כמו כל מאכל שקיים בעולם בשלב כזה או אחר, תמיד אפשר למצוא אנשים שיטענו שמלפפונים חמוצים, או מאכלים מוחמצים בכלל זה לא בריא. חלקם מסבירים שהכמויות הרבות של המלח מזיקות לגוף, ואחרים מאשימים דווקא את החומציות הרבה שעלולה להזיק לאיברים הפנימיים. לעומת זאת יש כאלה ששמחים להסביר מדוע חמוצים, וספציפית המיץ שלהם, מומלצים במיוחד לצריכה לאחר אימון או כתרופה להנגאובר. מי צודק? התשובה, כרגיל, נמצאת איפשהו באמצע.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
קודם כל נבהיר – מה זה בדיוק חמוצים? כל פרי או ירק שמשומר בתמיסה מימית של מלח, חומץ או כל תבלין אחר. מלפפונים חמוצים, למשל, בדרך כלל מותססים קודם לכן במי מלח, בתהליך שבו חיידקים (טובים) מפרקים את הסוכרים הטבעיים שבמלפפונים ומקנים להם טעם חמוץ. תהליך התסיסה הזה אמור להיות מועיל במיוחד עבור מערכת העיכול והמעיים. עם זאת, לא כל המלפפונים החמוצים מותססים לפני השימור, וחלקם פשוט נסגרים בקופסה ומוגשים לצרכן. לכן חשוב לוודא שהמלפפונים שאתם קונים בסופר הם אורגניים ולא מפוסטרים, שעברו תהליך התססה במי מלח קודם, או באמצעות חומץ תפוחים.
חמוצים מותססים מסוגלים גם לסייע במניעת דלקות, בעוד אלו שאינם מותססים מפחיתים את לחץ הדם. מה שבטוח הוא שחמוצים, מותססים או לא, הם מקור נהדר לוויטמין K, שהוא רכיב חיוני בהתפתחות העצמות. יש בהם גם מעט מאוד קלוריות (כ-17 לכוס אחת), 0 אחוזי שומן ו-0 כולסטרול. איפה הבעיה, אם כך? בנתרן. אם למשל חיסלתם כוס (כ-143 גרם) של מלפפונים חמוצים, הגעתם ל-50 אחוז מכמות הנתרן המומלצת לאדם ביום. כך שאולי סייעתם לדיאטה שלכם, אבל אנשים ששומרים על לחץ הדם או שסובלים ממחלות כרוניות עלולים להזיק לעצמם על ידי אכילת חמוצים בלתי מוגבלת.
עוד ב-mako בריאות:
>> 15 סימנים שאתם מזדקנים מהר
>> 6 מיתוסים על שינה שכולם מאמינים בהם
>> אתם חייבים להפסיק לזרוק את קליפת הלימון
האם מיץ של מלפפונים חמוצים הוא תרופה להנגאובר? אין לכך שום הוכחה מדעית, אלא רק הוכחה מניסיון חייהם של אנשים שנשבעים שזה נכון. הטענה היא שהמיץ המלוח מסוגל לספק לגוף מלאי של מלחים שאבדו במהלך השתייה, אבל מומחים מזהירים שאם לא משלבים את זה עם מנוחה או שתייה רבה של מים, אין לכך שום השפעה. כמו כן, מחקרים אחרים מפריכים את הטענות כי מיץ של חמוצים מסייע לספורטאים, ולמעשה חלקם טוענים כי הוא עלול לייבש את הגוף.
>> קופסאות השימורים שאתם חייבים להעיף מהבית
מה שבטוח הוא שאם אתם בונים על היתרונות הבריאותיים של חמוצים, לא ממש כדאי לקנות אותם בסופרים ובמכולות אלא בחנויות טבע אורגניות, ולבחור את המותג שמכיל את כמות הנתרן הנמוכה ביותר. הפתרון הכי טוב, כמובן, הוא להחמיץ ירקות לבד בבית, לשלוט בכמויות המלח והסוכר, ואז אפשר גם להוסיף לשם קישואים, גזרים וקולורבי. תשאלו את סבתא איך.