הכורכום הינו צמח ממשפחת הזנגוויליים, שצומח בעיקר ברחבי הודו ואסיה. הוא נחשב לאחד מהתבלינים הנפוצים ביותר במטבח ההודי והאסייתי ובמשך אלפי שנים ייחסו לו גם תכונות מרפא. מספרים שבימי קדם הוא שימש לצביעת בדים וכצבע מאכל טבעי. אומרים גם שמרקו פולו סיפר עליו באחד מספרי המסעות שלו ושכלות וחתנים מאינדונזיה מורחים אותו על זרועותיהם כסימן למזל.

ברפואה ההודית נחשב הכורכום לתבלין בעל סגולות מרפא, שיכול לסייע במקרים של בעיות בכבד, בפרקים, ובמצבים של שיעול וסינוסיטיס. לפי הרפואה הסינית, אחד ממרכזי ייצור האנרגיה העיקריים בגוף הינו מערכת העיכול ועל כן הוספת תבלינים מחממים כמו  כורכום, קינמון, שום, הל וציפורן תורמים לחימום מערכת העיכול והגוף כולו. הסינים מייחסים לכורכום גם תכונות של המרצת תנועת הדם והצ'י ושמירה על תפקוד תקין של הכבד ובנוסף, הם האמינו כי הוא טוב לטיפול בכאבי בטן, כאבי מחזור, כאבי פרקים ועוד.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

נלחם במגוון רחב של מחלות

הרכיב הפעיל בכורכום, שגם מעניק לו את צבעו ואת סגולותיו קרוי כורכומין והוא סוג של פלבנואיד. פלבנואידים הוא שם כולל לקבוצה גדולה של תרכובות בעלות צבע (פיגמנט) שמצויות בצמחים, ונחשבות לנוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים). פלבנואידים נוספים אפשר למצוא במגוון של פירות וירקות: עגבניות, ענבים, שום ועוד.

כיום אפשר להשיג כורכומין גם כתוסף תזונה, כלומר, מיצוי של החומר המצוי בשורש כורכום. זהו אחד התוספים הנחקרים ביותר בעולם שמרביתם בחנו את השפעתו של הרכיב הפעיל המצוי בתכשיר ולא בשורש הכורכום השלם. יש לזכור שהשימוש בשורש לבישול ותיבול מומלץ, אך תוסף הכורכומין הינו מרוכז ואפקטיבי הרבה יותר.

הכורכומין נמצא קשור לשיפור בסימפטומים של מחלות דלקתיות כמו דלקות פרקים, מחלות דלקתיות במערכת העיכול (כמו קוליטיס וקרוהן), מחלות כבד, דרכי מרה, מערכת השתן, מחלות עור, מחלות לב וכלי דם (כמו טרשת עורקים) ועוד.

נמצא עוד שכורכומין כולל פעילות אנטי דלקתית, אנטי ויראלית, אנטי בקטריאלית, אנטי פרזיטית, אנטי פטרייתית ואף אנטי סרטנית. בקיצור, החומר הפעיל הזה יודע להילחם מגוון רחב של גורמי מחלה.

בעשור האחרון נוספו מחקרים המדגימים איך הכורכום יכול להגן מפני מחלות הקשורות למוח כמו אלצהיימר ודמנציה. כנראה שהכורכום עוזר במניעה של הצטברות משקעים חלבוניים הסותמים את כלי הדם ופוגעים בתאי העצב.

כורכום (צילום: מיכל לויט, mako אוכל)
כורכום - מלך התבלינים|צילום: מיכל לויט, mako אוכל

כמה כורכום מומלץ לצרוך?
המינון המומלץ לרוב הוא 1000 מ"ג ליום של כורכומין. ניתן לקחת אותו במינונים גבוהים יותר (4000-6000 מ"ג) אבל אלה נדרשים ככל הנראה לצורך טיפול במחלות קשות. ההערכה היא כי ככל שצורכים מינון גבוה יותר השיפור ניכר יותר. יחד עם זאת אין ההמלצה באה להחליף את הטיפול הרפואי הרגיל, אלא לתמוך בו.

ככל הידוע כיום, כורכומין נחשב בטוח לשימוש וללא תופעות לוואי ניכרות או אינטראקציות עם תוספים אחרים או עם תרופות, גם בשילוב עם טיפולים כימותרפיים. כמובן שחשוב ליידע את הצוות הרפואי בכל הוספה של טיפול בתוספים מעבר לתרופות המרשם.

איך לצרוך כורכום?
ההמלצה היא להשתמש בכורכום בצורתו הטבעית, בשורש או באבקה. כתבלין מומלץ להוסיפו בסוף הבישול ובחום נמוך. ברפואה העממית נהוג להיעזר בכורכום למניעת נזלת והתקררות וההמלצה היא לחמם כפית של אבקת כורכום במחבת, לכסות את הראש במגבת ולשאוף את האדים. אדי הכורכום ייבשו את הנזלת ויסייעו לנשימה תקינה. חשוב להדגיש כי ישנו הבדל משמעותי בין התבלין עצמו לבין השימוש בתוספי תזונה וההמלצות שניתנו הינה בכל הקשור לשימוש תבלין בצורתו הטבעית. כמו כן, רצוי לשלב אותו עם תזונה מתאימה וטיפול מהרפואה המערבית עם תוצאות מוכחות מדעית.

לכאבי גרון. ההמלצה היא לגרגר כפית כורכום טחון במעט מים, או לבלוע כפית כורכום טחון עם כפית דבש.
לכוויות ונגעים על העור. יש לפזר את אבקת הכורכום על הפצע.

כדי להשיג את מלוא היעילות של כורכומין, ההמלצה כיום היא ליטול אותו בתוסף מזון המכיל גם פיפרין (מיצוי של פלפל שחור). פיפרין משפר את ספיגתו של הכורכומין בכבד.

אז כדי שלא תשבו לבד בחושך ובעיקר בקור, פנקו את עצמכם במשקה כורכום מחמם ומנחם - הכינו תערובת המורכבת מכפית כורכום או שוש כורכום מגורד, ג'נג'יר מגורד, מיץ מרבע לימון, מעט דבש ומים רותחים. סננו, מיזגו לכוס הכי אהובה עליכם ושתו לרוויה.

ריטה שאוליאן דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות במחוז ירושלים והשפלה, נטלי ברקאי דיאטנית קלינית להריון וסוכרת במכבי