ככל שחולפות השנים עולה המודעות לחשיבות המזון האורגני. התעשייה האורגנית מוכיחה את עצמה - בעיקר לאור העובדה שמתגלים יותר ויותר ממצאים שמוכיחים כי חומרי הדברה סינטטיים עלולים לגרום לנזק בריאותי - וחוץ מההטבות הבריאותיות, רבים מאתנו מחפשים יותר הגינות אקולוגית וצרכנית. המגמה הזו הולכת ומתרחבת, אך בד בבד הצרכנים תוהים אם ראוי להשקיע את כספם במזון אורגני ואם יש לו יתרונות. אז איך יודעים אם גידולים הם באמת אורגניים, ומה באמת ההבדל בין אוכל אורגני ללא אורגני?
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"בעולם הפיקוח האורגני, קיימת בקרה על תהליכי הייצור והגידול של המזון האורגני מתחילתו ועד סופו, ויש לכך קריטריונים מאד ספציפיים שמתחילים בהעסקת העובדים, סחר הוגן ואי שימוש, או שימוש מינימלי ביותר בחומרים מזהמים", אומר דוד עובדיה, שותף בפרויקט "אורגני משלוחי מזון טוב". "בנוסף, מבחינת היכרות אישית, אנחנו, לפחות, מעורבים בתהליך טיפול מחלות הקרקע ומחלות הצמחים כדי לוודא שהחקלאי נאמן למטרות המשותפות".
"אורגני משלוחי מזון טוב" היא יוזמה חברתית שמטרתה לחבר בין חקלאים אורגניים לצרכנים, ולהעלות את רמת המודעות לחקלאות אורגנית ולצמיחה בריאה יותר של מזון עונתי ונקי. היוזמה התחילה מצורך פרקטי שנותן שירות נהדר לצרכן ולחקלאי, וכיום מקשרת בין 30 חוות אורגניות שונות לבין לקוחות שונים. "יש שתי דרכים עיקריות לדעת שהגידולים הם באמת אורגניים - הדרך המוסדית ודרך ההיכרות האישית", הוא מוסיף.
גידול אורגני הולך יד ביד עם חקלאות בת קיימא, המבוססת על המערכת האקולוגית כעל מעגל אחד שלם, וצריך ללכת ביחד עם המשאבים הטבעיים ולא נגדם. כלומר, ברגע שהאדמה בריאה והצמח בריא לא צריך לרסס. "בגידולים הקונבנציונליים לעומת זאת, חקלאים רואים את עבודת האדמה כעסק לכל דבר, כלומר - שצריך להרוויח ממנו כמה שיותר ולכן הם משתמשים בכל האמצעים לשם כך גם אם הם פחות בריאים וטבעיים", הוא מסביר.
אז מה בעצם ההבדל בין אורגני ללא אורגני?
בגידולים קונבנציונליים יש מעורבות של חומרי גדילה כמו סוג של הורמונים, שגורמים לפרי להיות גדול יותר או לתוצרת להיות מוגברת. "בגידולי האבוקדו, למשל, יש שלב בו האבוקדו עובר מפריחה לפרי. בדיוק בשלב הזה מרססים אותו עם מווסתי צמיחה כדי לגרום לו להיות גדול יותר", מספר גילי כהן, חקלאי אורגני ממשק 65 אורגני בבית יצחק. "זה מגביר את התוצרת, בערך כ-30 אחוז יותר בממוצע. אבל למעשה, מדובר בהתערבות לא טבעית לאבוקדו הטבעי, כתוצאה מכך הטעם נפגע והפירות עלולים להכיל את החומרים שהשתמשו בהם".
דבר נוסף שהוא בעייתי בגידולים רגילים הוא הריסוס נגד עשבים שוטים. "עשבייה עלולה לחנוק את העץ ולקחת ממנו מים, לכן בחקלאות נלחמים בעשבים בכל דרך אפשרית", הוא אומר. "לעומת זאת, באורגני אנחנו מעדיפים לעבוד פיזית בסילוק העשבייה מאשר לרסס. זה לוקח זמן, אבל זה יותר בריא לנו בסופו של יום".
בישראל יש פיקוח אורגני המוגדר על ידי החוק שתואם את החוק האמריקני. אחת החברות שאחראיות על הפיקוח הן חברת אגריאור, שדואגת לעשות בדיקות מקיפות באתרים שתחת אחריות הפיקוח שלה. "אנחנו בודקים שאריות חומרי הדברה ועמידה בהנחיות הספציפיות שנקבעו על פי החוק", מסביר ד"ר צחי סקלסקי, מנהל אגריאור. "וגם על הפיקוח שלנו יש פיקוח נוסף של משרד החקלאות. במקרים בהם נמצאו שאריות חומרי הדברה נערך תחקיר ובנוסף, התוצרת שנמצאו בה חומרי הדברה לא משווקת כאורגנית. במקרים קיצוניים בהם נמצא כי המגדל חרג מהמותר הדבר מגיע עד כדי שלילת האישור שלו כמגדל אורגני".
האם יש הרבה מקרים כאלה?
"קיימים כ-600 מגדלים אורגניים בארץ, אחוז החריגה שלהם הוא לרוב כאחוז או אחוז וחצי. נמצאו מעט מאוד חריגות גדולות יותר בכל 18 שנות קיומה של החברה. סדר גודל של בין 10-15 מקרים שהוכח שהייתה חריגה מכוונת" הוא מסביר. "מה שחשוב לחפש על כל מוצר שכתוב עליו אורגני, הוא את אחד הסמלים של 3 חברות המפקחות. אם אין אותו, רצוי שלא לרכוש את המוצר, כי המשמעות היא שהמוצרים אינם מפוקחים, וזה בניגוד לחוק".
עוד ב-mako בריאות:
>> אתם יושבים? זה יקצר לכם את החיים אם לא תעשו את הדבר הבא
>> שערה חודרנית: למה כדאי לגלח רגליים דווקא במקלחת?
>> מקרה האבעבועות הכי קשה שראינו
סוף עונת התפוזים
עקרון נוסף במזון אורגני הוא הקפדה על אכילת פירות וירקות בעונתם, בעיקר בשל הרצון לאכול את הירקות הטבעיים ביותר עם כמה שפחות התערבות מלאכותית. "על ירקות לא עונתיים יכולות להיות השלכות ותופעות לוואי שאי אפשר לשים עליהם את הדעת בצורה מדויקת", אומר עובדיה. "אך באופן הגיוני אם אוכלים עגבנייה שזה פרי קיצי שגודלה בחממה בחורף אז סביר להניח שלא נקבל מהעגבנייה את המרב התזונתי שניתן לקבל ממנה".
אבל, יחד עם זאת, יש התאמה מסוימת לצרכן הישראלי ולדרישותיו, בקנה מידה הרבה יותר קטן מאשר בחקלאות קונבנציונלית. בעולם הפירות זה יותר ברור מאשר בעולם הירקות, שם בדרך כלל לא נראה אבטיח חודשיים לפני העונה. "רק לעיתים נדירות מאד כשיש חוסר משמעותי של בצל, גזר או תפוח אדמה אז נעבוד עם יבוא, נקודתי לתקופה קצרה", הוא אומר. "וגם אז, מדובר בתוצרת טרייה מרחק של יום יומיים מהקטיף ואז משלוח לארץ".
התוצרת האורגנית לא תמיד נראית טוב כמו התוצרת הקונבנציונלית, וזה יכול למנוע מאנשים לצרוך ירקות אורגניים. למשל, במקרה של תפוחי עץ, בגידולים אורגניים הם נראים פחות מבריקים ונוצצים, מפני שהם לא עוברים צביעה מיוחדת בדונג דבורים. אבל, בסופו של דבר מזון אורגני יותר מרוכז מאשר מזון לא אורגני. "כולנו מכירים את התופעה הידועה של הפירות הנפוחים עם יותר נוזלים ופחות טעם, אלו תוצאות של התערבות החקלאות הקונבנציונלית", אומר עובדיה. "אנחנו מקפידים על גידול ירקות ופירות על אדמה שמדושנת בקומפוסט אורגני, שמכיל את כל הערכים התזונתיים שהטבע התכוון אליו. זו סגירת המעגל שלנו - מה שאנחנו אוכלים בסופו של דבר חוזר לאדמה וחוזר להזין את הצמחים וחוזר חלילה".
איך מגדלים ירקות בבית?
דבר שחשוב להתחשב בו כשמתכוונים להתחיל לגדל ירקות לבד הוא מקור הזרעים שיש לכם. רצוי לרכוש זרעים אורגניים ממגוון של סיבות: "ראשית, הזרע הלא אורגני נטבל בחומר חיטוי שהופך אותו למוצר עם חיי מדף ארוכים יותר. בנוסף, המטרה של החברה היא גם שהזרעים האלה לא יניבו זרעים נוספים, כי אז תפסיקו לרכוש אותם. למעשה מדובר על מזון מעוקר, שיוכל להניב צמח אם אבל ללא זרעים נוספים שיניבו המשכיות", מסביר עובדיה.
* נטלי שוינקלשטיין, נטורופתית מומחית לרפואה טבעית למשפחה