אם יש משהו שאין עליו עוררין, זו העובדה שפירות וירקות הם חיוניים ובריאים לגוף שלנו. הם מחזקים את מערכת החיסון, משפרים את העיכול, וגורמים לנו להיראות צעירים יותר. בפירות וירקות יש ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים, הם קלילים וגם טעימים. העניין הוא, שהרבה אנשים מסירים את קליפת הירקות והפירות ובכך (אולי?) מחמיצים ויטמינים ונוגדי חמצון. אז האם באמת כדאי לנו לזרוק את הקליפות?

בפוסט שכתבה ליה ספילקין והתפרסם בעמוד הפייסבוק של 'סטטוסים מצייצים', היא שיתפה כי היא אוהבת לאכול מנגו עם הקליפה, אך גילתה שחלק מהאנשים חושבים שמדובר באקט מוזר או מצחיק, ורבים אחרים דווקא הודו שהם שותפים להרגל. "אני אוכלת מנגו כמו תפוח" כתבה אחת המגיבות. מגיב נוסף כתב שזה תלוי במנגו, "אם הקליפה רכה זה ממש טעים ומאזן את המתיקות של המנגו ואם הקליפה קשה אז אפשר לוותר".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"כמו לזרוק חצי מהפרי לפח"

רותם, שדוגלת בתזונה פירותנית, מספרת שהיא אוכלת כמעט את כל הפירות שלה עם קליפה, כולל את קליפת הקיווי השעיר, בטענה שבקליפה יש ריכוז גבוה יותר של ויטמינים ומינרלים משל הפרי ולכן היא לא תעז לזרוק אותם לפח. "למה שאזרוק את הקליפות? הן ממש סופרפוד, יש בהם את כל מה שאנחנו צריכים ומי שמתרגל לאכול את הקליפות, נראה לו מוזר לזרוק אותן, זה כמו לזרוק חצי מהפרי לפח".

מיכל אפלבויים להב, יועצת לתזונה טבעית, אמנם לא אוכלת כל קליפה, אבל בהחלט עושה מהן מסכות יופי לעור הפנים ומבטיחה עור מואר. "חשוב להבין שאנשים קונים קרמים למיניהם שכתוב ויטמין A וויטמין C. מאיפה הן מגיעות? מהקליפות של הפירות. אני לוקחת את הקליפה של המנגו או הבננה או של הפפאיה, ופשוט מורחת עם הקליפה על הפנים כמו מגבון לח. אני מורחת במצח, בלחיים, באף, על כל הפנים. משאירה 10 דקות ושוטפת. זה מזין את העור עם הוויטמינים בלי שום כימיקליים מסביב. העור שלי נראה הרבה יותר בריא.

הניקיון של הפנים מגיע מבפנים דבר ראשון. ככל שהתזונה שלנו נקייה יותר, העור שלנו מודה לנו. העור נחשב לריאה השלישית של הגוף והדרך של הגוף להוציא רעלים אז ככל שנאכל יותר מאוזן ונקי, ככה הם יצאו דרך העור. אני ממליצה במקום לקחת את הכימיקלים הלו מהקרמים, שהם מלווים בוויטמינים עם כימיקליים, תמרחו אותם ישר על הפנים דרך הקליפות".

עוד ב-mako בריאות:
<<בלי תכשירים: איך לטפל בעקיצת יתוש?
<<מה תורם לקמטים על הפנים?
>> מדענים: צפויה ירידה דרמטית במספר הנשים בעולם

 

קליפות פירות (צילום: צילום מסך)
הפוסט של ליה|צילום: צילום מסך

תלכו על הקליפות הרכות

אז נכון. בקליפות המנגו ובפירות נוספים יש הרבה מאוד ויטמינים ומינרלים ובעיקר סיבים תזונתיים. אך האם הקליפות טובות לכולם? "קליפה באופן עקרוני עשירה מאוד בסיבים ואנחנו מאוד ממליצים לאכול קליפות", מסבירה סיגל פרישמן, מנהלת יחידת התזונה והדיאטה בבלינסון. "כיוון שהסיבים לא מתעכלים, הם יורדים עם המעי עד למטה והם יוצרים את הצואה, ועל כן הם חשובים ליציאות וזה באמת כמו מברשת לניקוי המעיים. בנוסף, הקליפות הן בעצם אוכל לחיידקים, שזה משפיע על מניעת תחלואה, ככל שאוכלים יותר סיבים מגוונים מפירות, ירקות ודגנים אז אוכלוסיית החיידקים תהיה יותר עשירה ויותר מגוונת, וככל שיש יותר סוגים של חיידקים ככה יש יותר סיכוי להילחם באותם מחלות".

אבל פרישמן מסייגת: "יש קליפות כמו קליפה של בננה שאני לא אמליץ לאכול אותה ונראה לי שגם קליפת מנגו היא קצת קשה יותר, ואם היא תגיע בחתיכות גדולות היא עלולה לעשות כל מיני נזקים במערכת העיכול כמו חסימות. היא גם עלולה להיתקע בכל מיני מקומות ולעשות דימום. לכן אני לא הייתי הולכת על קליפות קשות מידי והייתי מעדיפה רכות יותר כמו קליפות מלפפון, עגבנייה, תפוח וכו'. אנשים שיש להם חסימות מעיים כמובן לא אוכלים קליפות".

קליפות פירות (צילום: unsplash)
זהירות מקליפות קשות מידי|צילום: unsplash

היזהרו מקליפות מרירות

"חוץ מזה שבקליפה יש הרבה סיבים, יש כמה סגולות בקליפות של הפירות". מציין ד"ר שון פורטל, דיאטן ספורט קליני ופיזיולוג מאמץ. "כך למשל, קליפת הקיווי עוזרת לשינה. בחלק הלבן של האבטיח, יש צטרולין המרחיב כלי דם ועוזר לביצועים בספורט. בפלומה הלבנה של התפוז יש פלבנואידים שקשורים לבריאות ומשפרים את ספיגת הוויטמין C. יש גם קליפות מסוימות שעלולות לגרום לחסימות מעי (כמו למשל קליפת האפרסמון) נקרא בזוארים וצריך להימנע. כלל אצבע נוסף שחשוב לדעת, קליפה עם טעם מריר חזק יכולה לעיתים לרמוז על הימצאות חומרים לא רצויים/ רעילים".

רגע לפני שאתם מחליטים אם לאכול את הפרי שלכם עם הקליפה, שימו לב גם לזה. גל ינובסקי, בעל משק הירקות האורגניים 'סבתא יהודית', ממליץ לאכול פירות וירקות שאינם באים במגע עם ריסוס כימי. "הריסוס שמרססים את הפירות והירקות נוטה להצטבר בקליפה. אז אם אתם לא מעוניינים לאכול פירות מרוססים, עדיף לקלף את הקליפה. פירות אורגניים שאינם מרוססים, אין בעיה לאכול עם הקליפה".