כולם חושבים ששחייה היא ספורט קל יחסית בגלל התנועה במים, אבל למעשה ענף הספורט הזה לא דומה לאף פעילות גופנית אחרת. בשחייה אנחנו אמורים לנשום באופן שונה, להפעיל את כל איברי הגוף שלנו ולסנכרן את הכל בקצב אחיד. מדובר במשימה לא פשוטה שדורשת היערכות פיזית ונפשית. אבל אל תתנו לזה להרתיע אתם – להפך, שחייה היא אחת הדרכים היעילות ביותר לשמור על כושר.
כדי לעזור לכם לקפוץ למים העמוקים פנינו לדיזינגוף סנטר בתל אביב, שהוא בין היתר גם מרכז ספורט המכיל בתחומו מכוני כושר, חנויות ספורט ובריכת שחייה, ושוחחנו עם אייל אוחנה, מדריך שחייה בג'ימי דיזנגוף סנטר, ואביאל סטויקה, מאמן אישי, מאמן שחייה תחרותית ויועץ כושר בהולמס פלייס דיזנגוף סנטר. בעזרת השניים, אספנו את הטיפים הכי חשובים עבור כל מי שרוצה להתחיל לשחות - זהירות! זה ממכר:
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
1) למדו אצל מקצוענים כדי למנוע נזקים. אם בריצה או בכדורגל הברכיים ניזוקות, הרי שבשחייה לרוב אין פציעות. עם זאת, כשהטכניקה לקויה, היא יכולה להזיק יותר מאשר להועיל.
בשחייה מבצע מפרק הכתף מספר רב של חזרות בטווח גדול מאוד, ולכן יש להשקיע את הזמן הנדרש ללימוד הטכניקה הנכונה שתשמור על בריאות הכתפיים, ועל מנת להימנע מדלקות בכתף (אופייניות בעיקר לשחיינים שמתאמנים לאורך זמן). לא מעט אנשים שוחים עם הראש מעל למים בשחיית חזה, ובכך מזיקים לגב, או שוחים בסגנון חתירה ובועטים במים במקום להכות בהם - ולאורך זמן שוחקים את הברך. גם מי שיודע לשחות ולא עבר שום קורס מקצועי, ההמלצה היא לקחת מספר שיעורי שחייה כדי לשפר את הסגנון ולהימנע מנזקים לגוף.
2) היו סבלניים. כשאנחנו מתחילים לשחות, מערכת העצבים שלנו לומדת כיצד להשתמש בשרירים מסוימים (בעיקר שרירים בכף היד ובאמה, שרירים שמחברים את התנועה אל שרירי הגב) בכדי לשפר את היעילות במים, לכן קצב ההתקדמות בהתחלה עשוי להיות איטי ולכן גם מתסכל. היאזרו בסבלנות על מנת לאפשר לגוף שלכם להסתגל ולהתרגל לטבע החדש.
3) חימום לפני השחייה. חשוב מאוד לחמם את הגוף לפני שנכנסים למים. החימום אמור לעזור לנו להיות חדים יותר בתוך המים. בתור התחלה, תוכלו לעמוד על שפת הבריכה ולעשות תנועות מעגליות בכתפיים, באגן וסיבובי ברכיים.
4) שחו מול המראה. כדאי לבצע ביבשה תנועות שמדמות את השחייה. כשאנחנו מבצעים תנועות שחייה מחוץ למים, יש לנו אפשרות לבחון את עצמנו בסביבה נינוחה ללא מצוקת חמצן, וללא לחץ מיותר שנובע מהעובדה שהמים הם לא אזור הנוחות הטבעי שלנו. תרגול של תנועות החתירה מול המראה יכול לשפר פלאים את הטכניקה והביצוע בזמן אמת.
5) הצטיידו כמו שצריך. במהלך השחייה אפשר ורצוי להיעזר בציוד ייעודי: למשל כפות לידיים, שמגבירות את המודעות ואת רמת ההתנגדות של המים לפלג הגוף העליון. או למשל סנפירים שמגדילים את שטח כף הרגל ויוצרים התנגדות גדולה יותר של המים על פלג הגוף התחתון ושרירי הליבה, ובנוסף מגבירים את המהירות והמודעות שלנו במים. אביזר נוסף שיכול להועיל הוא שנורקל אמצע (שנורקל של שחיינים שממוקם במרכז הראש ולא לצידו כמו שנורקל צלילה) שמאפשר לנו להתמקד בתנועות עצמן ולא להתעסק בחוסר שלנו בחמצן.
6) תרגלו את הנשימה. בשחייה אנו אמורים לשאוף מהפה ולנשוף דרך האף. כיוון שלא פשוט להתרגל לנשימה באופן הזה ולשלב גם תנועות שחייה חדשות, אפשר להתחיל להתאמן רק על הנשימה במים לפני שמתחילים לשחות.
7) שחררו את הגוף. אחד העקרונות החשובים בשחייה הוא לשחרר את הגוף. חשוב לא להקשות את הגוף אלא להרפות אותו; ללא שחרור של הגוף לא ניתן לצוף, והציפה היא הבסיס של השחייה.
8) אפשרו לעצמכם לחוות מדיטציה במים. שחייה היא ספורט ייחודי: מדובר בפעילות שלנו עם עצמנו. אין כאן גירויים ואנחנו לגמרי לבד במים, שומעים את הנשימות של עצמנו, במשך חצי שעה או שעה. זו כמו מדיטציה בתנועה. אם אתם מתחילים להשתעמם, אתם יכולים לספור את התנועות פר בריכה ולראות איך עם הזמן אתם משתפרים. בכלל, זהו זמן יקר שלכם עם עצמכם, זמן שבו אתם משחררים את הסטרס והמחשבות המעיקות, את כל הבלגן שמסביב, ופשוט עושים משהו טוב ונעים לגוף שלכם.