אנחנו שומעים לא מעט משפטים כמו "בשבועות הראשונים לדיאטה מאבדים רק מים" או "כדאי לשתות הרבה מים כדי לרדת במשקל" ו"ברזל נהרס בבישול" - אבל לא תמיד יודעים אם הם נכונים. הדיאטן הקליני צחי כנען הגיע לעשות סדר. תרשמו לפניכם. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

דיאטה לא יכולה להקטין את גודל טרשת העורקים

לא נכון

במחקר שבוצע באוניברסיטת בן גוריון נמצא שאנשים ששיפרו את איכות ארוחותיהם הפחיתו את קוטר החסימה בכלי הדם המתרחשת לאורך החיים. ממצא זה מגלה בפעם הראשונה כי שיפור איכות התזונה שווה לפחות כמו מתן טיפול תרופתי המקובל כיום.

בשבועות הראשונים לדיאטה מאבדים רק מים

לא נכון

מסת השריר שלנו מורכבת מ-80 אחוז מים. בתהליך הירידה במשקל מתבצע תהליך של פירוק שריר, ולכן הולכים לעיתים קרובות יותר לשירותים.

אז בשבוע הראשון לדיאטה שלכם רזיתם שני קילו? זה לא "רק מים", איבדתם מסת שריר. מה שנראה לכאורה כמו איבוד נוזלים הוא למעשה רקמת שריר שהתפרקה עם הירידה במשקל. שלבו תרגילי כוח מול התנגדות הגוף, תרגילים עם גומייה או כדור על מנת לשמר את מסת השריר.

כדאי לעשות אימון אירובי אחרי אימוני כוח

נכון

אם המטרה בפעילות הגופנית היא לשפר את הבריאות ואת סבולת לב הריאה ולהביא להוצאה קלורית גבוהה, כדאי להתחיל בפעילות האירובית. אם מטרת האימון היא פיתוח הגוף ומסת השריר, כדאי לבצע כמה דקות של חימום דינאמי שילווה באימון האנאירובי.

אז אתם רוצים לעבוד על הבריאות שלכם? בכל מקרה שילוב של שני האימונים הוא השילוב האולטימטיבי. הקפידו לעסוק לפחות שלוש פעמים בשבוע בפעילות אירובית בעצימות בינונית-גבוהה במשך 40 דקות לפחות ובצעו תרגילי כוח המפתחים את מסת השריר.

זוג רץ (צילום: shutterstock By Dragan Grkic)
אירובי אחרי אימוני כוח|צילום: shutterstock By Dragan Grkic

מדד ה-BMI הוא המדד האולטימטיבי למשקל תקין ולבריאות

לא נכון

במדד ה BMI,Body Mass Index , מחלקים את משקל האדם בגובהו בריבוע. למשל: אדם ששוקל 100 קילו ובגובה 2 מטר (ובריבוע 4) אזי ה-BMI הוא 25. תוצאה פחותה מ-18.5 מורה על תת משקל. 18.5-24.9 זה משקל נורמלי, 25-29.9 מראה על עודף משקל, בין 30 ל-40 השמנת יתר ולמעלה מזה השמנה חולנית. אבל נכון ומדויק יותר לקבוע את כמות השומן בגוף ופיזורו, היינו מדידת אחוזי השומן בגוף. 

אז אתם רוצים לדעת אם המשקל שלכם תקין ביחס לנורמה? אכן לרוב הרופאים אין בקליניקה מכשיר מדידות מדויק, אבל אפשר לעשות בדיקת אחוזי שומן במכונים מקצועיים או פשוט להשתמש בסרט מדידה. גברים שהיקף הבטן שלהם מעל 102 ס"מ ונשים עם תוצאה של מעל 88 ס"מ נמצאים בקבוצת סיכון מבחינה בריאותית, אף שמדד הBMI שלהם יכול להעיד על תוצאה תקינה.

כדאי לשתות הרבה מים על מנת לרדת במשקל

לא נכון

שתיית מים קשורה ל-well being שלנו ולבריאותנו הכללית, אבל לא לירידה במשקל. שתיית מים מרובה מדי אף עלולה להיות מסוכנת כשהיא מגדילה את נפח הדם, מעלה את לחץ הדם ומדללת את רמות הנתרן בדם. אז כמה מים לשתות ביום? הכמות המומלצת לשתיה היא 2-3 ליטרים ביום והטוב ביותר לבדוק לפי צבע השתן במהלך היום.

אני שוקל פחות לאחר אימון אירובי סימן שאיבדתי שומן

לא נכון

האימון חשוב על מנת לחזק את הגוף ולשרוף קלוריות, אולם הירידה במשקל עצמה היא תהליך שלוקח זמן. משקל נמוך יותר מיד אחרי האימון מקורו באיבוד נוזלים, כלומר זיעה.

אז מה בכל זאת כדאי לעשות ? הישקלו לפני האימון ולאחריו, על כל חצי קילו שירדתם במשקל כדאי לשתות אותה כמות במ"ל מים.

אישה נשקלת (צילום: shutterstock)
משקל נמוך יותר מיד אחרי האימון מקורו באיבוד נוזלים|צילום: shutterstock

רק אחרי 20 דקות של פעילות אירובית מתחילה שריפת השומנים בגוף

לא נכון

כשמכונית נוסעת מת"א לחיפה היא משתמשת באותו דלק, באותה האנרגיה, בק"מ בראשון כמו בק"מ השמונים. אנרגיה זו אנרגיה ולא חשוב מקורה. זה נכון שבתחילת הפעילות הגוף ישתמש במקור האנרגיה הזמין לו יותר, הפחמימות, אבל מה שחשוב להרזיה זה המינוס הקלורי שאליו מגיעים. ובסיומו של יום עם מאזן קלורי שלילי ישתמש הגוף במאגרי השומן ותתאפשר ירידה במשקל.

אז מה עדיף לעשות: 40 דקות של פעילות אירובית או פעילות של 10 דקות 4 פעמים ביום? מתברר שלתהליך ההרזיה זה לא ממש משנה, אבל פעילות רציפה של 40 דקות משפרת את הכושר.

>> ביקור במעבדה המטבולית הראשונה

אכילה של 1,000 קלוריות ביום תתרום לירידה במשקל ולא תפגום בקצב חילוף החומרים

נכון

בהנחה שלא מגיעים לצריכה קלורית של מאות בודדות של קלוריות ביום, מה שעלול לפגום בקצב חילוף החומרים בגוף, הרי שצריכה של פחות קלוריות ממה שמוציאים תתרום לירידה במשקל. אז מתי לאכול את אלף הקלוריות שלנו? לא ממש משנה החלוקה הקלורית במשך היום לגבי ירידה במשקל, אבל בהחלט מומלץ לחלק את האכילה לכמה ארוחות במשך היום על מנת להימנע מחולשה ומתחושה לא נעימה, הדבר חשוב במיוחד לסובלים ממחלות מטבוליות כמו סוכרת ויתר לחץ דם.

אחרי אימון כוח עצים צריך לאכול חלבונים על מנת לבנות מסת שריר

לא נכון

דווקא אחרי אימון יש לאכול חלבונים בשילוב עם פחמימות ביחס של 1:3. על כל גרם חלבון שלושה גרם של פחמימה. דומה הדבר לבנייה של חומה. הלבנים שבקיר הם החלבונים, והפועל שמרים את הלבנים ובונה את החומה היא הפחמימה. אבל על מנת לבנות מסת שריר יש צורך להפעיל את השריר ולבצע תרגילים מול התנגדות. התזונה כשלעצמה אינה בונה את מסת השריר. 

אז מה בכל זאת לאכול אחרי אימון? מנת פסטה עם טונה, כריך עם גבינה לבנה, יוגורט עם גרנולה, מלאו את מצבורי האנרגיה בגוף על מנת שתוכלו להתאושש מהאימון ולהמשיך את היום רעננים.

לתזונה תפקיד מפתח בתסמונת "העייפות הכרונית"

נכון

הסימפטומים העיקריים לעייפות כרונית הם: עייפות כבר משעות הבוקר, חוסר אנרגיה, ליקוי בזיכרון ועוד. התופעה יכולה לתקוף אנשים העובדים באווירה של לחץ, שעות ארוכות, מתמודדים עם מצבים בלתי צפויים וככלל אלו בינינו החיים בסגנון חיים לחוץ. כדי להתמודד טוב יותר מומלצת תזונה מאוזנת תוך חלוקת ארוחות נכונה לפי סדר היום הצפוי. מומלץ להימנע מצריכה עודפת של סוכר, קפה ואלכוהול, להימנע מדיאטות כסאח ולעתים מומלץ אף לקבל חיזוק באמצעות תוספי מזון למיניהם.

בקבוקי שמן זית (צילום: Alexander Prokopenko, ShutterStock)
בהחלט עדיף|צילום: Alexander Prokopenko, ShutterStock

אחרי גיל 40 מעלים במשקל

נכון

כבר מעל גיל 20 הגוף עובר תהליך טבעי של עליה באחוזי השומן, ירידה בכמות השריר, פעם בעשר שנים מתרחשת ירידה של סנטימטר בגובה כמו גם ירידה טבעית בקצב חילוף החומרים בגוף. אדם ששוקל 70 קילו בגיל 20 יכול לשקול עדיין 70 קילו בגיל 50 אבל הוא לא ייראה אותו הדבר. אז אם אני בן 40 אני נידון להיות שמן ולא בכושר? בהחלט לא. עדיין אפשר גם אחרי גיל 40 להיות בכושר מלא ובמשקל אידיאלי, זה רק מעט יותר קשה לעשות זאת.

בארה"ב אנשים אוכלים הרבה אוכל עשיר בשומן ולכן הם יותר שמנים

לא נכון

דווקא בעשור האחרון חלה ירידה באחוזי השומן בתפריט של האמריקאים מ-44 ל-36 אחוזים, אך כמות האנשים בעודף משקל דווקא עלתה. הסיבה לכך היא שההוצאה האנרגטית (קלוריות) ירדה עקב אורח חיים פעיל פחות. השומן בתפריט של האמריקנים הוחלף במאכלים חסרי ערך תזונתי, עתירי סוכר ועמילנים, אך זהים בכמות הקלוריות שלהם לאלו עם שומן. חשוב לזכור: אלו מביניכם שחושבים כי מוצר מופחת שומן הוא בהכרח מופחת קלוריות טועים! הפחתת שומן בתפריט אינה מבטיחה ירידה במשקל.

שמן זית בריא יותר משמן חמניות

נכון

שני סוגי השמנים, זית וחמניות, מקורם מהצומח, אך הרכב חומצות השומן בהם שונה ולכן המשמעויות התזונתיות שונות. בשמן הזית ישנן חומצות שומן מסוג חד בלתי רווי שמייחסים להן השפעה חיובית על ערכי כולסטרול בדם וירידה בסיכון לתחלואה ממחלות לב וכלי דם. המגמה כיום היא ליצור מוצרים פונקציונליים המכילים שמן זית כמו גם מרגרינות.

אישה תשושה מותשת ועייפה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
תזונה היא מפתח|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

ברזל נהרס בבישול

לא נכון

הברזל הוא מינרל, ומינרלים אינם נהרסים בחום או בבישול. ספיגתו של הברזל במעיים נפגמת בנוכחות חומרים מן הצומח הנקראים פיטטים וטנינים המפריעים לספיגתו. לעומת זאת ספיגת הברזל מן החי גבוהה יותר, כי הברזל קשור להמוגלובין שבדם, ולכן מומלץ יותר לאנשים עם אנמיה לצרוך סוג זה. אין ספק כי צמחונים וטבעונים צריכים להיות מודעים לכך.

עוד ב-mako בריאות:

>> האצבע הנפוחה התגלתה כתסמין למחלה קטלנית
>> הפעולה ששורפת לא מעט קלוריות
>> 1 מכל 20 אנשים בעולם ימות בגלל אלכוהול
 

עוגיות ללא סוכר הן דלות קלוריות

לא נכון

במוצרים ללא סוכר כמו שוקולד מוחלפים בדרך כלל הסוכרים בשומנים ובסוכרים אלכוהוליים כמו מלטיטול, סורביטול וכו' על מנת לשמר את הטעם המקורי ככל האפשר, ולכן ערכם הקלורי דומה ברוב המקרים לאלו הרגילים.

ב-1 גרם אלכוהול יש יותר קלוריות מ-1 גרם סוכר

נכון

ב-1 גרם אלכוהול יש 7 קלוריות בעוד שבסוכר יש רק 4 קלוריות.

בקיווי יש יותר ויטמין C מאשר בתפוז (ב 100 גרם מזון)

נכון

קיווי הוא הפרי בעל כמות וויטמין C הגבוהה ביותר - 380 מ"ג. לשם השוואה, בפלפל אדום -175  מ"ג ויטמין C, בתפוז - 45 מ"ג, ובחזרת- 100 מ"ג.

צלחת פירות בבריכה (צילום: Alena Ozerova, shutterstock)
קיווי סוגר לכם את הפינה|צילום: Alena Ozerova, shutterstock

מזון מהיר (ג'אנק פוד) הוא אכן חסר ערך

לא נכון

בכל מזון יש ערך תזונתי מסוים, תווית "זבל" לכל המזונות הללו אינה נכונה. כך למשל: פיצה אינה פסולה! היא מכילה ויטמינים ומינרלים אבל יש לצרוך אותה בכמות מוגבלת וזאת עקב כמות השומן הרבה המצויה בה. דוגמה נוספת היא הפלאפל, הנחשב למאכל נהדר עשיר בדגנים וקטניות המשלימים זה את זה מבחינת תזונתית. החיסרון הוא בהיותם מטוגנים, ולרוב  דוכני הפלאפל נוהגים למחזר את השמן, ומכאן ההשלכה השלילית של צריכת פלאפל.

חלוקת הארוחה למנות (מנה ראשונה, שנייה וכו') עוזרת בדיאטה

נכון

חלוקת הארוחה למנות מאפשרת לקיבה לאותת למוח על הרגשת שובע. תחושת השובע מורגשת רק לאחר 15-20 דקות מתחילת הארוחה. כמו כן החלוקה למנות עוזרת בהאטת קצב האכילה, ופעולת הלעיסה והטחינה טובה יותר.