ירקות מכילים את כל הטוב שבעולם: ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. ואולם, אם לא נדע לטפל בהם כנדרש, אנחנו עלולים למצוא בהם גם חיידקים, תולעים, שאריות ריסוס ועוד כמה תענוגות מפוקפקים. ד"ר מרינה תמיר, זיהומולוגית ופרמקולוגית, עזרה לנו להבין מאילו ירקות צריך להיזהר במיוחד.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בצל

בדומה לכל ירק אחר שגדל בתוך האדמה, לרבות תפוחי אדמה ובטטה, גם בצל עלול להכיל חיידקים מאוד לא סימפטיים כמו אי קולי וליסטריה, שעלולים לגרום לזיהומים ולבעיות שונות במערכת העיכול. מומלץ לבשל אותו לפחות 40 דקות, או להסיר את השכבה העליונה שלו. בישול קצר לא תמיד יסייע להיפטר בצורה מיטבית מהחיידקים המזיקים.

טבעות בצל - רגע לפני (צילום: elnavegante, Shutterstock)
בשלו לפחות 40 דקות|צילום: elnavegante, Shutterstock

סלרי

עלי הסלרי לרוב מכילים שאריות אדמה ולעיתים גם מזיקים שונים. מומלץ לשטוף כל גבעול וכל עלה בנפרד. אם החלטתם לאכול אותו בצורתו החיה, מוטב שתשרו אותו היטב במים עם חומץ או לימון. אלה יסייעו לצמצם את האפשרות לזיהום חיידקי.

סלרי (צילום: pexels)
השרו במים עם חומץ או לימון|צילום: pexels

עשבי תיבול: שמיר פטרוזיליה ונענע

באופן כללי, עשבי תיבול עלולים להכיל כמות גדולה יחסית של ריסוס ומזיקים שונים. ככל שהם יהיו מרוססים, כך קטן הסיכוי להופעת מזיקים – ולהפך: אם לא יכילו ריסוס, סביר למצוא בהם מזיקים. אמנם עשבי תיבול אורגניים כנראה יכילו פחות ריסוס, אך קשה לדעת זאת בוודאות. לכן, בכל מקרה מומלץ להשרות אותם במים עם מלח, שיספקו סביבה פחות נוחה להתפתחות חיידקים. הטוב ביותר הוא לבשלם במים רותחים.

חסה

רוב המקרים החמורים ביותר של זיהומים עקב אכילת ירקות בארה"ב נגרמו כתוצאה מאכילת חסה. מעבר לתולעים ולחרקים קטנים שעלולים להתחבא בין עליה, הלחות שבה והמרקם המימי מזמנים חיידקים רבים יחסית לירקות אחרים. גם במקרה הזה מומלץ לשטוף כל עלה בנפרד ולהשרות במים עם לימון או עם חומץ לפני השימוש. אם אתם אוהבים לאכול בחוץ, ותרו על סלט החסה.

נבטים

הנבטים נמנים עם המאכלים שרצוי מאוד להימנע מאכילתם בתקופת ההיריון, ויש לכך סיבה: הם מכילים כמות גדולה מאוד של ריסוס וקשה לנקותם באמצעות שטיפה. לכן, ההמלצה הטובה ביותר היא לבשל אותם היטב.

נבטי אלפלפא (צילום: wjarek, Shutterstock)
לא סתם פוסחים עליהם בהיריון|צילום: wjarek, Shutterstock

מלפפון

בפעם הבאה שאתם יוצאים לסיבוב קניות, בררו מהיכן הגיע המלפפון שעומד להיכנס לכם לסל הקניות. אמנם בארץ, רוב מלפפוני השדה גדלים בחממות – מה שמקטין את הסיכון לזיהום באמצעות האדמה, אך חלק קטן מהם עדיין גדל על האדמה. אם אתם נוהגים לקנות מלפפונים ברשתות הסופר הגדולות, סביר להניח שתזכו לאכול מלפפון בטוח ונקי יחסית. ובכל זאת, תמיד כדאי לשאול מה מקורו, בייחוד אם הקנייה נערכת אצל הירקן, שם לרוב הפיקוח פחות מחמיר. כמו כן, חשוב לשטוף את המלפפון היטב במים, ואם יש בקרבתכם נוזל ייעודי לשטיפת ירקות, אל תהססו להשתמש בו.

מלפפונים - בריאות (צילום: shutterstock, parasolia)
בדקו מאיפה הוא מגיע|צילום: shutterstock, parasolia

>> הטעות שאתם עושים עם המלפפונים שלכם

כרובית

כל מי שאוהב לשלב כרובית בתפריט, יודע ששטיפתה במים היא אתגר לא פשוט. תולעים ירוקות אוהבות להתביית על הירק הלבן הזה ממשפחת המצליבים, וזו בדיוק הסיבה שכדאי להפריד בין פרחיה ולהשרות אותם במים עם לימון בטרם ההכנה. בקיצור, אם תכננתם להכין לשבת כרובית שלמה בתנור סטייל אייל שני, קבלו טיפ ונסו לחפש מתכון אחר שמאפשר לנקות אותה בצורה טובה יותר.

אבוקדו

כל עוד קליפת האבוקדו שלמה, הסיכוי שיחדור לתוכו זיהום או לכלוך אינו גדול. ואולם, ברגע שמקלפים את האבוקדו, ומשתמשים באותה הסכין גם לחיתוכו, החיידקים שעל גבי הקליפה עלולים לחדור בקלות רבה לחלק הפנימי. אז שטפו היטב גם את הקליפה בטרם האכילה.

איך גורמים לאבוקדו להבשיל במהירות? (אילוסטרציה: Larisa Blinova, shutterstock)
שטפו היטב את הקליפה|אילוסטרציה: Larisa Blinova, shutterstock

בצל ירוק ושומר

גם בצל ירוק וגם שומר גדלים באדמה וחשופים ללכלוך ולמזהמים שונים. הטוב ביותר הוא לקטום את בסיס הבצל הירוק, ולשטוף היטב כל חלק בנפרד. לגבי השומר, מומלץ להסיר את החלק החיצוני ולשטוף היטב כל חלק בנפרד. גם כרוב כדאי לשטוף באותו האופן.

בצל ירוק (צילום: digidreamgrafix, Shutterstock)
קטמו את הבסיס|צילום: digidreamgrafix, Shutterstock

>> ואלו הפירות הכי מרוססים