למרות התדמית הבריאה של השייק, הוא עלול לגרום לנו דווקא לאכול יותר ולהיות מופתעים מחוסר ההצלחה של דיאטת השייקים שלנו. הכמות הגדולה של הסוכר מייצרת תחושת אנרגיה חזקה מיד אחרי ששותים את השייק, אלא שתוך זמן קצר, רמות הסוכר בדם יצנחו ויותירו תחושת רעב.

איך שתיית שייקים תוכל לתרום לתחושת השובע?

שייקים נחשבים לארוחה מזינה כל עוד הם עשויים משילוב של חלבון, פחמימה ושומנים בריאים, לצד ויטמינים ומינרלים. שלא כמו מיצים, בתהליך הכנת השייק הסיבים התזונתיים של הפירות והירקות נשארים במשקה מה שתורם מאד לתחושת השובע. בנוסף, הסיבים חשובים לפעילות ולבריאות מערכת העיכול ולאיזון רמות הסוכר והשומנים בדם.

באילו מינונים מומלץ לצרוך שייקים?

שייק אחד במהלך היום, יכול להחליף את אחת הארוחות. שתיית שייק מהווה פתרון קל ונוח כתחליף לארוחה משביעה ובמידה ומכינים אותו נכון -  גם בריאה.

שייק פירות ושיבולת שועל (צילום: Yulia Davidovich, Shutterstock)
שייק פירות ושיבולת שועל|צילום: Yulia Davidovich, Shutterstock

האם דיאטה המבוססת על שייקים עלולה לפגוע בגוף לאורך זמן?

שייק אינו יכול להוות תחליף מוחלט לארוחה מוצקה לאורך זמן, וישנה חשיבות רבה לאכילת מזון מוצק ומגוון בשאר הארוחות. אכילת מזון מוצק מפעילה את מערכת העיכול, הפה, השיניים והקיבה ותורמת לתחושת השובע.

ארוחה הכוללת מאכלים מאבות מזון שונים ובמרקמים שונים, שנאכלת בצלחת ליד שולחן מפעילה את כל החושים: חוש הטעם, הריח, הראיה, המישוש ואפילו השמיעה (דרך הלעיסה) ותורמת לחשיבות תחושת השובע. כמו כן אכילה בישיבה עם צלחת וסכו"ם מחזקת את הרגלי האכילה הנכונים.

מזון מוצק ממרקמים שונים שנשאר בקיבה זמן רב לטובת פירוק מכני באמצעות שרירים ופירוק כימי ואנזימטי, מפעיל יותר את הורמוני השובע עליהם מדברים רבות לאחרונה. ההורמונים הללו עוברים מהקיבה דרך מחזור הדם לאזורים במוח האחראיים על תחושות הרעב והשובע ועוזרים לנו לווסת אותן.

איך מומלץ לצרוך את השייק?

הבסיס הנוזלי של השייק - מיצי פירות, הם כאמור עתירי סוכר. לכן עדיף לבסס את השייק על נוזלים עשירי חלבון כמו יוגורט או חלב או על תחליף חלב ללא תוספת סוכר דוגמת משקה סויה או שקדים. לתחליפי החלב תהיה תכולת חלבון קטנה מאשר לחלב עצמו, אך הם יספקו חומצות אמינו חיוניות או שומנים בריאים שיתרמו גם הם לתחושת השובע. מקור נוסף לשומנים בריאים יכול לבוא מתוספת של ממרחי אגוזים, חמאת בוטנים, שקדיה, טחינה או כמות קטנה של זרעים מסוגים שונים כמו זרעי צ'יה ופשתן.

לא מומלץ להשתמש בסוכר לבן או חום או בתחליפי סוכר להמתקת השייק, אבל גם כשמשתמשים בפירות לטובת ההמתקה יש לשים לב לכמויות, וכאמור לא להפריז בכדי שרמת הסוכר בדם לא תזנק בחדות.

שייק פירות (אילוסטרציה: matka_Wariatka, Thinkstock)
זה רק נראה בריא, מדובר בעיקר בסוכר|אילוסטרציה: matka_Wariatka, Thinkstock

איך השייק משפיע על הגוף?

כאמור אם השייק מכיל הרבה ירקות בתוספת חלבון, מעט שומנים בריאים ומעט פרי הוא יכול להחליף ארוחה מאוזנת ויש בו יתרונות רבים: נוגדי חמצון כמו פלבנואידים, קרטנואידים וליקופן. ויטמינים מקבוצת B אשר תורמים למניעת אנמיה ולתפקוד תקין של מערכת העצבים. ויטמין C שחשוב לחיזוק מערכת החיסון. ויטמין K החיוני לקרישת הדם ולחיזוק העצמות (לנוטלי מדללי דם מסוג מסוים יש להתייעץ עם דיאטנית), ברזל התורם למניעת אנמיה ולתפקוד מנטלי. מגנזיום ואשלגן לטובת חיזוק העצמות ולמניעת לחץ דם גבוה.

ד"ר סיגל סופר, דיאטנית ראשית בקופת חולים מאוחדת