אין ספק שתפריט קבוע חוסך לנו המון זמן וגם המון כאבי ראש. אם אנחנו אוהבים את מה שאנחנו אוכלים, אז למה לשנות את זה בעצם? אז מתברר שזה ממש לא בריא. הגוף שלנו זקוק לגיוון תזונתי כדי לתפקד כראוי, וכשאתם אוכלים אותו דבר כל יום, אתם עלולים להזיק לו ולבריאות שלכם. "בני אדם בנויים לליקוט וציד, לפיכך התזונה שלנו הפכה באופן טבעי למגוונת. זה ככל הנראה בעקבות אבולוציה, שכך למעשה גורמת לנו להשיג רכיבים תזונתיים מגוונים במטרה לשמור על תפקוד הגוף", מסבירה מוניקה אוסלנדר-מורנו, דיאטנית קלינית ל-Reader’s Digest.
הנה כמה סיבות טובות להפסיק לאכול כל יום אותו דבר – ולהתחיל להכניס גיוון לתפריט היומי שלכם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
1. עלול להוביל לחסרים תזונתיים
הגוף שלנו זקוק לערכים תזונתיים, לכן חשוב לאכול מגוון רחב של מזונות, בייחוד פירות וירקות – כדי שהגוף שלנו יקבל את כל מה שהוא זקוק לו. "אכלו בכל צבעי הקשת כשזה נוגע לפירות וירקות ואל תשכחו שירקות קפואים בריאים באותה מידה כמו טריים ולא מתקלקלים בקלות", מסביר ווסלי דלברידג', דיאטן קליני ודובר לאקדמיה לתזונה ודיאטה בארה"ב.
2. פוגע בחיידקי המעיים
צריכה של מזונות מגוונים למעשה מספקת למעיים שלכם את הסביבה המתאימה להתפתחות של חיידקים בריאים שיכולים לשפר את המערכת החיסונית וגם את מערכת העיכול שלכם. "מזונות מותססים, כמו יוגורט וקפיר, מספקים פרוביוטיקה (חיידקים בריאים). צריכה של פירות וירקות מספקת סיבים תזונתיים ופרה-ביוטיקה (מזון שמזין את החיידקים הטובים) – וכל אלה מייצרים סביבה בריאה במעיים", מסביר דלברידג'.
3. יכול לעכב ירידה במשקל
ממחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי PLOS One מצא שאנשים שאכלו מגוון רחב יותר של מזון בריא הצליחו לרדת במשקל מהר יותר מאלו שאכלו מזון פחות מגוון.
4. יכול להשפיע על תוחלת החיים
במחקר שפורסם בכתב העת הרפואי Journal of Epidemiology, החוקרים עקבו אחר מצבן הבריאותי של יותר מ-50 אלף נשים. הם מצאו שאלו שאכלו מזון בריא ומגוון יותר נטו גם לחיות יותר, בהשוואה לנשים שאכלו כל יום את אותו המזון.
עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חדש: עישון נרגילה גורם להשמנה
>> מתים להיפטר מהכרס? זה מה שאתם צריכים לעשות
>> יש לנו מנצח: איזה צבע פלפל הכי בריא?
5. יוריד את ההנאה שבאכילה
"אוכל צריך להיות כיף! הוא צריך להיות משהו שאתם מצפים לו", אומר דלברידג'. "כשאתם משנים ומגוונים מה שאתם אוכלים, אתם חושפים את עצמכם למאכלים ולמתכונים חדשים ומופלאים וזה גם עוזר לשמור על ההנאה שבאכילה".
6. עלול לפגוע במערכת העיכול
מחקר שפורסם בשנת 2015 בכתב העת הרפואי Journal of Nutrition חשף כי אנשים שהקפידו על תזונה מגוונת היו בעלי סיכון נמוך הרבה יותר לחלות בתסמונת מטבולית – שילוב של גורמי סיכון מטבוליים שונים שקשורים למחלות כמו סוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם. בקרב אנשים שהקפידו על תזונה מגוונת, נצפתה ירידה ברמת הכולסטרול, בשומן הבטני ובלחץ הדם.
7. צריכה מוגזמת של רכיב תזונתי מסוים
אם תצרכו מזון מסוים בצורה עקבית ומוגזמת, אתם עלולים לסכן את הבריאות שלכם. "יותר מדי כורכום, לדוגמה, יכול לשבש את קרישת הדם ואת תפקוד הכבד", מסבירה מוניקה אוסלנדר-מורנו, דיאטנית קלינית. ואם תוכלו יותר מדי דגים, למשל, אתם עלולים למצוא את עצמכם סובלים מהרעלת כספית. העדיפו לאכול דגים המכילים כמות קטנה של כספית, כמו סלמון, מקרל, הרינג ואנשובי.
8. עשוי לפגוע במערכת החיסונית
לפי מחקר שפורסם בכתב העת British Journal of Nutrition, נראה שתפריט מגוון משפר את מערכת החיסון. תוצאות המחקר הראו כי אנשים שהתזונה שלכם הייתה פחות מגוונת, היו בסבירות גבוהה יותר לחלות כתוצאה ממערכת חיסונית חלשה.
9. אתם עלולים לפתח הפרעת אכילה
הפרעת אכילה סלקטיבית או אכילה בררנית היא תופעה נפוצה יותר בקרב ילדים והיא מתאפיינת בצריכת מזונות מסוימים והימנעות גורפת ממזונות רבים, לרוב כאלה שנחשבים "זרים" לאדם הלוקה בהפרעה. הסיבות להימנעות יכולות להיות עקב צבע המזון, המרקם שלו או הריח שלו. ההשלכות לכך עלולות להיות תת-תזונה או ירידה לא בריאה במשקל.