זו לא הפתעה שאנשים רבים אוהבים להאזין למוזיקה בזמן אימון: מוזיקה עושה לנו טוב והקצב גורם לנו לרצות להזיז את הגוף, שזה מעולה לפעילות גופנית. מחקרים רבים נעשו בנושא, אך מחקר חדש ממחיש עד כמה המוזיקה יכולה לחולל שינוי בעולם הספורט.
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אימון הפוגות בעצימות גבוהה או HIIT היא שיטת אימון אינטנסיבית הדורשת מקסימום מאמץ במינימום זמן. היא משלבת מחזורי אימון קצרים אך עוצמתיים עם הפסקות להתאוששות ושורפת כמות רבה של שומנים בגוף. משך האימון הקצר והתוצאות הטובות הופכים אותו לאטרקטיבי בקרב אנשים שאין להם זמן לאימון ממושך, אך רמת הקושי עשויה גם להבריח לא מעט אנשים. מחקר שנעשה באוניברסיטת קולומביה הבריטית שבקנדה מצא שמוזיקה עשויה לסייע רבות בהתמודדות עם אימוני HIIT.
החוקרים גייסו 20 נשים וגברים שאף פעם לא התנסו בשיטת אימון זו. לאחר שהשתתפו בשני אימוני הכנה, המשתתפים השלימו שני אימוני ספרינט באופני כושר עם הפוגות מנוחה. כל מחזור אימון כלל בין 4 ל-30 שניות של אימון בעצימות גבוהה על אופני כושר, עם 4 דקות מנוחה ביניהם. האימונים נעשו בהפרש של שבוע אחד מהשני, כאשר קבוצה אחת האזינה למוזיקה בזמן האימון וקבוצה שנייה התאמנה ללא מוזיקה.
אנשים ששמעו מוזיקה - נהנו יותר מהאימון
לאחר מכן, התבקשו המשתתפים לדרג את האימונים מבחינת הנאה, יעילות, נעימות, כאב ורמת החשיבות שהם ראו באימונים. בממוצע, מרבית המשתתפים נהנו והרגישו תחושות חיוביות לגבי האימון, אך אלו שהאזינו למוזיקה דירגו את האימונים כחיוביים יותר מאשר אלו שהתאמנו ללא מוזיקה ברקע. להפתעת החוקרים, כאשר נשאלו המשתתפים על כוונותיהם להתמיד באימונים - שתי הקבוצות היו בעד להמשיך. יחד עם זאת, הם טוענים כי המשתתפים שהצליחו ליהנות יותר בעזרת המוזיקה מאימון שנחשב לקשה יותר, יתמידו יותר באימונים בטווח הרחוק.
ממצאיו של מחקר זה חשובים כיוון שהם יכולים לסייע לאנשים שאינם רגילים להתאמן להתמיד באימונים גופניים בחיי היומיום. מוזיקה בזמן אימון מאפשרת להנעים אותו, ובכך יכולה לשכנע גם אנשים שלא בדיוק נהנים מהאימונים לאמץ שגרת חיים ספורטיבית.
עוד ב-mako בריאות:
>> כך תילחמו בסנטר כפול בלי ניתוח
>> צאו מהמבוכה: השאלות שכדאי לשאול את הגינקולוג
>> אגואיסט או נדיב: מי עושה יותר סקס ולמה?
"כשמתאמנים צריך להתמקד באימון - בלי הסחות דעת"
אבל האם מוזיקה באמת מנעימה לנו את האימון או רק מפריעה לו? רן שילון, מאמן ראשי ב"אנדיור" מאמין שאם רוצים להתאמן כמו שצריך – כדאי לשים את האזניות בצד. "אני מאמין שכשעוסקים בפעילות גופנית צריך להיות מאה אחוז בזה. לא משנה אם אני אוכל, נח, הולך או רץ. אני צריך להיות מאה אחוז ב'כאן ועכשיו' של כל מה שאני עושה", מסביר רן. "ברגע שיש לי מוזיקה אני בורח למקום אחר, אנשים רצים עם מוזיקה כי הם לא רוצים לשמוע את עצמם רצים או כי הם משועממים – לא מסוגלים לעשות רק דבר אחד. זה עולם של הפרעות קשב וריכוז וקשה לנו להתמקד רק בדבר אחד. אבל להיות בתוך האימון זה מהותי".
רן משווה את האימון לנהגי מירוצים. "אצל נהגי פורמולה 1, הצוות שלהם צמוד אליהם ומנתר אותם כל הזמן, בודק לחץ צמיגים, שמן מנוע – אני עושה אותו דבר באימון, אני הנהג והצוות. אני בודק אם הנשימה שלי מאומצת, אם אני מכניס מספיק אוויר, אם הכתפיים שלי שמוטות או מתוחות, האם האטתי בקצב ועוד. כשאני במוזיקה אני לא נהנה ממה שהריצה נותנת לי ואני לא מתמודד איתה. ההתמקדות בריצה מאפשרת לדעת אם טוב לי או רע לי, מבחינה פיזית ומנטלית ומאפשרת להתמודד באמת עם הריצה עצמה, בלי הסחות דעת".