"בסוף רמת גן יש מקום מיוחד שם אפשר לעמוד ולהריח שוקולד", כתב פעם יהונתן גפן ז"ל. מפעל השוקולד המיתולוגי שעליו הוא מדבר נסגר כבר מזמן, ואיתו נמוג וגם "הריח בחינם", אך הכמיהה לשוקולד נשארה והוא ממשיך לעורר דיון בקרב אנשי התזונה והרפואה. האם מדובר בממתק עתיר בסוכר ובשומן שהורס את השיניים, גורם לכאבי ראש, מפריע לריכוז ומעלה סיכון לסוכרת ולהשמנה? האם יש להימנע לחלוטין משוקולד או אולי ההפך הוא הנכון?
מקור הקקאו הוא באזורים הטרופיים של דרום אמריקה. האינדיאנים נהגו להכין מפולי הקקאו המותססים משקה שנחשב לממריץ ומעורר. טעמם של פולי הקקאו מר ורק עם ההגירה שלו לאירופה התווספו למשקה גם וניל, סוכר וחלב. טבליות השוקולד המוכרות שעליהן אנחנו מתענגים כיום נוצרו בסוף המאה ה-19. השוקולד שאנחנו אוכלים כיום מכיל מוצקי קקאו, חמאת קקאו (או שמנים אחרים כמו שומן דקלים סוכר) ולפעמים חלב. איכות השוקולד היא נגזרת של זן הקקאו וסך מוצקי הקקאו - ככל שריכוז מוצקי הקקאו גבוה יותר, כלומר ככל שהשוקולד מריר יותר, כך איכותו התזונתית נחשבת לגבוהה יותר. שוקולד שנחשב איכותי מכיל לפחות 70% מוצקי קקאו. שוקולד חלב מכיל אבקת חלב ופחות מוצקי קקאו ושוקולד לבן מבוסס על חמאת הקקאו והוא כלל אינו מכיל מוצקי קקאו.
יותר מריר - יותר בריא
מוצקי הקקאו מכילים פוליפנולים שהם למעשה רכיבים הפועלים כנוגדי חמצון ושומרים על כלי הדם. חומר נוסף שמצוי במוצקי הקקאו הוא טיאוברומין. מדובר בחומר ממריץ, שיש לו השפעה על הרחבת כלי הדם הכליליים (כלי דם המובילים דם ללב עצמו) והשפעה על הורדת לחץ הדם. עוד מכיל השוקולד רכיב בשם אננדמיד (אנדדה בסנקסריט משמעותו אושר) ופנילתילאמין אשר מעלים את מצב הרוח שלנו. בנוסף, הקקאו עשיר באשלגן, מגנזיום ומכיל גם וויטמין A.
לאור כל רכיביו, בהחלט אפשר לומר ששוקולד מריר איכותי, אכן נחשב טוב לבריאות שלנו והוא אף עשוי לשפר את בריאות הלב, להפחית סיכון לשבץ מוחי וגם להשפיע לטובה על מצב הרוח. יחד עם זאת, השוקולד של היום, לא תמיד מכיל אחוז גבוה של מוצרי קקאו ולעיתים רבות הוא עשיר גם בשומן ובסוכר, מה שמוביל להמלצה לצרוך אותו במתינות.
כמה שוקולד מריר כדאי לאכול?
אחרי שבחרתם בשוקולד מריר איכותי, רצוי שלא תפריזו בכמות. מומלץ לצרוך לא יותר מ-3-2 קוביות ביום. ניתן לאכול אותו בשילוב חופן אגוזים או שקדים או אחרי ארוחה בריאה (למניעת עלייה ברמות הסוכר). 4 קוביות של שוקולד מכילות 100 קלוריות.
לסיכום: שלבו את השוקולד הנכון, במינון הנכון ובזמן הנכון בתפריט היומי ותהנו!
ד"ר סיגל סופר, היא דיאטנית ראשית, חטיבת הרפואה, קופ"ח מאוחדת