אף אחד לא יודע איך השנה הקרובה תראה ואם יש משהו שהצלחנו ללמוד בשנתיים האחרונות זה לא לתכנן יותר מדי מראש. לצד חוסר הוודאות שמלווה אותנו, אי אפשר לפספס את המודעות הגוברת לנושא התזונה הבריאה שגברה דווקא בתקופה של עיסוק אובססיבי בחיים של כולנו.

העניין הרב בתחום, הניב ומניב מגוון פיתולים ופיתוחים קולינריים שמשלבים ערכים של קיימות, אסתטיקה ומודעות גוברת להשפעתה של התזונה על התהליכים הפיזיולוגיים שמתרחשים לנו בגוף. 7 טרנדים תזונתיים שכבר החלו לצבור תאוצה וימשיכו להעסיק אותנו בשנה הקרובה: 

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה (צילום: SewCream, shutterstock)
צילום: SewCream, shutterstock

מוצרי פרוביוטיקה

מהפכת המיקרוביום בשיאה עם מהפך תדמיתי חיובי לטריליוני החיידקים שבגופנו. בשנים האחרונות הצטברו מחקרים רבים שמצביעים על הקשר בין ירידה במגוון חיידקי מעי מסוגים מסוימים להשמנת יתר, סוכרת ואף מחלות מעי דלקתיות, ובמקביל החיידקים החיוביים הוכחו ככאלו שמסייעים לנו בתהליכי עיכול המזון, בוויסות מערכת החיסון, בהגנה מפני חיידקים אחרים וגורמי מחלות ואף בייצור ויטמינים כמו B1, B2, B12 וויטמין K.

הפרוביוטיקה היא שם כולל למזונות ותוספי תזונה שמכילים חיידקים ידידותיים למערכת העיכול ומרכיבים נוספים שמהווים מצע גידול לחיידקים הפרה-ביוטיים. לא מעט מוצרים פרוביוטיים חדשים יוצאים לשוק, מתוספים יעודיים בבתי המרקחת ועד יוגורטים עשירים בחיידקים. אפשר גם לצרוך אותם באופן טבעי במזונות שונים כמו קטניות, בננות, פירות יער ובצל.

 איך מגדילים את מגוון חיידקי המעיים?

ארוחה בריאה (צילום: Foxys Forest Manufacture, shutterstock)
צילום: Foxys Forest Manufacture, shutterstock

תזונה צמחית

קטגוריית המזון הצמחי התרחבה מאוד בשנים האחרונות, והאופציות הקולינריות התרחבו הרבה מעבר לפירות וירקות עם תחליפים מגוונים שלא נופלים ברמתם מהמקור. האקדמיה לתזונה מציינת חמש קבוצות מזון שמאפיינות תזונה צמחית מאוזנת: ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וגרעינים.

תזונה צמחית מתקשרת למספר סדרי עדיפויות החל מסיבות בריאותיות, שמירה על איכות הסביבה ושיקולים אתיים. "מוצרים צמחיים ימשיכו להיות במגמת עלייה לא רק בגלל היתרונות הבריאותיים הידועים שלהם, אלא גם בגלל הקשר שלהם עם קיימות", אומרת קרי גנס, תזונאית שמתגוררת בניו יורק ומחברת הספר "דיאטת השינויים הקטנים". "יותר ויותר צרכנים מתחילים לדאוג מהיכן מגיע האוכל שלהם וכיצד הוא משפיע על הסביבה. אותן חברות שחולקות סיפור סביבתי חיובי יהיו מבוקשות בשנים הקרובות".

הקשר בין תזונה צמחית לבריאות לא החל היום. מחקר שעקב אחר 45,000 מבוגרים מעל 11 שנים מצא שלצמחונים היה סיכון נמוך ב-32% למחלות לב, בהשוואה ללא צמחונים. הדבר נובע מהעובדה שתזונה צמחונית לרוב עשירה בסיבים ובנוגדי חמצון שעשויים להפחית את לחץ הדם ולהעלות את הכולסטרול הטוב.

לא מעט אנשים משלבים את הערכים הצמחוניים ללא התנזרות מוחלטת ממוצרים מן החי. למשל, הדיאטה הפלקסיטרית (שילוב של המילים "גמיש-צמחוני") מעודדת הרגלי אכילה שמתבססים בעיקר על  מזון מן הצומח לצד צריכת בשר ומוצרים אחרים מהחי באופן מתון.

ארוחת ערב צמחונית מפחיתה את הסיכון למחלות לב

קליפות תפוחי אדמה (צילום: iravgustin, Shutterstock)
קליפות תפוחי אדמה|צילום: iravgustin, Shutterstock

מרכיבים ממוחזרים

שילוב של יצירתיות, צמצום משאבים ודאגה לכדור הארץ - לצד קומפוסט ביתי שיציל את העולם וישמח לארח את קליפות הביצים והאגוזים שלכם, אפשר גם להשתמש בלא מעט שאריות אוכל לסיבוב חוזר ומשודרג. למשל, ציר ירקות למרק, פירות קפואים להכנת שייקים ופירורי לחם לשניצל מלחם מיובש. 

ההשפעות של בזבוז מזון בקנה מידה עולמי הן עצומות. לצורך העניין, אם פסולת מזון הייתה מדינה, היא הייתה פולטת הפחמן השלישית בגודלה בעולם אחרי ארה"ב וסין. לפי משרד החקלאות האמריקאי, כ-40% מאספקת המזון של אמריקה מתבזבזת ויורדת לטמיון ללא שום שימוש. ויש גם יתרון בריאותי, אוכל ממוחזר לא רק מצמצם בזבוז של מזון, אלא גם מציע ויטמינים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים על ידי ניצול הקליפות של הפירות והירקות.

האם בריא לאכול קליפות של פירות וירקות?

קייטי פרי עם ליין משקאות חדש (צילום: instagram)
צילום: instagram

משקאות ללא אלכוהול

צריכת יין לא אלכוהולי הופכת לאחת המגמות העיקריות שמעצבות כיום את ענף המשקאות העולמי. בשנה החולפת הושקו מגוון משקאות יוקרה נטולי אלכוהול של מפורסמים, כמו בלה חדיד וקייטי פרי שסיפרו על הצורך בשליטה מול האלכוהול: "אני אוהבת לקבל קצת שליטה עצמית בימי חול ואז לשתות בארוחות ערב עם חברים בסופי שבוע או כשאני לא עובדת. הכול עניין של איזון", סיפרה קייטי פרי לרגל ההשקה.

בפברואר 2021, דו"ח של חברת ניתוח המשקאות IWSR חזה כי נתח השוק של המשקאות ללא אלכוהול יגדל ב-31% ברחבי העולם עד שנת 2024. מגזין המשקאות "the drink business", פרסם נתונים של חברת Fact.M, שם מציינים כי שוק היינות ללא אלכוהול גודל בקצב מהיר, של 8% בכל שנה. עוד טוענים בחברה, שעד 2027 השוק כולו יהיה שווה 10 מיליארד דולר.

הטרנד שכובש את אירופה מגיע לישראל

משקאות פונקציונליים

לצד משקאות ללא אלכוהול, ישנה גם עלייה במשקאות שמתיימרים לעשות יותר מאשר רק להרוות את הצמא. משקאות פונקציונליים הם משקאות לא אלכוהוליים המכילים מרכיבים עם ערך מוסף כמו ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים, פרוביוטיקה ופירות נוספים. משקאות פונקציונליים כוללים משקאות אנרגיה, משקאות ספורט, משקאות פירות משופרים ובקבוקי מים פונקציונליים.

המודעות הגוברת לבריאות צפויה להניע את הביקוש. על פי דו"ח שפורסם, השוק העולמי של המשקאות הפונקציונליים צפוי לגדול בשנים הקרובות בשיעור צמיחה שנתי של 7.7%. "אני אוהבת עשבי תיבול. אני אוהבת אלכימיה. אני אוהבת בריאות. ואני אוהבת את התחושה של כמה מהאדפטוגנים השונים האלה שנמצאים במשקאות", סיפרה קייטי פרי בהשקת המשקאות החדשים שלה.

גרנולה מלוחה (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
גרנולה מלוחה|צילום: אסתי רותם, mako אוכל

מזונות מבוססי זרעים

כל הזרעים מתהדרים בשלישייה מנצחת של סיבים, חלבונים ושומנים בריאים ללב. ניתן למצוא מגוון של חטיפי זרעים בכל סופר וחנות טבע שמתבססים על מגוון זרעים כמו זרעי צ'יה, דלעת ואגוזים.

לזרעי חמניות בפרט עשויים להיות יתרונות לבריאות הלב, כך עולה ממחקר שפורסם ביולי האחרון. מחקר של 60 גברים עם כולסטרול גבוה, מצא שאלו שאכלו באופן קבוע לחם עשוי קמח זרעי חמניות ספגו ירידה משמעותית באינדקס מסת הגוף שלהם (מדד של משקל לגובה), כולסטרול "רע" LDL , כולסטרול כולל וטריגליצרידים.

מתכון: חטיפי אנרגיה תוצרת בית 

דייסת שיבולת שועל (צילום: virtu studio, shutterstock)
צילום: virtu studio, shutterstock

שיבולת שועל

היא קלה להכנה ביתית, נחשבת ל"דגן על" ודיאטנים ורופאים ממליצים לשלב אותה בתפריט היומי של ילדים ומבוגרים. שיבולת שועל התחילה לצבור פופולריות לפני מספר שנים, וכעת יש שפע של מוצרים שמהווים אלטרנטיבה שמתאימה לטבעונים, צמחונים ולכל מי שרגיש ללקטוז או שומר על תזונה נטולת חלב. החל מגלידה ויוגורט על בסיס שיבולת שועל, גבינה מחלב שיבולת שועל ואפילו חמאה וחטיפי בריאות על בסיס שיבולת שועל, וכל מילה נוספת על הפוטנציאל העשיר של דייסת קוואקר בתוספת פירות, קינמון, אגוזים ודבש - מיותרת.