בשנים האחרונות התפרסמו דיאטות, כמו פליאו והתזונה הקטוגנית, שדוגלות בצריכה מועטה מאוד (אם בכלל) של פחמימות. למרות שמדובר בקבוצת מזון שכלולה בחמשת אבות המזון ולפיכך הכרחית לתזונה בריאה – המוניטין הרע דבק בפחמימות שבמידה רבה נחשבות כיום לאויבות המושבעות של כל מי שרוצה לרדת במשקל. עם זאת, כל דיאטן קליני יגיד לכם שפחמימות הן מקור חיוני לאנרגיה ולפיכך צריכות להיות חלק מתזונה יומית בריאה. עם זאת, לא כל הפחמימות נולדו שוות וחשוב לדעת לבחור אותן כהלכה. לי סילברמן, דיאטנית קלינית המבוססת במנהטן מפרטת את שלוש הפחמימות הבריאות ביותר שאתם יכולים לשלב בתזונה היומית.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בטטה

בטטה היא ירק שהוא לא פחות מסופר סטאר: היא פחמימה טובה ומנחמת, בריאה וסופר ורסטילית במטבח. בטטה היא מקור מעולה לוויטמין A (בצורת בטא-קרוטן), ויטמין C, ויטמיני B, מנגן, נחושת וסיבים תזונתיים. כל אלה הופכים את הבטטה לפחמימה מורכבת בריאה וסופר משתלמת. וטיפ חשוב: למרות שרבים מאיתנו מעדיפים להסיר את הקליפה לפני הבישול והאכילה, דעו שדווקא משתלם לכם להשאיר אותה. בקליפה יש המון סיבים תזונתיים ומינרלים כמו אשלגן.

בטטה בתנור (צילום:  AS Food studio, shutterstock)
בריאה וסופר טעימה|צילום: AS Food studio, shutterstock

>> וזו השיטה הכי טובה לבשל בטטה

קטניות

קטניות כמו עדשים, חומוס ושעועית (לסוגיה) הן מקורות מעולים לפחמימות, אך הכי חשוב: הן מספקות גם לא מעט סיבים תזונתיים. לדוגמא: חצי כוס שעועית אדומה מכילה כ-10 גרם סיבים. סיבים תזונתיים מספקים לנו לא מעט יתרונות בריאותיים; הם משפרים את פעילות המעיים ושומרים על שובע לאורך זמן ואף יכולים להפחית כולסטרול. נוסף לכך, מזונות אלה בעלי ערך תזונתי גבוה, הם מכילים חומצה פולית, ברזל, אבץ, אשלגן, ויטמיני B ופוליפנולים. ישנן אינספור דרכים שונות לשלב קטניות במאכלים שונים, כך שהן לא ישעממו אתכם בזמן הקרוב.

עדשים, פותחת (צילום: Africa Studio, shutterstock)
פחמימות סופר משתלמות: בריאות ועשירות בערכים תזונתיים|צילום: Africa Studio, shutterstock


>> רק תיזהרו עם השעועית, כי היא יכולה להיות רעילה

פירות

אנשים רבים שנמצאים בדיאטה נמנעים מלאכול הרבה פירות, כיוון שהם מכילים לא מעט פחמימות וסוכר טבעי. אבל רבים גם שוכחים שיש בפירות גם המון דברים נוספים שכדאי לנו לשלב בתזונה שלנו. כמו נוגדי חמצון, ויטמינים וסיבים תזונתיים – כולם חיוניים לשמירה על גוף בריא. עם זאת, ישנם פירות שהם עשירים יותר בערכים תזונתיים מאחרים. פירות יער, למשל, עשירים בנוגדי חמצון, סיבים והם מכילים פחות סוכר בהשוואה לפירות אחרים. הם גם מכילים אנתוציאנין ורסברטרול, נוגדי חמצון המסייעים לשמור על התאים בגוף על ידי מניעת נזקים מרדיקלים חופשיים.

>> כתומות, חומות או ירוקות: מה ההבדל בין צבעי העדשים?

חשוב לציין שאם אתם מנסים לרדת במשקל, פחמימות בריאות עשירות בסיבים תזונתיים אמנם יכולות לעזור לכם במשימה, אבל כמו כל קבוצת מזון - יש לצרוך אותן בהתאם לצרכים שלכם ולא להגזים עם הכמויות. היוועצו בדיאטן קליני כדי לבדוק איזה תפריט הכי יתאים לכם.