הימנעות משתיית חלב פרה ניגר אינה בלעדית למשפחות טבעוניות: לא מעט הורים שמאמינים באורח חיים בריא מגבילים את צריכת מוצרי החלב בכלל, וחלב פרה ניגר בפרט, ומעדיפים על פניהם חלב סויה, שקדים או אורז. כעת מגלה מחקר חדש, בו השתתפו למעלה מ-5,000 נבדקים, כי ילדים שצרכו חלופה לחלב פרה היו נמוכים מהממוצע לגילם בהשוואה לילדים ששתו חלב פרה. גילוי זה מעלה שאלות לגבי ההרכב התזונתי של מוצרי החלב החלופיים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

העורך הראשי של המחקר, ד"ר ג'ונתן מגווייר מבית החולים סנט מייקל בקנדה, דיווח לאחרונה על הממצאים הללו ב"מגזין האמריקני לתזונה קלינית". עוד גילה המחקר כי ככל שהצריכה של החלב החלופי גדולה יותר, כך הילדים נמוכים יותר.

על פי המכונים הלאומיים לבריאות (NIH), ההמלצה היא להימנע מחלב פרה לילדים מתחת לגיל שנה, משום שחסרים בו חומרים מזינים רבים הדרושים להתפתחות בגילים הללו. מעבר לכך, חלבון ושומן של חלב פרה נחשבים קשים יותר לעיכול אצל תינוקות. לעומת זאת, עבור פעוטות מעל גיל שנה, חלב פרה נחשב מועיל להתפתחות המוח ובריאות העצמות, בשל הריכוז הגבוה של מרכיבים כמו שומן, חלבון וסידן.

אגב, מחקרים שנערכו בעבר כבר הראו קשר בין צריכת חלב פרה בילדות לצמיחה רבה מהממוצע. המחקר החדש תומך בקשר הזה מהכיוון ההפוך - לאחר שנמצא כי ילדים ששותים חלופות של חלב פרה עשויים להיות נמוכים יותר.

3 כוסות = 1.5 ס"מ

החוקרים בקנדה הגיעו לממצאיהם על ידי ניתוח נתונים של 5,034 ילדים בגילאי שנתיים עד שש. הפרמטרים שנבחנו היו הצריכה היומיומית של חלב פרה וצריכתם היומיומית של תחליפי חלב פרה, כמו חלב סויה וחלב שקדים. חלב פרה נצרך על ידי 92% מהילדים על בסיס יומי, בעוד 13% מהילדים שתו מדי יום חלב חלופי.

עוד ב-mako בריאות
>> סוף סוף חדשות טובות לחובבי המראה השזוף 
>> האם אכילת צ'יפס מגדילה את הסיכון למוות מוקדם?
>> כך תיפטרו מהיתושים והג'וקים - בלי כימיקלים 

בהשוואה לילדים שצרכו חלב פרה, אלה שצרכו חלב חלופי היו נמוכים מהממוצע לגילם. בעבור כל 250 מ"ל כוס חלב חלופי שנצרכה על בסיס יומי, הילדים היו נמוכים יותר ב-0.4 ס"מ בממוצע. לעומת זאת, בעבור כל כוס חלב פרה שנצרכה מדי יום, הילדים היו גבוהים יותר בממוצע ב-0.2 ס"מ.

צוות החוקרים זיהה הפרש גובה של 1.5 ס"מ בין ילד בן שלוש ששתה 3 כוסות תחליף חלב פרה מדי יום, לעומת ילד בן שלוש שצרך 3 כוסות חלב פרה מדי יום. החוקרים זיהו גם שילדים הצורכים במשולב חלב פרה וחלב חלופי הם נמוכים מהממוצע, דבר המצביע על כך שחלב פרה אינו מפצה על השפעה של תחליפי החלב על הצמיחה.

ילד נמוך 2 (צילום: istockphoto)
ילדים שצרכו חלב חלופי היו נמוכים מהממוצע לגילם|צילום: istockphoto

המחקר לא יועד אמנם לאתר את המנגנונים הבסיסיים של הקשר בין צריכת תחליפי חלב לנתוני צמיחה, אך החוקרים מניחים שהנתונים עשויים לנבוע מרמות החלבון בחלב שאינו חלב פרה. ד"ר מגווייר מציין לדוגמה כי שתי כוסות חלב פרה מכילות כ-16 גרם חלבון, המהווה 100% מההמלצה של חלבון יומי לילדים בגיל שלוש. לצורך ההשוואה, שתי כוסות של חלב שקדים מכילות רק 4 גרם חלבון.

"קיימת רגולציה בארה"ב ובקנדה בנוגע למרכיבים התזונתיים של חלב פרה, אך לא לגבי חלב ממקור חלופי כמו סויה, שקדים או אורז", מבהיר ד"ר מגוויר. "היעדר רגולציה פירושו שהמרכיבים התזונתיים במשקאות חלב חלופיים משתנים מאחד לשני, במיוחד בהרכב החלבון והשומן. בהתחשב בכך שצריכת חלב ממקור חלופי בקרב ילדים נמצאת במגמת עלייה, בשל אלרגיות או תפיסות בנוגע לתועלת הבריאותית של מקורות חלופיים אלו, החוקרים מאמינים כי יש להתמקד יותר בהרכב התזונתי של מוצרים אלו. אם המוצרים הללו משווקים כשווי ערך מבחינה תזונתית לחלב פרה, אז כצרכן וכהורה - אני רוצה לדעת שהם למעשה זהים מבחינת השפעתם על צמיחת הילדים".

>> לא רק תוספי תזונה: המאכלים שיגרמו לכם לרוץ מהר יותר