חיינו נשענים על מיתוסים רבים שנצרבו במהלך הדרך, רובם יכולים להוסיף לנו או לפחות לא לגרוע. אבל כשאנחנו מגיעים לתזונה ואימון ספורטיבי התמונה משתנה. כאן, חלק מהמיתוסים עשויים לא רק שלא לשרת את מטרתנו אלא אף להזיק לגופנו. חושבים להתחיל להתאמן? כדאי שתכירו 10 מיתוסים נפוצים בתחום התזונה והספורט.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
1. אסור לאכול בערב
לא נכון. השאלה האם להפסיק לאכול בשעה שבע או שמונה קשורה לסדר היום שלנו. אנשים הממשיכים לעבוד או להיות פעילים עד השעות המאוחרות של הלילה, עדיף שיאכלו את ארוחתם האחרונה כשעה או שעתיים לפני השינה, כך יספיקו לעכל את המזון ולא להרגיש תחושת רעב שעשויה לגרום להגברת הנשנושים.
2. יש להפריד בארוחות בין פחמימות לחלבונים
לא נכון: מערכת העיכול ערוכה לעכל את הפחמימה והחלבון גם כאשר הם נאכלים באותה ארוחה. לעיתים, אנשים המפרידים פחמימות וחלבונים מדווחים על תחושה קלילה במערכת העיכול, אך לא פעם מי שאוכל רק פסטה, לדוגמה, חשש הארוחה אינה משביעה דיה וחסר להם תוספת חלבונית להרגשת שובע, מה שעלול להוביל לארוחה נוספת. המצב האידיאלי הוא שילוב בין פחמימה לחלבון.
3. אחרי אימון יש לאכול רק חלבונים כדי לבנות את השרירים
לא נכון. יש לאכול גם פחמימות וגם חלבונים לאחר אימון. אימון ארובי ואימון כוח לרוב מדללים את מאגרי הגליקוגן בשריר, שהינם מקור האנרגיה המורכב מגלוקוז, וכן עשויים לפגוע ברקמת השריר, לכן, לאחר האימון יש לאכול חלבון על מנת לשמר ולאושש את השריר ופחמימה שתשיב לנו את מאגרי האנרגיה.
4. כאשר מתאמנים, אפשר לאכול הכול
לא נכון. תזונה נכונה היא חלק מאורח החיים ומה שנכנס לגופינו חשוב - גם כאשר אנו מתאמנים. השילוב של תזונה מאוזנת ופעילות גופנית יכולים לסייע לנו לשמור על מדדי דם תקינים, כושר ואיכות חיים. אוכל מטוגן ומעובד, דוגמת המבורגר או נקניקיות, עשויים להעלות את הכולסטרול ומדדי השומנים בדם גם לאדם מתאמן וגם לאדם שאינו פעיל. מתאמן עשוי לתקן את הנזק שנגרם מאוכל לא בריא בצורה מהירה יותר אם הוא עושה ספורט, אך האם לא חבל על המאמץ? עדיף להתאמן ואז לאכול את הדבר המתאים ביותר – חלבון ופחמימה.
5. אנשים שעוסקים בספורט חייבים לקחת תוסף של מגנזיום
לא נכון. תוסף תזונה מגנזיום משמש את המתאמנים בניסיון להפחית או למנוע התכווצות שרירים. אנשים הפעילים באופן אינטנסיבי דוגמת מרתוניסטים, טריאתלוניסטים, רוכבי אופניים וכד', עשויים להיעזר בתוסף זה ולהרגיש את יעילותו אך לא כדאי להכניס לגופינו באופן גורף ובלתי מאוזן תוספים שעשויים במינונים שונים להזיק לגופינו, אלא קודם לאזן את תפריטינו ולהעשירו בירקות וקטניות, שהם מקור למגנזיום, ורק אח"כ לשקול נטילת תוסף.
עוד ב-mako בריאות:
>> השתלות פין בקרוב יהיו ניתוח שגרתי
>> חסין כמו בסין: כך תעברו את החורף הבא
>> מדע החליטה: מה ההבדל בין תה שחור לתה ירוק?
6. כדאי להתאמן על בטן ריקה כדי לשרוף יותר שומן
לא נכון. פעילות גופנית על בטן ריקה, דוגמת פעילות בוקר לאחר שנת הלילה אינה מומלצת. אכילה של תמר או פרוסת לחם יכולה לסייע בהתנעת הגוף ובמקסום הפעילות. לאנשים שמתקשים לאכול מיד עם הקימה בבוקר, ההמלצה היא לשתות מים או תה עם כפית דבש כדי להכניס פחמימה לגופם שתספק מקור אנרגיה זמין לפני הפעילות. כשיש לנו אנרגיה, נוכל לבצע פעילות גופנית בצורה אינטנסיבית ויעילה וכך לשרוף שומן ביעילות רבה יותר.
7. אם לא חשים ברעב לאחר האימון, לא צריך לאכול
לא נכון. אנשים רבים המסיימים אימון, נמנעים מארוחה שאחרי כיוון שהם לא רוצים להחזיר לגוף את הקלוריות ששרפו זה עתה באימון. אך הארוחה שלאחר האימון חשובה על מנת להתאושש ולמלא את מאגרי האנרגיה לקראת האימון הבא. כאשר נמנעים מאכילה, הגוף יכול להאט את קצב חילוף החומרים ואת קצב הירידה במשקל או לחילופין את קצב התאוששות השרירים.
8. כדי להעלות מסת שריר יש לצרוך אבקת חלבון
לא נכון. על מנת להעלות מסת שריר, יש לבצע אימוני כוח המתואמים לרמתו ויכולתו של המתאמן, ובמקביל ליצור תפריט תזונתי שמכיל את כמות החלבונים המתאימה מן המזון דוגמת מוצרי חלב כמו מוצרי יוגורט למיניהם, ביצים, עוף, דגים, קטניות. במידה והמתאמן מתקשה לקבל את כמות חלבונים הנאותה מכל סיבה שהיא, רצוי להתייעץ עם איש מקצוע.
9. יש חשיבות לשעה שבה מתבצע האימון
נכון (באופן אינדיבידואלי ולא גורף). יש טיפוסי בוקר וטיפוסי ערב. אנשים יכולים למקסם את יכולותיהם בהתאם לסדר היום והיכולות שלהם. לטיפוס בוקר, לדוגמה, סביר שהפעילות תהיה אפקטיבית יותר בבוקר בגלל שאז מערכות גופו יהיו ערניות יותר, ולכן לא כדאי לדחות את הפעילות לערב. מה גם שתשישות בעת אימון יכולה להוביל לפציעות. מחד, פעילות גופנית היא מעוררת וממריצה לכן עדיף לעשותה בבוקר, ומאידך, היא עשויה להתיש ולעייף בהמשך היום כך שבצהריים נחוש בעייפות גדולה. אך גם פעילות בשעות הערב המאוחרות יכולה לגרום לערנות ממושכת העשויה לגרום לפגיעה בשעות השינה. בכל אופן, לטיפוסי ערב המבצעים פעילות בסוף היום, כדאי לעשות זאת כשלוש שעות לפני השינה.
10. אימון גופני מגביר את התיאבון
נכון. אין זה נכון אמנם לדקות הראשונות שלאחר האימון היות ומשתחררים הורמונים שחלקם מדכאי רעב ולכן מיד לאחר אימון לרוב לא נרגיש צורך לאכול אך כעבור זמן, כשהגוף נרגע מהפעילות, אנו עשויים להרגיש רעב מוגבר בשל קצב חילוף החומרים העולה ובשל האנרגיה שהוצאנו במהלך הפעילות. כמובן שהתחושות תלויות ברמת האימון ובמצב התזונתי שהיינו בו טרם האימון. לכן, ההמלצה היא לאכול ארוחה קטנה מיד אחרי האימון דוגמת יוגורט או כל מקור חלבון אחר ,או פרי וזאת על מנת למנוע רעב מוגבר שעשוי להוביל לאכילת יתר בהמשך.