חיים טובים ונכונים מלווים בהרגשה טובה ומרעננת הם מטרות העל של כולנו. אך לצערנו, המציאות לא מאפשרת לנו להיות במיטבנו בכל רגע נתון. אז איך בכל זאת עושים זאת? מילת המפתח היא איזון - כלומר, לשמור על הבריאות שלנו אך לא לוותר על דברים שעושים לנו טוב על הלב. קבלו את הטיפים שיעזרו לכם לשלב בצורה טובה בין שני העולמות וכך לבצע שינוי עצום בחיים שלכם:
1. חזרה לבייסיק
בשלב הראשון, כדאי שתוודאו שאתם נותנים מענה לצרכים הבסיסיים והיומיומיים שלכם. האם אתם ישנים מספיק שעות? שותים מספיק מים? עושים פעילות גופנית? ההמלצה עבור מבוגרים היא לישון 7-8 שעות ללילה, אבל כמובן שמדי פעם כדאי לפנק את עצמכם ב-9 שעות שעות שינה. אל תנסו להפחית בשעות השינה ולישון 5 שעות בלילה, ככה כנראה לעולם לא תצאו ממרוץ הסטרס האינסופי. בנוסף, שתו מים. הרבה מים. וכן, גם חליטות נחשבות וכיום מומחים אומרים שאפילו המים שבקפה נחשבים בספירת המים היומית, למרות שקפאין עדיף לצרוך במתינות. לבסוף, הקפידו לבצע פעילות גופנית מכל סוג. אגב, גם פעילות מתונה תספיק, ולא, זה לא כדי לזכות בגוף חטוב, אלא כדי לשמור על הבריאות וגם על מצב הרוח שלכם.
2. עשו את הבחירות שנכונות לכם
החיים הם לא רק גבעולי סלרי או מוס שוקולד עתיר שומן, יש לא מעט שטח אפור. כלומר, כשאתם עושים בחירות בריאות, יהיה לכם הרבה יותר קל להתמיד בהן אם הן גם מפנקות ומהנות עבורכם. למשל - שונאים לרוץ אבל נהנים לרקוד? אין סיבה להכריח את עצמכם לעשות פעילות גופנית שאתם לא אוהבים. נסו את כל האופציות עד שתגלו אחת או שתיים שאתם נהנים ממנה. כנ״ל לגבי אוכל - רק בגלל שמאכל מסוים נחשב מזין ומופחת קלוריות, זה לא אומר שאתם חייבים לאכול אותו אתם ממש סולדים מהטעם שלו - ישנן מספיק אופציות שם בחוץ ומגוון רחב מאוד של פירות, ירקות ומקורות בריאים של חלבון, ויטמינים ומינרלים. דוגמה טובה לכך היא יוגורט דנונה light & free, יוגורט עם 0% סוכר לבן, 0% שומן ו-60 קלוריות, שמגיע בטעמים שיגרמו לכם לרייר - קפוצ'ינו, תות, אפרסק (או מארז של שניהם) ועוגת תפוח.
3. נסו ללכת על אכילה אינטואיטיבית
התרגלנו כל כך לתרבות הדיאטות של המאה הקודמת, שקשה מאוד לשכנע אותנו שלמעשה, הן לא עובדות. אבל המדע מדבר בעד עצמו - מי שמעוניין לרדת במשקל, עדיף שיעשה זאת בקצב איטי ומבלי להפחית באופן דרסטי בכמות הקלוריות היומית, זאת מכיוון שדיאטות רק גורמות לחילוף החומרים שלנו להאט, ועלולות להקשות עלינו לרדת במשקל. עברו לאכילה אינטואיטיבית - הקשבה לגוף ולצרכים שלו. האם זה אומר לאכול מה שאתם רוצים מתי שאתם רוצים? לא בדיוק. העדיפות היא כמובן לתת לגוף שלנו מזונות עם ערכים תזונתיים גבוהים ולא להשתמש בהם כמקור לפנק את הנפש על בסיס יומיומי. חשוב לשים לב שאכילה אינטואיטיבית לא מומלצת למי שסובלים מהפרעות אכילה, אבל עם טיפול נכון, אפשר להגיע אליה.
4. נסו את גישת 80/20
אחת הגישות הכי נפוצות היום בעולם התזונה היא 80/20. למעשה, מדובר בגישה שרלוונטית כמעט לכל תחום בחיים. השיטה מבוססת על הרעיון שאף אחד מאיתנו לא מושלם, וגם ספורטאים מקצועיים או מומחי תזונה לא מצליחים להימנע מפיתויים. הבעיה היא שלרוב, כשאנחנו ״נכנעים לפיתויים״ זה מלווה באשמה. כדי למנוע זאת, עלינו לחלק מראש את הזמן כך שב-80 אחוז ממנו אנחנו עושים בחירות שמיטיבות עם הגוף שלנו וב-20 אחוז הנותרים, אנחנו הולכים עם החשקים שלנו, מבלי להלקות את עצמנו. זה תקף לתזונה, פעילות גופנית וגם לנפש שלנו. הגישה הזו בהחלט משתלמת - היא תאפשר לכם לשחרר את רגשות האשמה שמגיעים עם פרוסת עוגה, ויתור על אימון או סתם יום של מצב רוח ירוד.
5. הקיפו את עצמכם באנרגיות חיוביות
הדרך לחיים מאוזנים ורגועים יותר מתחילה באנרגיות חיוביות ושינוי פרספקטיבה על החיים. כדי לבצע שינוי חיובי בחיים, אתם יכולים להתחיל לעבור על הרשתות החברתיות שלכם ולחפש אנשים שגורמים לכם להרגיש רע. זה יכול להיות בגלל שהמסרים שלהם מנוגדים לדעה שלכם או שהם פשוט גורמים לכם להרגיש נחותים. אם הם מקור לעצבות בחיים שלכם – הם פשוט לא צריכים להיות שם. לחצו על unfollow והמשיכו הלאה. אחר כך תתפלאו איזה הבדל לחיצת הכפתור הזאת עלולה לעשות.
6. פנו זמן לטיפול עצמי לפחות פעם בשבוע
מירוץ החיים המודרני גורם לרבים מאיתנו לשכוח לפנות זמן לכל מה שלא נראה לנו פרודוקטיבי. למי יש זמן למסאז׳ כשיש ילדים, עבודה וסידורים? אבל האמת היא שרק אם נדע לקחת את הזמן הזה לעצמנו, נוכל להיות עוד יותר אפקטיביים בשאר הזמן. בין אם מדובר בסשן טיפול שבועי עם פסיכולוג/ית, שעה של יוגה בשבוע או אמבטיה עם כוס יין בסופ״ש, חשוב להפוך את הטיפול העצמי להרגל ולהכניס אותו ללו״ז בדיוק כמו כל דבר אחר. הפעילויות האלה יעזרו לכם למלא את כל שאר התפקידים בחייכם על הצד הטוב ביותר.
7. דעו מה סדר העדיפויות שלכם - אבל שמרו על גמישות
החיים שלנו דינמיים ומשתנים כל הזמן, כך שמה שהיה הכי חשוב לנו לפני שנה, הוא לא בהכרח הכי חשוב עכשיו. למשל, אם אתם בתקופה שאתם חייבים להשקיע הרבה מאוד אנרגיה בקריירה, נסו להפחית לחצים בתחומים אחרים בחיים, ודווקא להכניס יותר פעילויות של טיפול עצמי בזמן הפנוי, גם אם זה אומר להזניח עיסוקים אחרים לתקופה קצרה. ולהיפך - הגעתם למקום נוח ויציב בעבודה? זה הזמן להשקיע בתחביבים, באהובים או אולי ללמוד מיומנות חדשה. סדרי עדיפויות משתנים מעת לעת, וכך גם השגרה שלכם. לכן, אל תשכחו לעצור מדי פעם ולבחון מחדש במה באמת שווה להשקיע את הזמן שלכם.