"נינג'ה ישראל" שברה העונה שיאי רייטינג והתלהבות חסרת תקדים מצד הצופים. אשר רואים בהשתאות את הביצועיים הכמעט על-אנושיים של המתחרים השונים. בקלות בלתי נסבלת המתחרים מדלגים בין המכשולים, כמו לוליינים בקרקס. במציאות כמו בתחרות, יש גם פציעות. רבות מהן מתרחשות באזור הכתפיים בשל העומס המשמעותי שיש על האיבר כחלק מאתגרי התחרות. בעונה הנוכחית נרשמו כמה פציעות מתחרים באזור הכתפיים ואלו נבעו בעיקר בשל המאמצים האדירים שמופעלים על הגוף לצד דיוק בתנועות תוך כדי ביצוע האתגר.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

למרות שרק אחדים נפצעים והרוב לא, נשאלת עדיין שאלה מדוע פציעות הכתפיים מתרחשות, בייחוד לאנשים שמתאמנים תקופה ארוכה לאתגר?

בני האדם הולכים על שתי רגליים ונעזרים בידיים לפעילויות מדויקות עם דרישות מוטוריות עדינות. הגפיים העליונות שלנו אינן בנויות להתלות על ענפי העצים כמו קופים. ספורט הנינג'ה מבוסס על כוח ידיים (כתפיים, מרפקים, אצבעות) ונשיאת משקל הגוף שנאחז במוטות, חבלים, טבעות, משטחים חלקים וצרים, חישוקים מסתובבים ועוד. ספורט זה דורש כוח שרירים, קואורדינציה, זריזות, תזמון מדויק ומעל לכל יציבות מפרקית. מפרק הכתף ידוע בגמישותו הרבה. זהו המפרק שנוטה לפרוק בשכיחות הגבוהה ביותר בגוף. טווח התנועה הרחב שלו מבוסס על ראש זרוע גדול, המונח אל מול מכתש שכמתי שטוח, מאפשר הגעה כמעט לכל נקודה במרחב סביבו, אולם יתרון זה בא על חשבון יציבותו הרעועה.

איך בכלל בנויה כתף?

מפרק הכתף בנוי מראש עצם הזרוע (הומרוס) שמונח בתוך המכתש השכמתי (גלנואיד). המבנה מוגבל על ידי קופסית המפרק (קפסולה). סביב הקפסולה נצמדים השרירים של השרוול המסובב שמוצאם מעצם השכמה (סקפולה) ואחיזתם בגבשושיות של ראש ההומרוס (טוברוסיטיס). 

מה קורה למפרק במהלך ביצוע אתגר הנינג'ה?

כיוון שעיקר הפעילות מתבצעת בעת שהידיים מעל גובה הכתף מופעל כוח רב על המייצבים של המפרק. כתוצאה מכך עלולות להיגרם אחת משתי תופעות.

  • פריקת כתף חריפה, המתרחשת כאשר מופעל כוח קדמי על ראש הזרוע כאשר היד נמצאת במנח של הצדעה.
  • פריקה אחורית חריפה של המפרק, פציעה פחות שכיחה שלרוב מתרחשת בגילים מבוגרים יותר מאשר אלה המתחרים בנינג'ה.

ישנה פציעה נוספת המכונה תת פריקה אחורית כרונית של הכתף שעלולה להגרם עקב א-סימטריה בין השרירים הקדמיים והחזקים יותר של הכתף לבין השרירים האחוריים האחראים על הסיבוב החיצוני. תת פריקה שכזו יכולה להתבטא בכאבים, שמוחמרים בעת רוטציה פנימית והרמת היד לכיוון מרכז הגוף.

מה קורה בפריקה של כתף?

בעת פריקה של הכתף נגרם קרע של הרצועות המייצבות את הכתף, קרע של טבעת של הלברום, פגיעה בעצם של ראש הזרוע ולעיתים פגיעה בעצם הגלנואיד. את מנח המפרק והפגיעה הגרמית (שברים) ניתן להעריך בצילומי רנטגן. 

אסף גורן באתגר הנינג'ה (צילום: מתוך
אסף גורן באתגר הנינג'ה|צילום: מתוך "נינג'ה ישראל 2021", קשת 12

אז מה ניתן לעשות אם פרקנו כתף?

פריקת כתף שאינה חוזרת בעצמה נזקקת להחזרה על ידי גורם רפואי. לרוב יש צורך בהרדמה חלקית וההחזרה תתבצע בחדר מיון או במוקד חירום. ישנן שיטות שונות להחזרה, אולם העתיקה ביותר היא זו של היפוקרטס, על פיה מבוצעת משיכה של הזרוע לכיוון מטה, ומשיכה נגדית של בית השחי לכיוון מעלה על מנת להפריד בין החלקים הפרוקים ולהחזיר את המפרק למקומו.

כשפריקות הכתף חוזרות הדבר מצריך טיפול כירורגי. סיכויי ההצלחה בניתוח גבוהים למניעת חזרת הפריקות. בפריקות חוזרות של הכתף יש לרוב נזק לטבעת הסחוסית (לברום) שמקיפה את המכתש (גלנואיד). הנזק הוא קדמי תחתון ולפעמים גם עליון. הניתוח לשחזור יציבות הכתף מתבצע לרוב בטכניקה פתוחה, כלומר חתך ניתוחי או ארטרוסקופית (זעיר פולשנית). בניתוח מתקנים את הנזק הסחוסי ולעיתים מכווצים את קופסית המפרק והרצועות הקדמיות אם הן רפויות. התיקון לרוב מתבצע בעזרת עוגני עצם הקבורים בתוך העצם בשפת המכתש ואליהם קושרים את הסחוס של הלברום ואת הרצועות על מנת לחברם למקום האנטומי.

זמן ההחלמה מניתוח שכזה הוא כמה שבועות, שבמהלכם הכתף צריכה להיות במנוחה במתלה, ולאחר מכן חזרה הדרגתית לפעילות פיזית. בשלב ראשון פעילות מתחת לגובה הכתף ולאחר מספר שבועות ניתן לבצע פעילות מעל הכתף. החזרה לאתגרים עצימים כמו באתגר הנינג'ה יכול התבצע לאחר 3-6 חודשים ממועד הניתוח ותלוי בסוג הניתוח.

עוד ב-mako בריאות:
>> הסימנים הפחות ידועים שמעידים על אינטליגנציה
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם כשתפסיקו לאכול בשר אדום
>> בעקבות מות בת ה-40 מקורונה: הסימנים שאסור להתעלם מהם

במקרים חריגים, כאשר יש חסר עצם ניכר, או כאשר ניתוח רקמה פשוט נכשל או כשלמטופל ישנן דרישות תפקודיות גבוהות כגון מתאבקים, ג'ודוקה, מתעמלים או מתחרי נינג'ה, יש צורך בניתוח שמערב השתלת עצם. הניתוח המקובל בשנים האחרונות להשתלת עצם הוא Bristow Latarjet, שבו נלקחת עצם ממקום אחר בגוף, לרוב מהאגן, ומושתלת באזור החסר. העצם מחוברת לראש המפרק עם ברגים או נקשרת עם כפתורים. וגם כאן תהליך השיקום דומה אורך בין 3-6 חודשים וסיכויי ההצלחה גבוהים.

אצל צעירים שחוו פריקת כתף, הסיכוי לפריקה חוזרת גבוה (90-60 אחוז), ולא נמצאה עד היום כל שיטה כדי לצמצם את הסיכון הזה. פיזיותרפיה וחיזוק שרירי חגורת הכתף חשובים אך אינם מונעים את הפריקה הבאה.

אז רגע לפני שאתם מחליטים לנסות את התרגילים בבית, חשוב להתאמן, לחזק את הכתפיים אך בעיקר לבצע את כל הפעילות בליווי גורמי מקצוע מוסמכים.

ד"ר יפתח בר מנהל יחידת האורתופדיה האנדוסקופית ומנתח בכיר במחלקה האורתופדית, בית החולים אסף הרופא