הצורך במתוק מוכר לרבים מאתנו. אמנם ניתן לצרוך מזונות מתוקים מדי פעם, אבל הבעיה מתחילה כשהצריכה הופכת לקבועה ורבה מדי. אכילה של עוגות ושאר מתוקים על בסיס סוכר בכמות רבה עלולה להזיק לבריאות - לאורך זמן היא יכולה לגרום להשמנת יתר, לסוכרת, לבעיות שיניים ולשאר תענוגות מפוקפקים.

מעבר לכך, אחת הבעיות העיקריות בצריכת מתוקים תעשייתיים היא העובדה שהם אינם מכילים סיבים תזונתיים. לסיבים הללו יש חשיבות מכרעת לוויסות קצב ספיגת הסוכרים לדם וכתוצאה מהעדרם עלולות להיגרם תנודות חדות מדי ברמות הסוכר ואלה עלולות בסופו של דבר לגרום לנו לרצות עוד ועוד מהמתוק הזה.

אז איך אפשר לאכול מתוק וגם לשמור על הבריאות? כל הסוד הוא פשוט לבחור את המתוק הנכון (כן, וגם להקפיד על מינון).

וזו בדיוק הייתה מטרת אתגר התמר שלנו שהצבנו לגולשים: להמיר את המתוק בתמר. ולמה בחרנו דווקא בפרי היבש והמתוק הזה? ובכן, ישנן אין ספור סיבות להעדיף תמר על פני מתוקים אחרים: נתחיל מכך שהוא למעשה חטיף הבריאות הטבעי המושלם. בניגוד לחלק משמעותי מהפירות המיובשים, הוא אינו מכיל תוספת סוכר לבן, חומרים משמרים, שמנים וצבעי מאכל מלאכותיים.

התמר מכיל מינרליים חיוניים, נוגדי חמצון וויטמינים מקבוצה B. מעבר לכך, תמר הוא גם חטיף האנרגיה הזמין ביותר. תמר אחד או שניים לפני ביצוע פעילות גופנית ואף במהלכה - אם מדובר בפעילות ממושכת, יעניקו לכם אנרגיה זמינה לפעילות וישפר את הביצועים הספורטיביים. אגב, כמו שכבר ציינו, בניגוד לחלק מהמתוקים התעשייתיים, התמרים עשירים בסיבים תזונתיים הממתנים את קצב ספיגת הפחמימות לדם, תורמים לתחושת שובע וחשובים מאד לפעילות מערכת העיכול.

לטובת המשימה, בחרנו 3 נסיינים אקראיים מרחבי הארץ, שאוהבים לשלב מתוק בחייהם, וביקשנו מהם לבחור בתמר בכל פעם שמתעורר בהם צורך למתוק.

תוצאות הניסוי

ועכשיו, שימו לב לתוצאות. פנינו לנסיינים לאחר שבוע וביקשנו לשמוע מהם על התחושות. התשובות לפניכם:

שירה פריינד, חולון, יועצת תקשורת: "הרגשתי חיונית מתמיד"

שירה מספרת שהאתגר עורר עניין סביבה, כך שהיא אפילו הצליחה לגייס את החבר'ה מהמשרד לטובת העניין: "בד"כ, השעה הבעייתית היא אחרי ארוחת הצהריים, כשרובינו נשברים ובוחרים לזלול איזה חטיף או וופל. כשסיפרתי במשרד שהבאתי איתי תמרים, כולם התלהבו מהרעיון והחליטו לערוך ביחד איתי את הניסוי. מאחר שלא עקבתי אחר הביצוע אני יכולה לספר רק על מה שזה עשה לי: ביומיים הראשונים הרגשתי ממש טוב. התמר העניק לי הרגשה חיונית מתמיד. אפילו העייפות שמאפיינת את שעת אחה"צ התחלפה בתחושות אנרגיה מחודשות ואפילו הרגשתי שבעה יותר, כך שהצורך לנשנש מתוק פחת באופן משמעותי. הבעיה התחילה לקראת סוף האתגר, כשהצורך במתוק המוכר הלך והתגבר. אמנם עמדתי בפיתוי, אבל אני מודה שזו לא הייתה משימה קלה בכלל! בשורה תחתונה, אם מצליחים להתמיד בזה נראה לי שהתוצאה שווה את המאמץ".

שירה פריינד (צילום: דיאנה צימבליוק)
"השעה הבעייתית היא אחרי ארוחת הצהריים"|צילום: דיאנה צימבליוק

שירלי קדוש, סטודנטית מר"ג: "אפשר להניח את רגשי האשם בצד"

שירלי מגדירה את עצמה כ"מכורה לשוקולד". "באופן כללי, התמרים בהחלט 'סגרו לי את הפינה' מבחינת הצורך במתוק. אולם, בהמשך השבוע, כשהצורך בשוקולד הלך והתגבר, חשתי מעין חולשה בגוף וצורך עז למלא אותה באמצעות המתוק המוכר. אני מניחה שבסוף זה הכול עניין של הרגל. אם האתגר היה נמשך, יש סיכוי שאולי אפילו הייתי מאמצת את הרעיון. מה שבטוח, כשאוכלים תמרים במקום שוקולד, אפשר להסתפק בכמות קטנה יותר של מתוק כי התמר מעניק תחושת שובע לאורך זמן".

שירלי קדוש (צילום: לירן גבאי)
"כשאוכלים תמרים במקום שוקולד, אפשר להסתפק בכמות קטנה יותר של מתוק"|צילום: לירן גבאי

דני בר מכפ"ס, מדריך טיולים ובלוגר, בעל אתר "דני בר טיולים וסגנון חיים": "לא הייתי מתנגד להמשיך עם האתגר"

אצל דני בר, האתגר עבר ללא מכשולים: "מבחינתי זה לא היה אפילו אתגר, כי לאכול תמרים זו הנאה גדולה. אם אני אוכל מתוק, אני בדרך כלל בוחר בעוגה. נראה לי שתמר בהחלט עדיף, מכיוון שלא צריך להוסיף לו סוכר כדי שיהיה מתוק, והוא פשוט הרבה יותר בריא. בהחלט לא הייתי מתנגד להמשיך עם האתגר הזה".

דני בר (צילום: באדיבות המצולם)
"לאכול תמרים זו הנאה גדולה"|צילום: באדיבות המצולם