חג פורים הוא ה-תירוץ של כל ילד (נו בסדר, גם שלנו) לזלול ממתקים בלי סוף. אבל מה עושים כשהחג נגמר וערמות הממתקים שהצטברו ממשלוחי המנות עדיין מונחות לנו מול העיניים ומתחננות שלא נשאיר אותן לבדן? ובכן, הנה כמה מוצרים שעדיף להיפרד מהם לשלום, ומוטב דקה אחת קודם.

"אחד הכללים החשובים ביותר הוא להימנע מממתקים שאין בהם שום ערך תזונתי, שמתבססים בעיקר על סוכר וצבעי מאכל מלאכותיים. לכן, אם אלה מופיעים בראש רשימת הרכיבים, כדאי לפסול את המוצר באופן מיידי", אומרת דפנה זיו בוסאני, דיאטנית קלינית ביחידה לתזונה ודיאטה במרכז שניידר לרפואת ילדים.

ד"ר טל רצון, מומחה לרפואת שיניים לילדים, מציע לאחד את אירועי זלילת הממתקים לאירוע יומי בודד, וכן להקפיד על כך שהילד יאכל אותם מיד בתום הארוחה: "בכל פעם שאנחנו אוכלים רמת החומציות עולה, דבר שמוביל לפרוק מיקרוסקופי של האמייל. בזכות הרוק שיש לנו בפה החומציות יורדת וכל התהליך הפיך. לכן, כדאי לתזמן את אכילת המתוקים קרוב לזמן הארוחה, שבה מתקיים תהליך כזה בכל מקרה". לדברי הד"ר זו גם הסיבה שבגללה מומלץ לאכול שניים-שלושה ממתקים באותו הרגע, ולא לפזר את רגעי האכילה לאורך היום. מעבר לכך, הוא מציע "לבחור בממתקים כמה שפחות דביקים, ששוהים כמה שפחות זמן בחלל הפה ועלולים לגרום לנזק גדול יותר".

ועכשיו בואו נהיה מדויקים יותר: ביקשנו מהתזונאיות זיו בוסנאי ומד"ר אולגה רז, תזונאית קלינית, לפרט את כל הממתקים שלא ראויים להשאר אצלכם בבית. הרשימה המלאה לפניכם. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

סוכריות גומי

"פעמים רבות סוכריות אלה מכילות צבעי מאכל מלאכותיים, שממש מזיקים לבריאות", מזהירה זיו בוסנאי. "המסוכנים ביותר הם הטרטזין והסנסט ילו, ולכן חשוב לקרוא היטב מה כתוב על המוצר. כדאי להביא בחשבון שחלק קטן מהאוכלוסייה רגיש במיוחד לחומרים אלה ועלול לפתח אלרגיות ורגישויות שונות בעור למשל".

סוכריות גומי (צילום: LisaStrachan, Thinkstock)
אוהבים אתכן אבל|צילום: LisaStrachan, Thinkstock

צינורות צבעוניים

כל הסוכריות הארוכות בסגנון הליקריץ הצבעוני מכילות בדרך כלל חומרים מזיקים וצבעי מאכל.

לקריץ (צילום: shutterstock)
שלל חומרים מזיקים|צילום: shutterstock

סוכרייה על מקל

מאחר שילדים נוהגים למצוץ אותה במשך דקות ארוכות, היא עלולה לגרום לנזק גדול יותר לשיניים. במקרה הגרוע לא פחות, הילדים לועסים אותה, והשאריות הדביקות שלה נצמדות לשיניים ופוגעות בהן. בכל מקרה, לא כדאי לבחור בסוכריות צהובות, אדומות או כחולות, מכיוון שאלה המזיקות ביותר לדברי בוסנאי, שטוענת כי במדינות מסוימות בעולם נאסר שימוש בצבעי מאכל אלה.

סוכריות על מקל (צילום: Gelpi, shutterstock)
נצמדות לשיניים|צילום: Gelpi, shutterstock

טופי

הדיאטניות מזהירות שגם הטופי המוכר והאהוב מלא לרוב בסוכר וגם נוטה להצטבר על השיניים ולגרום לנזק.

סוכריות טופי  (צילום: shutterstock)
גם הטופי מצטבר על השיניים|צילום: shutterstock

מרשמלו

אף שכיום ניתן למצוא מרשמלו שמכיל צבעי מאכל טבעיים, עדיין חברות רבות נוהגות להשתמש דווקא בחומרים המלאכותיים והמזיקים יותר. לכן חשוב לבחור במוצר הבריא יותר שאינו כולל את אותם חומרים מזיקים.

מרשמלו (צילום: Shutterstock, מעריב לנוער)
בחרו באלה עם צבעי המאכל הטבעיים|צילום: Shutterstock, מעריב לנוער

חטיפים אדומים

"חטיפים מתוקים או מלוחים בצבעים שונים שנמכרים באריזות, צריכים לעורר חשד", לדברי זיו בוסנאי. רצוי לבחון את רשימת הרכיבים ולוודא שאינם מכילים צבעי מאכל מלאכותיים, נוסף לתכולת המלח או הסוכר הגדולה שהם מכילים. מעבר לכך, ד"ר רצון מסביר שגם במקרה הזה מדובר מסוג המאכלים שיותר נדבקים לשיניים. 

פופקורן

עבור ילדים מתחת לגיל 5, המאכל הזה עלול להיות מסוכן במיוחד, מאחר שהוא עלול לגרום לחנק מיידי עקב חסימת דרכי הנשימה הצרות של ילדים בגיל הזה. לכן, עדיף לא לקחת סיכון ולא לכלול אותו במנה, שעלולה להגיע לידיים הלא נכונות.

פופקורן (צילום: Oxana Denezhkina, Shutterstock)
להרחיק מילדים|צילום: Oxana Denezhkina, Shutterstock

סוכריות עדשים

הסוכריות המוכרות עלולות להכיל הרבה מאוד צבעי מאכל מלאכותיים, וחלקן מכילות גם בוטנים - אלרגן נפוץ יחסית שעלול לסכן את חייו של ילד שסובל מאלרגיה למאכל.

סוכריות עדשים (צילום: filonmar, Istock)
צבעי מאכל מלאכותיים|צילום: filonmar, Istock

מסטיק

מסטיקים שמיועדים לילדים לרוב מכילים כמות גדולה של סוכר, וזו הבעיה העיקרית שבהם. מעבר לכך, לעיסה ממושכת עלולה לשחוק את מפרק הלסת.

מסטיקים עגולים (צילום: shutterstock)
כמות גדולה של סוכר|צילום: shutterstock

ופלים

ד"ר רז מגדירה את המוצר הזה כ'מאכל מזעזע', שבדרך כלל מכיל שומן צמחי שנחשב לשומן לא בריא. "חשוב במיוחד להקפיד לא לרכוש מוצר שעליו מצוין 'שומן צמחי מוקשה חלקית', שזה למעשה שם מקביל לשומן טרנס, שכידוע מזיק לבריאות". 

ופלים שוקולד (צילום: Maximillian-Sethislav Andreev, Istock)
זהירות, שומן טרנס|צילום: Maximillian-Sethislav Andreev, Istock
עוד ב-mako בריאות:
>> 25 הטיפים הכי חשובים לתזונה נכונה
>> עייפים? בואו לגלות איזה סוג עייפות יש לכם
>> אוהבים פיצה? אתם חייבים לדעת את זה

 

ועכשיו אחרי שביאסנו אתכם עם כל האיסורים האלה, הגיע הזמן ליהנות קצת מרוח החג עם כמה מתוקים שכן אפשר להשאיר. "הייתי מציעה להתמקד בבייגלה, בשוקולד איכותי מחלב (או ביצת הפתעה), בעוגת בית בחושה, אוזני המן מתוצרת בית עם מילוי ובצק איכותי או מטבעות שוקולד, וכמובן, כדאי להקפיד על כמות סבירה. אם רוצים להפתיע, תמיד אפשר לצרף גם מתנה קטנה בלתי אכילה", אומרת בוסנאי.

מאפינס פירות יער (צילום: gresei, Shutterstock)
צילום: gresei, Shutterstock

והנה עצה נוספת של ד"ר רצון שתסייע לצמצם את נזקי הנשנושים, שטוען כי לעומת מסטיקים רגילים המלאים בסוכר, דווקא מסטיקים ללא סוכר עשויים להפחית את הנזק שנגרם לשיניים: "מסטיקים אלה מכילים סוכרים אלכוהוליים שאינם מתפרקים על ידי אותם חיידקים שעלולים לייצר עששת. גם הרוק המיוצר עקב לעיסתם מסייע לנטרל את רמת החומציות בפה, ולכן אפשר בהחלט להוסיף אותם למשלוח מנות, בהנחה שהוא מיועד לילד מעל גיל 5. על מנת לא להזיק למפרק הלסת, רצוי להימנע מלעיסה ממושכת".