השינויים שמתחוללים בשנים האחרונות בכל הנוגע להרגלי התזונה שלנו התחילו לבלבל אנשים רבים. רבים תוהים שמא אולי גם הם רגישים ללקטוז או שצריכה מועטה של גלוטן תעשה להם טוב. אלרגיות או לא אלרגיות, רבים התחילו להיבהל מכך שאולי האוכל שהם רגילים אליו לא טוב להם. כתוצאה מכך, אנשים רבים מפסיקים לצרוך מזונות מסוימים שהגוף זקוק להם. כל זה יכול לגרום לבעיות במערכת העיכול. אז איך אפשר לדעת מה באמת טוב לנו?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

ד"ר מחמוד א. גהאנום, אחד המומחים הידועים בעולם למיקרוביולוגיה, מנהל את חברת Biohm, המציעה ללקוחותיה ערכות לאבחון בעיות במעי. במסגרת עבודתו בחברה, ד"ר גהאנום אסף אלפי דגימות מאנשים שרצו לדעת מדוע הם חווים בעיות במעיים וכיצד הם יכולים לשנות את התזונה שלהם כדי לשפר את המצב. הוא שם לב לכך שנשים רבות שנראו בריאות סבלו מבעיות בעיכול. מדובר בנשים שמתאמנות מדי יום, קונות מזון אורגני והקפידו להכין אוכל מזין. אולם הנתונים הראו שחסר להן סיבים תזונתיים (פרה-ביוטיקה), המהווים מזון לחיידקים הטובים במעיים ושומרים על איזון החיידקים במערכת העיכול. "הבנתי שמה שהיה משותף לכולן זו העובדה שהן נמנעו מלצרוך גלוטן וזה הוביל לכמות בלתי מספקת של פרה-ביוטיקה", הסביר ד"ר גהאנום.

הקשר שבין גלוטן לסיבים

"אלא אם אתם סובלים ממחלת הצליאק, או מאלרגיה לגלוטן או מרגישות לגלוטן, אני לא ממליץ לאנשים להסיר את הגלוטן מהתזונה שלהם", מסביר ד"ר גהאנום. חיטה עשירה באינולין, סיב פרה-ביוטי, ומחקרים הראו שאינולין תומך בחיידקים הטובים במעיים. "מחקרים אחרים הראו גם שאנשים שיש להם פחות אינולין בגוף סובלים מעלייה בחיידקים הרעים במעיים, כמו אי.קולי", הוסיף ד"ר גהאנום.

קוליטיס כיבית (צילום: Shutterstock/gpointstudio)
לצריכה מועטה של גלוטן השלכות לא נעימות, כמו נפיחות ושלשול|צילום: Shutterstock/gpointstudio
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית

לפיכך, צריכה מועטה של אינולין יכולה לגרום להשלכות לא נעימות – כמו נפיחות, עצירות ושלשול. עם זאת, לכל אחד מאיתנו יש מערכת עיכול שונה, ולעתים ישנם אנשים שדווקא צמצום בצריכת גלוטן יכול לעזור להם. לכן מומחים רבים מסכימים על כך שאם אתם סובלים מאי-נעימות במערכת העיכול, נסו להפחית בגלוטן לתקופה ולראות אם אתם מרגישים טוב יותר או גרוע יותר – ולפי זה תוכלו לדעת מה טוב יותר בשבילכם.

לצרוך פרה-ביוטיקה, למרות שאתם לא צורכים גלוטן

אם ניסיתם והגעתם למסקנה שחיים ללא גלוטן עושים טוב למערכת העיכול שלכם, חשוב שתצרכו יותר פירות וירקות ותתחילו ליטול תוספי פרה-ביוטיקה או פרוביוטיקה. "יש דרכים רבות להשיג פרה-ביוטיקה, כולל שום, בצל ואוכמניות", אומר ד"ר וינסנט פדרי, מומחה למחלות מעי. הוא מוסיף כי מרבית האנשים צורכים כ-10 גרם סיבים ביום, כשיש לצרוך בין 25 ל-35 גרם.

הסוד בתזונה שנכונה לגוף שלכם הוא ניסוי וטעייה. אל תסירו לחלוטין את הגלוטן מהתפריט שלכם, אלא נסו להפחית לתקופה, בדקו כיצד זה משפיע על הגוף ורק אז תוכלו להחליט סופית מה טוב לכם. מובן שתמיד מומלץ להיוועץ ברופא אם אתם חוששים שאתם סובלים מרגישות למזון מסוים.