שומנים ומפחית כולסטרול. מחקרים על בעלי חיים הראו ירידה בשומן עודף וברמות כולסטרול. בנוסף מחקרים הראו ירידה בהיווצרות שומן כבד, כך שתות העץ מקושר גם לאפשרות של מניעת כבד שומני.

שיפור הבקרה על רמות הסוכר בדם. תותי העץ מכילים חומר מיוחד בשם DNJ (Deoxynojirimycin) אשר מעכב אנזים במעי הקשור לפירוק סוכרים. לכן תות העץ נתפס כמסייע במניעת עלייה חדה של רמות הסוכר בדם לאחר הארוחה. חשוב לציין שאין המדובר על סוכרתיים ועליהם להיזהר בשל תכולת הסוכר הגבוהה בתות.

מוריד סיכון לסרטן. במשך מאות שנים תות העץ היה נחשב תרופה לטיפול בסרטן בסין. מחקרים מודרניים מצביעים על כך שככל הנראה בשל תכולת נוגדי החמצון הגבוהה במיוחד, מתאפשרת מניעה של נזק חמצוני, שהוא כאמור אחד מגורמי הרקע המשמעותיים להיווצרות סרטן.

ריבת תותים (צילום: hlphoto, ShutterStock)
ריבת תותים|צילום: hlphoto, ShutterStock

למעוניינים במתוק אבל עדין רוצים לשמור על הגזרה - מתכון לריבת תות עץ ללא סוכר:

מצרכים:

  • 1 קילו תותי עץ
  • שתיים שלוש ליבות תפוחים (בשביל הפקטין הטבעי שבהן)
  • מעט מיץ לימון
  • תבלינים אפשריים: מקל וניל פתוח, מקל קינמון
  • תוספת אפשרית – קוביות תפוח קטנות

אופן ההכנה:

  • לבשל את כל הרכיבים על אש נמוכה בסיר סגור למשך שעה בערך.
  • לקרר ולהוציא את ליבות התפוחים ולטחון מעט עם בלנדר ידני כדי מעט לאחד את המרקם (לא חובה, רק אם רוצים).
  • אפשר להשאיר את מקלות התבלינים או להוציא, ענין של טעם.
  • להכניס לצנצנת מעוקרת ולשמור במקרר. אין מה לדאוג מתאריך התפוגה כי הריבה הזו תחוסל ברגע.