הגוף שלנו הוא מכונה מופלאה. הוא יודע לאזן את עצמו ולכוון אותנו לצרכיו כשאלה מתעוררים. למעשה, כל מה שצריך זה פשוט להקשיב לו קצת יותר. רעב ושובע, למשל, הם כלים יעילים של הגוף המאפשרים לו למדוד את צורכי האנרגיה שלו ובהתאם לכך - לכוון אותנו לאכילה בכמות מתאימה. חשוב להכיר את האותות שלפניכם, שילמדו אתכם להקשיב לו בסבלנות.

אכלו לאט: הקפדה על אכילה איטית תאפשר לנו להתחבר לרגעי השובע ולדעת לעצור בזמן.

הימנעו מהסחות דעת: מומלץ להתרגל לאכול ללא גירויים סביבתיים כמו טלוויזיה, נייד או ספר. כל אלה עשויים להפריע לנו להקשיב לאותותיו של הגוף.

לִמדו להכיר את התחושות שלכם: נסו לזהות את תחושת השובע שלכם. אל תחכו לרגע שבו אתם "מתפוצצים". לגוף נדרשות כמה דקות כדי לאותת לכם שדי לו בכמות שסופקה לו, כל מה שצריך הוא מעט סבלנות.

המחיר האמיתי של השוקולד (צילום: Martin Novak, shutterstock)
במחזור? מה הפלא שמתחשק לך שוקולד|צילום: Martin Novak, shutterstock

תאמו את התזונה לעונות השנה: לרוב בקיץ מתחשק לנו לאכול מאכלים צוננים כמו יוגורט או אבטיח. בחורף, לעומת זאת, רבים יעדיפו מאכלי קדרה או מרקים. זה בסדר גמור, אבל חשוב לשים לב למסרים מבלבלים. אם למשל מתחשק לכם לזלול חצי אבטיח, זה לא אומר שזה בהכרח מה שמתחשק לגוף שלכם. אם מדובר ביום חם, ייתכן מאוד שמדובר בחוסר נוזלים. במקרה כזה, הגוף שלכם בעצם מבקש מים - ולא אבטיח.

אל תדלגו על ארוחות: אכילה מתוך חוסר התחשבות בצורכי הגוף לאורך היום, עלולה להסתיים בבולמוס אכילה. במילים פשוטות: אם לא אכלתם כמה שעות טובות והגיעה שעת הערב – אל תתפלאו אם תמצאו עצמכם יורדים על מגש פיצה. נסו למנוע מצבים כאלה מראש.

הגוף דורש פחמימות? תנו לו, אבל מורכבות: לא רק הטמפרטורה משפיעה על צורכי הגוף. למעשה, ככל שהיום קצר יותר, כך סביר שהגוף שלנו ידרוש יותר פחמימות. אם זה קורה, תנו לגוף את מה שהוא מבקש, אבל אל תגזימו בצריכה. העדיפו פחמימות מורכבות כמו לחם מלא, קטניות, דגנים מלאים (שיבולת שועל למשל) ועוד.

אישה אוכלת אבטיח (צילום: Aleksandr Markin, shutterstock)
במקום לרדת על אבטיח - תבדקו עם עצמכם אם אתם לא צמאים|צילום: Aleksandr Markin, shutterstock

חייבות שוקולד בזמן המחזור? זה הגיוני: צורך למתוק עלול להופיע גם לפני מחזור החודשי אצל נשים ונערות. ההמלצה היא שלא להילחם בכך. אם תוכלו להסתפק בתמר זה כמובן עדיף, אבל אם אתן יודעות להסתפק במעט – קוביית שוקולד איכותי או כמה כפות של גלידה – בהחלט יכולות להיות פתרון טוב.

חשים צורך עז בבשר אדום? בדקו שאתם לא סובלים מאנמיה: מחסור בברזל יכול לעורר תחושה כזאת.

חייבים מלוח? גם זה עניין ששווה לבדוק: אם מדובר בחשק מזדמן, אין סיבה לדאגה. אבל כיוון שצריכה מרובה של מלח אינה בריאה, חשוב לברר עם הרופא אם אין סיבה רפואית שגורמת לכך ולקבל הנחיה מתאימה לצריכה נבונה יותר.

האמינו לי – ההקשבה לגוף משתלמת והתגמול לא מאחר להגיע: אם תקפידו על האמור, תרגישו טוב יותר, תהיו עייפים פחות, תישנו טוב יותר וסביר להניח שגם תוכלו גם לשמור על משקל תקין לאורך זמן.

הכותבת היא מריאנה אורבך, מנהלת  היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן – פ"ת