רק לפני ארבעה חודשים דווח ברחבי העולם, וגם אצלנו, על מחקר בינלאומי שחשף כי 1 מכל 5 אנשים מת עקב תזונה לקויה. לפי המחקר, שפורסם בכתב העת הנודע The Lancet, מחלות הקשורות לתזונה לקויה הורגות כ-11 מיליון אנשים מדי שנה ברחבי העולם. אמנם ההבנה שהמזון שאנו אוכלים יכול להשפיע במידה רבה על הבריאות שלנו, מתחילה לחלחל יותר ויותר בקרב אנשים בכל העולם, אך אין ספק שעדיין יש על מה לעבוד.

מחקר שפורסם לאחרונה חושף את המזונות שיכולים לעזור לכם לשפר את התפריט שלכם ולהפוך אותו לבריא הרבה יותר. מתברר שכל מה שאתם צריכים זה לשלב בתפריט תפוחים, פירות יער, פירות הדר וברוקולי. מה משותף לכל אלה? פלבונואידים. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מעשנים ו/או שותים? זה חשוב במיוחד עבורכם

ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המדעי Nature Communications, לפיהם מדובר במזונות שעשירים בפלבונואידים, שנמצאו יעילים להגנה מפני מחלות קטלניות עם אחוזי תמותה גבוהים - סרטן ומחלות לב.

חוקרים מאוניברסיטת אדית' קוואן באוסטרליה השתמשו במידע ממחקר שנעש בדנמרק במשך 23 שנה, שעקב אחר הרגלי התזונה של לא פחות מ-53 אלף אנשים. הם מצאו כי אנשים שצרכו כמות בינונית-גבוהה של פלבונואידים היו בסיכון נמוך יותר למות מסרטן או ממחלת לב. "אפקט הגנתי" זה היה משמעותי יותר בקרב אנשים שנמצאים בסיכון גבוה למחלות אלה, עקב עישון סיגריות או צריכת אלכוהול (יותר משני משקאות אלכוהוליים מדי יום).

הפלבונואידים הם תרכובות המצויות בפירות וירקות, שמחקרים הראו שהם יכולים לתרום לבריאות, אך המסקנות לגביהן אינן חד משמעיות. נכון לעכשיו, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אינו מאשר כי פלבונואידים אכן תורמים לבריאות. עם זאת, לא מעט מחקרים מראים כי ייתכן שיש קשר בין צריכת מזונות עשירים בפלבונואידים להפחתת סיכון למחלות מסוימות.

יוגורט אוכמניות (צילום: Shutterstock)
שייק עם אוכמניות, תפוחים וקצת קייל, ניסיתם?|צילום: Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> אם לשניים: "כך ירדתי 12 וחצי ק"ג תוך חודשיים וחצי"
> האם באמת גברים "נדלקים" מהר יותר מנשים?

>> 7 סיבות מדאיגות לכך שאתם נרדמים מהר מדיEdit item

באשר למנגנון שעומד מאחורי ההשפעה של הפלבונאידים על הסיכון לחלות במחלות, הוא אינו ידוע לחלוטין. אך לד"ר בונדונו יש תאוריה לגבי זה. "צריכת אלכוהול ועישון גורמים לדלקות ולנזק בכלי דם, מה שמעלה את הסיכון למגוון מחלות. פלבונואידים נמצאו כחומרים אנטי-דלקתיים המשפרים את תפקוד כלי הדם, מה שעלול להסביר מדוע הם קשורים לסיכון מופחת למוות כתוצאה ממחלות לב ומסרטן".

"ממצאים אלה חשובים כיוון שהם מדגישים את הפוטנציאל למניעת סרטן ומחלות לב על ידי עידוד צריכת מזונות עשירים בפלבונואידים, במיוחד אנשים בסיכון גבוה למחלות כרוניות", אמרה החוקרת הראשית, ד"ר ניקולה בונדונו. "אך חשוב להבהיר שצריכת פלבונואידים לא מבטלת את הסיכון הגבוה למוות מוקדם כתוצאה מעישון וצריכה מוגזמת של אלכוהול, הדבר הטוב ביותר שאתם יכולים לעשות למען הבריאות שלכם זה להפסיק לעשן ולהפחית בצריכת האלכוהול", הוסיפה.

מקורות טובים לפלבונואידים הם תה, שוקולד, פירות הדר, פירות יער, תפוחים וברוקולי. לפי ד"ר בונדונו, דרך טובה לצרוך כמות מכובדת ומגוונת של פלבונואידים היא לשתות כוס תה, לאכול תפוח אחד, תפוז אחד, 100 גרם אוכמניות ו-100 גרם ברוקולי. כל אלה יספקו לכם יותר מ-500 מ"ג פלבונואידים ביום. גם אם זה לא יועיל באופן משמעותי, זה בהחלט לא יזיק לכם..