אגוז ברזיל
הוא טעים, מרוכז במינרלים ובעיקר בסלניום, אך גם בשומן ובקלוריות. הוא מסייע למיתון רמות הכספית לצורכים טונה בכמויות גבוהות.
ההמלצה: 2 אגוזים ליום מספקים את כל תכולת הסלניום היומית הנדרשת לפעילות נוגדת חמצון ולפעילות אנטי-סרטנית. אכילה של 4 אגוזים ליום ויותר יכולה לגרום להרעלת סלניום ולתופעות בריאותיות חמורות כמו נשירת שיער, הפרעות עיכול ועוד.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
טונה
אכילת כמויות גדולות מדי של טונה, עלולה להוביל להרעלת כספית - מתכת רעילה שיכולה לגרום לפגיעה עצבית בקואורדינציה, במערכת הראיה והשמיעה. מחקרים מראים כי זני טונה (בהירה- סקיפג'אק) המכילים גם סלניום או תזונה המועשרת בו (אגוזי ברזיל) מנטרלים את השפעת הכספית. המלצות משרד הבריאות הם להמעיט בצריכת דגים גדולים שבהם מצטברת הכספית (טונה לבנה- אלבקור הנפוצה בארה"ב, כריש, חרב, מקרל גדול).
ההמלצה: אל תצרכו מעל 3 קופסאות טונה לשבוע ודאגו תמיד להגביר צריכת סלניום במקביל.
סויה
היא פרצה לתודעה בעשורים האחרונים כקטניית על: היא עשירה בחלבון, מסייעת לבריאות הלב וכלי הדם תוך הפחתת רמת הכולסטרול ולחץ דם, ותורמת לשמירה על צפיפות העצם. מאחר והסויה מכילה איזופלבונים בעלי פעילות אסטרוגנית, נטען כי היא עלולה לגרום לעיבוי רירית הרחם ואף להוביל לגידולים.
כיום, הדעות חלוקות ולכן ההמלצה היא להגביל את הצריכה לשתי מנות סויה ליום: כוס חלב סויה/ מעדן סויה/ שניצל טופו וכו'.
סיבים תזונתיים
הם מסייעים לתחושת שובע, לנטרול כולסטרול ולהפחתת רמות סוכר בדם, ובנוסף הם חיוניים גם למניעת עצירויות ולהפחתת הסיכון להתפתחות סרטן בדרכי העיכול. הסיבים התזונתיים נמצאים במזונות צמחיים שאינם מעובדים כמו: דגנים מלאים, קטניות וקמחים מלאים וכמובן בפירות, ירקות, גרעינים וזרעים. אבל צריכה עודפת יכולה לגרור תופעות לוואי הכוללות: גזים, נפיחות, שלשול או עצירות, הפרעה לספיגת ויטמינים ומינרלים. צריכה של כמויות גבוהות מדי של סיבים יכולה אף להוביל לחסימות מעי מסכנות חיים.
ההמלצה: לצריכה יומית רצויה לקבלת האפקטים הבריאותיים: 38 גרם לגברים, 25 לנשים ו- 8 גרם בתוספת הגיל לילדים.
עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות מי פה: האם זה יכול להזיק לבריאות השיניים?
>> על הברזלים: גשר בשיניים לא מבטיח שהן ישארו ישרות לנצח
>> אפקט הלילה הראשון: למה אנחנו לא מצליחים לישון?
אפרסמון, פירות הדר ופירות לא בשלים
מכילים ריכוז גבוה יחסית של ויטמין C ובטא קרוטן המסייעים לתפקוד מערכת החיסון ובניית הקולגן בגוף, ועשירים גם בסיבים תזונתיים. בנוסף, הם מכילים טנינים בריכוז גבוה (נותנים לפרי טעם מריר). בנוכחות חומצות הקיבה הם יוצרים שרשרות (פולימרים) עם הסיבים ונוטים להיקרש לגוש, גושים אלו קרויים בזוארים ועלולים להביא לחסימות מעיים. התופעה שכיחה בעיקר בגיל מבוגר, יותר בגברים ובעיקר לסובלים מתנועתיות קיבה מוגבלת.
ההמלצה: להגביל לפרי אחד ליום ללא קליפה.
מים
המים מהווים 50-60 אחוז ממשקל גופינו וחיוניים לתפקוד פיזיולוגי של כל תאי הגוף, כולל ויסות חום הגוף, העברת מזון לרקמות ועוד.
ההמלצה: הצריכה היומית הרצויה תלויה במשקל הגוף (30 מל"ל לכל ק"ג משקל גוף) וברמת הפעילות הגופנית (תוספת חצי ליטר עד ליטר לשעת אימון). יחד עם זאת, צריכת מים עודפת עלולה לגרום לדילול רמת המלח (היפונתרמיה) ולסכנת חיים. שתייה מעל 3 ליטר בבת אחת עלולה לגרום לפגיעה מוחית ואפילו למוות.
תרד
בנוסף לתכולת הסיבים, הוויטמינים והמינרלים שבו הוא מכיל גם ניטראטים התורמים להרחבת כלי הדם ולשיפור זרימת חמצן במאמץ. התרד גם עשיר בלוטאין, התורם לעיכוב מחלת ניוון הרישתית (סיבה עיקרית לאובדן ראיה ועיוורון בעולם המערבי). עם זאת, התרד מכיל חומצה אוקסלית המתחברת ליוני סידן ויוצרת גבישים המופרשים בשתן ומהווים כ- 80 אחוז מהאבנים הנוצרות בדרכי השתן.
ההמלצה: אנשים הסובלים מבעיה כילייתית, גאוט, דלקת מפרקים שגרונתית ונשים עם כאבי נרתיק כרוניים צריכים להגביל צריכת תרד ומזונות העשירים באוקסלטים כגון פטרוזליה, קינואה, תותים ואגוזים וכד'. לסובלים בהיפראוקסלוריה יש הגבלה חריפה יותר עד רבע כוס עלי תרד ליום.
גוג'י ברי
ההמלצה: במקרים אלו יש לצרוך מהפרי עד 1-2 כפות ליום בהעדר יעוץ ספציפי מדיאטן או רופא.
ייעוץ מקצועי: ד"ר שון פורטל, דיאטן קליני ופיזיולוג מאמץ מהמכללה האקדמית בוינגייט