מנהל המזון והתרופות האמריקאי הודיע אתמול כי הוא נותן ארכה של שלוש שנים, עד שנת 2018, לתעשיית המזון כדי להוציא את שומן הטראנס המלאכותי מאספקת מוצרי המזון. הצעד המיוחל הזה צפוי להציל את חייהם של אלפי בני אדם בארה"ב מדי שנה, ולמנוע על פי הערכה 20,000 התקפי לב ו-7,000 מקרי מוות ממחלות לב בכל שנה. החומר צומצם כבר באופן ניכר ממזונות רבים, אך הוא עדיין אורב במוצרים רבים ופופולריים, כמו פופקורן במיקרוגל, פשטידות ארוזות, פיצות קפואות, וכמובן, מרגרינה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
תעשיית המזון האמריקאית הביעה את שביעות רצונה מכך שניתנה לה ארכה של שלוש שנים, ויחד עם זאת היא מתכוונת לבקש את רשות ה-FDA כדי להמשיך ולהשתמש בכמויות קטנות של שומן טראנס במוצרים מסוימים – צעד שמראה עד כמה השתרש שומן הטראנס בייצור המזון. "זה המסמר האחרון בארון הקבורה של שומני טרנס," אמר מייקל פ. יעקובסון, מנכ"ל המרכז למדע לטובת הציבור, לכתב הניו יורק טיימס, קבוצת צרכנים שדחפו לאסור את שומן הטראנס, "במונחים של הצלת חיים, אני חושב שביטול שומני טרנס הוא השינוי החשוב ביותר לאספקת המזון שלנו".
"על שומן טראנס נעשו מחקרים רבים ויש מודעות ערה להשלכותיו", אומרת עמית גנור, מנכ"לית עמותת "עתיד", עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, "מבחינה ביוכימית, מדובר בשומן שעובר שינוי - לכן נקרא "טראנס" - ובו השומן הצמחי הופך מנוזל לשומן מוקשה ומאפשר לו חיי מדף ארוכים יותר. מחקרים הראו ששומן טראנס גורם לעמידות לאינסולין – זהו מצב שגורם לעלייה במחלות לב, סכרת וכלי דם וליתר לחץ דם, מעלה את הכולסטרול הרע ומוריד את הכולסטרול הטוב".
מדוע תעשיית המזון משתמשת בשומן טראנס?
"זהו חומר נוח לתעשייה, משפיע לטובה על מרקמי המאפים, ומאריך את חיי המדף של המוצר", מציינת גנור. האמת ששומן הטראנס נמצא במזונות שאנו פוגשים כל יום. "מזונות מעובדים כמו שניצלים, מרגרינה וכל מוצר המכיל מרגרינה, ביסקוויטים, עוגות, עוגיות, מלוואח, ג'חנון, בורקסים, מאכלים מטוגנים כמו צ'יפס, מזונות מוכנים קפואים, בעיקר דברי מאפה, ושמן שעובר טיפול תרמי של חום יכול ליצור שומן טראנס", אומרת גנור, "אנו מברכים על כך. ילדים אוכלים הרבה שומן טראנס וטרשת עורקים זו מחלת לב שמתחילה בגיל הילדות וההתבגרות, ומה שמעלה את שכיחותה זה התזונה הלקויה. ילדי ישראל לא אוכלים נכון ובריא, וגם בהמשך, בצבא, שומן הטראנס מלווה אותנו בכל מעגל החיים".
"שומן טראנס נמצא למעשה בכל מזון תעשייתי מעובד", מוסיפה דפנה נתן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, "מזונות שלא ארוזים, אנו לא יודעים באיזה שומן השתמשו בהכנתם, כי זה לא מסומן. לכן, כל העוגות והעוגיות שנקנים ללא אריזות, עלולים להכיל מרגרינות. בנוסף, מזונות שלכאורה נדמה שהם בריאים יותר כמו וופלים או מאפים שונים ללא תוספת סוכר עלולים להכיל שומנים מוקשים. אדם סוכרתי או מי שסובל ממחלות לב וכלי דם, וחשוב שיאזן את רמת השומנים שלו, צריך להתחשב בזה. רוב הבצקים שנמכרים בזול יש סיכוי גבוה שהם מכילים מרגרינה".
>> עוד ב-mako בריאות:
8 טיפים שיעזרו לכם להיפטר מקילוגרמים מיותרים
אחת ולתמיד: למה הולכים לשירותים אחרי קפה?
האם נמצאה התרופה הטבעית לפסוריאזיס?
איפה יש? תתפלאו
אבל זה לא הכל. נתן מספרת על עוד כמה מזונות שלא חשבתם שמכילים שומן טראנס:
- גלידות עם פצפוצי שוקולד או שברי עוגיות
- חטיפי שוקולד עם ופל או עוגיות, שמצופים בבצק או מכילים בצק בפנים
- בכמה ממותגי חמאת הבוטנים
- בפשטידות או קישים - "אנשים נוטים לחשוב שזו מנה בריאה, אבל הם עתירים במרגרינה, ואחוז הבצק שמכיל פחמימות ושומן הרבה יותר גבוה לעומת המרכיב הצמחי של הירקות".
"בנוסף, חשוב לזכור כי שומן טראנס יכול להיות בכל מסעדה שמכינה אוכל שומני, בטיגון בצל או בטיגון אורז או כל מנה אחרת משומנת. שימוש במרגרינה הוא זול יותר, ויכול להתחבא בכל מאכל ששימנו אותו כדי לרכך או להגביר את הטעם והמרקם".
מה בין שומן טראנס לשומן רווי?
"בתעשיית המזון, פעמים רבות מורידים את המרגרינה ושומן הטראנס ומחליפים בשמן דקלים - שומן צמחי שמכיל שומן רווי", אומרת דפנה נתן, "כשמדברים על מניעת מחלות לב וכלי דם, ואיזון צריכת השומנים אנחנו רוצים להפחית שומן מוקשה ולצמצם את אחוז השומן הרווי בתפריט. רוב השומן הרווי מגיע מהחי וברוב המזונות התעשייתיים היום, כמו בתעשיית החטיפים, משתמשים בשמן דקלים, המסומן בתור "שומן צמחי". עד כה, אין אסמכתא להגיד מה ההשפעה של שומן רווי מן החי או הצומח, אבל חלק מההמלצות הכלליות היא להפחית גם את הצריכה שלו, כי הוא מעלה את הכולסטרול הרע ואת הסיכון למחלות לב וכלי דם".
כשאנשים עומדים לרכוש מוצר ממה רצוי שימנעו?
"בכל מוצר ארוז אמור להיות פירוט של רשימת הרכיבים. שומן מוקשה, שומן חצי מוקשה, שומן טראנס, שומן רווי הם מרכיבים לא בריאים", אומרת נתן, "מזונות שברכיבים שלהם מצוין שומן מוקשה, לא בהכרח מכילים שומן טראנס, לדוגמא המרגרינות החדשות שיצאו לשוק בשנים הארונות, להבדיל ממזונות שברכיבים שלהם מצוין שומן מוקשה חלקית, שיכילו שומן טראנס ועלולים להעלות רמת כולסטרול רע". כך, חשוב לבדוק שעל גבי המוצר מצוין שרמת שומני טראנס נמוכה מ 2%.
בנוסף, נתן מציינת כי עדיף לצרוך מוצרים שמכילים עד 5% שומן. "כשמציינים "שומן צמחי" לא ברור אם מדובר בסויה או בשמן דקלים. רצוי לבדוק גם את מצג הנתונים של הסימון התזונתי שבו אפשר לראות את סך השומן וגם את רשימת הרכיבים של המוצר. אם, לדוגמה, שומנים או זוכרים מופיעים ברשימת הרכיבים כראשונים זה אומר שהאחוז מהם במוצר גבוה מאוד לעומת שאר הרכיבים. זכרו, שגם אם אחוז השומן במוצר נמוך הוא לא בהכרח נכנס לקטגוריה של מוצר בריא, כי הוא עלול להכיל הרבה פחמימות וסוכרים".
מודל לחיקוי
לדברי גנור, שומן הטראנס הוא שומן שאפשר להסתדר בלעדיו. "זה דורש התנהלות אחרת של התעשייה, אין ספק שכרגע תעשיית המזון מחויבת לשנות את פס הייצור, למצוא נוסחאות מזון חדשות ללא שומן טראנס וזה דורש עבודה של מהנדסי מזון. זה לא יהפוך את חייהם לקלים יותר, אבל מדובר כאן בבריאות הציבור".
האם תעשיית המזון לא תחליף את שומן הטראנס בחומר גלם אחר, שגם הוא זול ומזיק לבריאות כמו שמן דקלים?
"יש חברות שכבר הוציאו את שומן הטראנס מהמזון שלהם, אז זה אפשרי רק דורש עבודה. היום אפשר למצוא ביסקוויטים שעשויים על בסיס שמן קנולה. אמנם חיי המדף שלהם קצרים יותר אבל אפשר למצוא חלופות", מוסיפה גנור.
כיצד הקביעה של ה-FDA תשפיע על תעשיית המזון הישראלית?