אני אוהבת לשלב בבחירותיי הבריאותיות הגיון ומחקר גם יחד, אז אם נחשוב בהגיון, חלב פרה הוא מזון מושלם לעגל - ונועד אך ורק עבורו. הרכבו התזונתי, ההורמונים והמכלול שלו מותאמים לצורכי ההתפתחות והגדילה של העגל – בדיוק כמו שכל חלב של כל חיה בטבע, כולל אישה, מיוצר אך ורק לצאצא שלה. אם עגל, נניח, היה מקבל חלב אם אנושי הוא לא היה שורד כי מרכיביו אינם מותאמים לו.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המחקרים קיימים ויש הרבה מהם, רק צריך לקרוא אותם, לבחור ולהאמין. זה לא דבר חדש שהמודעות לנזקי החלב גוברת בשנים האחרונות, אך בכל שנה כשמגיע חג השבועות יש בי את הצורך לחדד את הנקודות העובדתיות והמהותיות בנוגע להשפעת חלב פרה על בריאות של בני האדם בכל הגילאים:

1. חלב פרה לא מונע אוסטאופורוזיס

פחות חלב = עצמות חזקות יותר. מניעת אוסטאופורוזיס אינה קשורה ב-3 מוצרי חלב ביום, אלא בתזונה מזינה ומגוונת, פעילות גופנית והשלמת חסרים תזונתיים במידה שקיימים. חשוב להבין: סידן הוא לא זה שמונע בלבד אוסטאופורוזיס, אלא גם ויטמין D. בלי ויטמין D לא תהא ספיגה של הסידן לעצמות ולמרבית האוכלוסייה חסר את הוויטמין. ניתן לבדוק בבדיקת דם ולהשלים בתוסף רצוי בטיפות.

2. חלב פרה מעלה את הסיכון לסוגים שונים של סרטן

זאת בשל ההורמונים הקיימים בו. בסקר  שבדק רמות IGF-1 באוכלוסייה הכללית - הורמון הידוע לרפואה הקונבנציונלית כמעלה סיכון לסרטן מסוגים שונים - נמצא כי בגברים עם ערכי IGF-1 גבוהים סבירות סרטן הערמונית היא פי 4 מאשר בגברים עם ערכים נמוכים, וכאשר בודקים את הנתונים לגבי גברים מעל גיל שישים, שכיחות הסרטן היא פי 7.9 (מתוך הספר "שוטי החלב", מאת דוקטור אריה אבני). הסקר נעשה מספר שנים קודם לאבחון הסרטן, כלומר רמות גבוהות בדם הן  הסמן הטוב ביותר היום לצפי התפתחות סרטן הערמונית בעתיד. רמת ה-IGF1  מושפעת מהתזונה, רואים זאת בבירור בחיות מעבדה. חלב סויה, לעומת זאת, מקטין את הסיכון להתפתחות סרטן הערמונית - בעבודת מעקב של כ 20 שנה ב 12,000 גברים מבוגרים בארה''ב נמצא כי צריכת כוס אחת של חלב סויה ליום מורידה את שכיחות סרטן הערמונית ב-70 אחוז. רצוי חלב סויה ללא סוכר.

פרה מניקה (צילום: Gelpi, Shutterstock)
תכלס|צילום: Gelpi, Shutterstock

3. מוצרי חלב מעלים את הסיכון לאלרגיות, אסתמה, ובעיות סינוסים (סינוסיטיס)

לפעמים די בהורדת מוצרי החלב לחלוטין מהתפריט כדי להקל משמעותית או אף לרפא מחלות אלו – זה עבד עליי ועל אלפי אחרים, אתם מוזמנים לנסות בעצמכם. 

עוד ב-mako בריאות:
>> האם תפוצצו את החצ'קון הזה: עד כמה אתם דוחים?
>> מחפשים ריגושים: למה אנשים כל הזמן בוגדים בבני הזוג?
>> מפחדים מבדיקות דם? ההמצאה הזאת היא בדיוק בשבילכם

4. חלבון החלב "קזאין" עלול ליצור דימום סמוי ממערכת העיכול של תינוקות ובכך לגרום לאנמיה

הדימום הוא תוצאה של אלרגיה לקזאין. את הדם לא ניתן לראות בהכרח בצואה, למרות שלא נדיר שאימהות מדווחות לרופא המשפחה על דם בצואת התינוק ואז ההמלצה היא לעבור למזון ללא חלב פרה.

5. חלב פרה יכול לגרום לבעיות ביציאות אצל תינוקות, ילדים ומבוגרים כאחד

שילשולים ו/או עצירות כרונית יכולות לנבוע מאלרגיה לחלבון החלב. כל גוף מגיב אחרת. המלצתי, אם הנכם סובלים מעצירות או שילשולים כרוניים ואינכם מודעים לסיבה, נסו להוריד מוצרי חלב לחלוטין למשך 3 שבועות ולבחון את ההשפעה על מערכת העיכול שלכם.

ילד שותה חלב (צילום: Serhiy Kobyakov, Shutterstock)
יכול לגרום לבעיות ביציאות אצל תינוקות|צילום: Serhiy Kobyakov, Shutterstock

 7. חלב פרה מזיק לפוריות

חוקרים במשרד האמריקאי להגנת הסביבה (EPA) מעריכים ששומן החלב מכיל את כמות המזהמים הגדולה ביותר בתזונה. תאי שומן ידועים כאוגרים רעלים מסוגים שונים ועלולים להכיל מזהמים דיאוקסינים המשבשים פעילות הורמונלית. בנוסף, חלב פרה מכיל אסטרדיול (אסטרוגן) ומהווה את מקור החשיפה העיקרי להורמונים בתזונה הממוצעת, הורמונים אלו משבשים גם את המערך ההורמונלי בנשים ובגברים, עוד סיבה להתפתחות מינית מוקדמת אצל נערות. ד"ר מייקל גרגר בסקירת מחקרים רבים בנושא מראה את הקשר בין הורמונים אלו לבעיות פוריות בייחוד פגיעה באיכות הזרע.

אני מאמינה, כי את חג השבועות שמסמל את הביכורים אפשר לחגוג על טהרת מזון צמחי, כפי שטקס הבאת הביכורים מוכר מההגדה של פסח, כמתואר בפרשת כי תבא (דברים, כ"ו, א'-י"א): וְעַתָּה הִנֵּה הֵבֵאתִי אֶת-רֵאשִׁית פְּרִי הָאֲדָמָה אֲשֶׁר-נָתַתָּה לִּי ה' וְהִנַּחְתּוֹ לִפְנֵי ה' אֱלֹהֶיךָ וְהִשְׁתַּחֲוִיתָ לִפְנֵי ה' אֱלֹהֶיךָ.
וְשָׂמַחְתָּ בְכָל-הַטּוֹב אֲשֶׁר נָתַן-לְךָ ה' אֱלֹהֶיךָ וּלְבֵיתֶךָ אַתָּה וְהַלֵּוִי וְהַגֵּר אֲשֶׁר בְּקִרְבֶּךָ.
  • לעזרה ותמיכה בהכנת ערב חג שבועות על טהרת הצומח אתם מוזמנים להיכנס לקבוצה שלי בפייסבוק "טבעונות ובריאות למשפחה". חג שמח לכולם.
 >>  בטור הקודם של נטלי: מהן בדיקות הדם שכדאי לכן לבקש מהרופא שלכן?