פפאיה היא צמח הגדל לאורך כל השנה. כיום מגדלים אותה בארצות טרופיות ואפשר לאכול אותה טבעית, מבושלת וכן ניתן להוסיף אותה למתכונים שונים כמו בשר או אורז או להקפיץ בווק עם ירקות נוספים. בתוך הפרי מסתתרים שפע של זרעים שאף להם אפשר למצוא שימוש כתבלין מתוק-חריף.
בשל תכולת החומרים התזונתיים הגבוהה, הפפאיה מציעות יתרונות בריאותיים לכל הגוף. פפאיה מכילה מבחר רחב של פיטוכימיקלים - המונח “פיטוכימיקלים” הינו למעשה שם כולל לתרכובות שנמצאות באופן טבעי במזונות מן הצומח.
הפיטוכימקלים הנמצאים בפפאיה כוללים ויטמינים, מינרלים, אנזימים, חלבונים, גליקוזידים, פלבנואידים ופיטוסטרולים. רכיבים ביו-אקטיביים אלו אחראים על התכונות הפרמקולוגיות של הצמח ומוכיחים את חשיבותו בצריכה יומית ובמזון.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מחקרים הוכיחו כי לחומרי הזנה המצויים בפפאיה יש השפעות מועילות על מערכת הלב וכלי הדם וכן מונעים נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים. הפרי וגם חלקי הצמח האחרים (עלים וזרעים) מציגים פעולות נוגדות חמצון, נוגדות יתר לחץ דם, יכולות לתרום למניעה וטיפול בהשמנה והפרעות מטבוליות נלוות.
היתרונות התזונתיים של הפפאיה
ויטמין C. הפפאיה עשירה בויטמין C פי 10 יותר מאשר תפוז. ויטמין C משמש כאחד מנוגדי החמצון העיקריים ומהווה חלק אינטגרלי מתהליך הייצור של חלבון הקולגן – הנמצא בכל רקמות החיבור בגוף, כולל בעור – והוא זה אשר מקנה לו את המוצקות והמראה המתוח הנחשק שאופייני בגילאים הצעירים. מסיבה זו לויטמין C איכויות רבות בתחום האנטיאייג’יג. הוא מסייע בעיכוב הזדקנות מוקדמת של העור, להגנה עליו מפני היווצרות קמטים, לשמירה על לחותו ומה גם שהוא אף נוטל חלק פעיל בתהליכי פירוק וסילוק הרעלים מגופנו.
ב-100 גרם פפאיה יש 61.8 מ"ג (103% מהקצובה היומית המומלצת)
ויטמין A. הפפאיה היא מקור מצויין לויטמין A אשר חיוני לתפקוד הראייה. בטא-קרוטן הוא הצורה של ויטמין A שאנו צורכים בפירות, ירקות וחלק מהמזונות שמכילים חלבונים. אולי שמעתם שגזר טוב לעיניים שלכם, אבל מחקרים מראים שהבטא קרוטן בפפאיה הוא פי שלושה יותר זמין ביולוגית (כלומר קל לספיגה) מאשר הבטא קרוטן בגזר או עגבניות.
עבור אנשים עם שלב התחלתי של ניוון מקולרי הקשור לגיל, צריכת בטא קרוטן נאותה קשורה להפחתת הסיכון וחומרת התקדמות המחלה. מכיוון שתוספי ויטמין A עלולים לגרום לרעילות (מאחר ויטמין A מאוחסן בגוף ויכול להיבנות עד לרמות לא בטוחות), מקורות מזון, כמו פפאיה, הם דרך בטוחה ובריאה לקבל את המיקרו-נוטריינט המועיל הזה.
ב-100 גרם פפאיה יש IU 1094 ויטמין A (22% מהקצובה היומית המומלצת)
סיבים תזונתיים. הפפאיה עשירה בסיבים תזונתיים כמו פקטין. הפקטין הוא רב־סוכר שנמצא בדפנות התא של פירות. בסביבה חומצית הוא יוצר מקפא (ג'ל), מה שהופך אותו לשחקן הראשי של תעשיית הריבות והקונפיטורות. הסיבים התזונתיים הנממצאים בירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים חשובים לפעילות מעיים תקינה וכך עוזרים לאנשים שסובלים מעצירות. חשוב לצרוך כמות מים מספקת ביום כאשר אוכלים מזונות העשירים בסיבים תזונתיים.
איך מכינים בבית סלט פפאיה ירוקה?
מסלק ליחה ומסייע למערכת העיכול
כל הממצאים שהתגלו במחקרים הביאו לכך שהשימוש בפפאיה חורג בהרבה מעבר לתחום הקולינרי. הפפאיה מכילה חומרים מזינים שגם תעשיות שונות פרט לתעשיית המזון גילו ומשתמשים בהם לצרכיהם. בעץ הפפאיה והפירות הירוקים ישנו חומר פעיל הנקרא פפאין, באנגלית papain, זהו אנזים היודע לפרק חלבון ודומה לפפסין, אנזים הנמצא בקיבה המסייע בפירוק חלבונים. אנזים הפפאין משמש כמרכך בשר בבישול וביישומים בתעשיית המזון (בגבינות ובבירה), וכן בתעשיות הטקסטיל ותרופות.
תעשיית התרופות, שגילתה את יתרונותיו הרבים של הפפאין, נוהגת להשתמש בו לצורך הכנת תרופות לבעיות שונות במערכת העיכול. האנזימים הנמצאים בפרי הבשל משפרים את העיכול ומרגיעים את הקיבה וניתן אף למצוא טבליות פפאיה בחנויות הטבע. ניתן לשלב את הפרי בתזונה ולראות איך הוא משפיע על סימפטומים במערכת העיכול, התייעצו עם הרופא על כך.
בנוסף לכך, הפפאיה מכילה את האנזים סרפאפטז (באנגלית Serrapeptase) הידוע כמפרק חלבונים מתים, וכך מקל על סילוק ליחה שמצטברת בדרכי הנשימה העליונות והתחתונות.
משפר את מראה העור
בתחום הקוסמטיקה, מפיקים שמן זרעי פפאיה מזרעי הפפאיה. השמן מכיל חומצות שומן חיוניות אומגה 6 ו-9 ואת אותו אנזים פפאין שתורם לשיפור מרקם ומראה העור. השמן מתאים לכל סוגי העור, לבעלי עור רגיש, לטיפול בכתמי גיל, קמטים, אקזמה, פסוריאזיס, פצעונים.
מריה סוידאן, דיאטנית קלינית, B.Sc , R.D, בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא