אימוני התנגדות בכלל ואימוני משקולות בפרט נתפסים אצל רבים כקטע של מפתחי גוף; שום דבר שקשור לבריאות. אלא שלדברי מומחים, הגיע הזמן לעדכן את התפיסות הללו. מתברר שאימון עם משקולות – או כזה שמבוסס על משקל גוף, אין הבדל מהבחינה הזאת – עשוי להיות המפתח הראשון במעלה לכושר הגופני שלנו.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
אחד הדוברים העקביים בזכותם של אימוני המשקולות הוא ברד שונפלד, עוזר מרצה בתחום מדע הפעילות הגופנית במכללת ליהמן בני יורק. בעשור האחרון פרסם שונפלד יותר מ-30 מאמרים אקדמיים על ההיבטים השונים של אימוני ההתנגדות, החל מ"הביו-מכניקה של שכיבת הסמיכה" ועד פירוק לגורמים של הצרכים התזונתיים של הגוף לאחר אימון משקולות מאתגר. שונפלד הסביר לאחרונה בראיון ל"טיים" כי התפיסה הבסיסית שהמשקולות מוסיפות לנו כוח ומגדילות את נפח השריר היא כמובן נכונה, אלא שהיא לא כל הסיפור: לדבריו, לאימון התנגדות יש השפעה עצומה גם על העצמות, הגידים והרצועות הצולבות.
שונפלד טוען שאבדן רקמת העצם שבא עם הגיל, ושמחקרים הוכיחו כי היא מאפיינת אנשים לא פעילים ונשים לאחר גיל הבלות, היא תהליך ששימוש במשקולות יכול להאט משמעותית. "אימון התנגדות מפצה על אבדן רקמת העצם ועל כל שחיקה ביציבה שלנו", הוא אומר.
למעשה, מתברר שאימון משקולות מחקה את פעולתו של תא יוצר עצם (אוסטאובלסט). גם פעילות אירובית תורמת לבניית עצם, בעיקר הפלג הגוף התחתון, אבל השפעתה פחותה בהשוואה לזו של אימון התנגדות.
עוד ב-mako בריאות:
>> מזיעים בלילה? לגמרי לא בטוח שזה בגלל החום
>> למה בעצם הדיאטות שלנו אף פעם לא עובדות?
>> קריעת תחת: תרגילים לישבן מעוצב ומוצק
במחקר שנערך לאחרונה נמצא כי שני אימוני התנגדות בשבוע מונעים מגברים חולי סוכרת מסוג 2 טלטלות קיצונית בסוכר בדם ובמשקל. לדברי מארק פטרסון, עוזר מרצה לרפואה באוניברסיטת מישיגן, "זה מפני שהשריר פעיל מאוד מבחינה מטאבולית ומשתמש בגלוקוז – או הסוכר בדם – כמקור אנרגיה". פטרסון מסביר שהשימוש בגלוקוז כדלק נמשך גם לאחר שהאימון מסתיים, ומכאן שאימון התנגדות מומלץ לאנשים שסובלים מבעיות שונות הקשורות לחילוף חומרים, כמו לחץ דם גבוה או ערכי כולסטרול חריגים.
בשנים האחרונות נמצא כי אימוני התנגדות מפחיתים את הסיכון למחלות לב ממקור דלקתי, מגבירים את הריכוז ואת היכולת הקוגניטיבית ואפילו תורמים לירידה ברמות החרדה ולהידרדרות הזיכרון עם הגיל. והחדשות הכי טובות? מחקרים עדכניים מראים שאפילו משקלים נמוכים יחסית מספקים את מרבית היתרונות של אימון ההתנגדות. לדברי ברד שונפלד, המפתח הוא לא להרים משקל רב אלא להביא את השרירים למצב של "כמעט כניעה", כלומר קצה גבול היכולת הספציפי שלך ושלהם. לא יודעים מה איתכם, אבל אנחנו השתכנענו.
>> סודות הכושר של הרקדניות המקצועיות