אישה מקסימה שהגיעה אלי לפגישה ראשונה, הזהירה אותי שעד כה נכשלה בכל הדיאטות שעשתה כי היא פשוט מכורה לשוקולד. בפעמים בהן היא ירדה במשקל, היא הצליחה להימנע משוקולד לתקופה מוגבלת ואז התנפלה על המאכל האהוב עליה ועלתה את כל מה שירדה בחזרה. החלטתי לבוא לקראתה. ביררתי עמה אם 3 שורות של שוקולד ליום יספיקו לה.
"3 שורות ליום?" היא שאלה בפליאה.
"כן. גם עם 3 שורות שוקולד בתפריט תוכלי לבצע ירידה בריאה במשקל בקצב של 3-4 קילוגרם לחודש", עניתי.
"ואת בטוחה שארד במשקל?" היא התעקשה.
"בטוחה בהחלט", אמרתי, וכך היה. אחרי חודש היא כבר השילה 4 קילוגרם ממשקלה. זאת ועוד - הדיאטה כל כך התאימה, והתחושה ש"מותר שוקולד" גרמה לכך שאפילו בחלק מן הימים, אותה אישה אכלה פחות מ-3 השורות שבתפריט.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
איך שוקולד משתלב בתפריט בריא? אני מאמינה שהדרך הכי טובה לרדת במשקל זו דיאטה מאוזנת שמכילה את כל מה שהגוף צריך, אבל גם "אוכל לנפש" כדאי ורצוי לשלב אותו בדיאטה - אפילו אם הוא פחות בריא - כי זה מאפשר להמשיך בה בלי להישבר ובלי להרגיש שמוותרים יותר מדי. מי שאוהב שוקולד בהחלט יכול לשלב בתפריט, ומי שלא מצליח לעצור בכמות הזו, אולי עדיף לו לבחור בחטיפי שוקולד אישיים. להלן התפריט:
דיאטת שוקולד
קלוריות: 1,200 ליום
ארוחת בוקר: 2 פרוסות לחם קל עם 2 כפות קוטג' 5% וירקות חתוכים, שתיה חמה עם מעט חלב 3% וממתיק על בסיס סוכרלוז.
ביניים: פרי
צהריים: חזה עוף או דג בגריל או שניצל תירס + קישואים, כרובית, דלעת, פלפל וגזר בתנור, סלט ירקות גדול עם כף טחינה, קינוח: שורת שוקולד.
אחה"צ: שורת שוקולד, שתיה חמה עם מעט חלב וממתיק על בסיס סוכרלוז.
ערב: 2 פרוסות לחם קל עם כף חומוס +ביצה (קשה או חביתה) + קופסת טונה קטנה או מאה גרם צפתית 5% +סלט ירקות עם כף שמן זית.
נשנוש לילה: שורת שוקולד או 3 כוסות קוביות אבטיח.
איזה שוקולד עדיף?
בקקאו יש הרבה יתרונות בריאותיים: הוא מפחית סיכון לסרטן ולמחלות לב, משפר את זרימת הדם, משפר את מצב הרוח ואפילו מעכב תהליכי הזדקנות. אבל, חשוב לשים לב שלהבדיל מהקקאו, השוקולד עצמו הוא כבר לא בהכרח מזון שמועיל לבריאות. יש שוקולדים עם כמות עצומה של סוכר, ובין 30-50 אחוז שומן - רובו שומן רווי ואינו רצוי לגוף. אם נעשה שקלול של כמות מוצקי הקקאו, השומן, הסוכר, והרכיבים, אפשר להגיד שהמומלץ ביותר הוא שוקולד מריר עם אחוז גבוה של קקאו, עדיף ללא סוכר, אבל חשוב לבדוק על האריזה את אחוז השומן – יש שוקולדים מרירים שמכילים 50 אחוז שומן ויש כאלו שבדיוק חצי מזה והם כמובן עדיפים. אחריהם, יש עדיפות לשוקולדים שמכילים אגוזים, מאחר שאלו מכילים שומנים קצת יותר איכותיים. הפחות רצויים הם שוקולדים עם סוכריות שמכילות צבעי מאכל מזיקים, וגם כמובן שוקולד לבן שאין בו את יתרונות הקקאו בכלל.
>> עוד בmako בריאות:
ראש בראש: מה יותר מזיק מלח או סוכר?
האיש הביוני: "אני מצליח להרגיש מרקמים דרך הפרוטזות"
איך להפסיק לעשן ב-10 צעדים פשוטים
האם שוקולד גורם להתמכרות?
שוקולד חרובים
המיתוס גורס ששוקולד חרובים, הנמכר בעיקר בבתי הטבע, הוא גם בריא יותר. האמנם כך? וכן, התשובה היא חד משמעית: לא. באופן כללי אבקת החרובים לא בריאה יותר מאבקת קקאו. פרט לכך, בשוקולד חרובים יש לרוב שמן דקלים, שהוא שמן צמחי שהוא רווי ומזיק כמו שומן מהחי, ואין לו יתרון בהשוואה לחמאת קקאו. גם מבחינת הקלוריות ורשימת הרכיבים שוקולד החרובים די דומה לשוקולד רגיל.
שוקולד למריחה
כמות הקלוריות ואחוזי השומן בממרחי השוקולד דומים לאלו שבשוקולד רגיל, הבעיה העיקרית היא שכפית אחת קטנה של שוקולד למריחה היא משהו שקשה למדוד באופן מדוייק את משקלו, וכפית "לא שטוחה" יכולה להגיע בקלות ל-80 קלוריות ויותר מזה. אם מתעקשים על ממרח שוקולד אפשר לפחות למרוח אותו בלחמנייה מקמח מלא, ולהגביל לפעם-פעמיים בשבוע.