שכיחות ההשמנה נמצאת כבר שנים בסימן עלייה בכל העולם, הן בקרב מבוגרים והן בקרב ילדים ובני נוער. לאורך כל השנה, לילדים יש סדר יום מובנה: לימודים בבית הספר, חוגים ופעילויות קבועות אחר הצהריים ומפגשים חברתיים. אך בחופשת הקיץ או בחופשת החגים, אין בית ספר, אין חוגים, וקיימת ירידה במפגשים החברתיים, הדבר נכון בעיקר לילדים ונוער מגילאי בית ספר. בגלל החום, רוב הילדים נמצאים בבתים וכדי להעביר את הזמן ולשעשע עצמם הם צופים שעות ארוכות במסכים. "אם לא משמרים את המסגרת בחופשה, כל ההישגים וההצלחות שנעשו לאורך כל השנה מתבטלים", אומר פרופ' גל דובנוב רז, מנהל מרפאת ספורט ותזונה בבית החולים תל השומר. ממחקר שנערך בבית ספר בו הייתה תכנית במהלך הלימודים לשיפור אורח החיים בקרב ילדים עם עודף משקל, עלה כי במהלך חופשת הקיץ הקצרה נמחקו כליל השיפור בכושר הגופני של הילדים והירידה באחוזי השומן, אשר נרכשו במהלך תקופת הלימודים. "הירידה בפעילות גופנית, בנוסף לשינויים התזונתיים כמו עלייה בצריכת הסוכרים וסדר האכילה המשתנה בגלל השינויים במבנה היום, גוררים עלייה במשקל".

מי מועדים לסכנת השמנה?

"הכוונה היא בעיקר לילדים בגילאי בית ספר, גם בנים וגם בנות. בתקופה של חופשות הם קמים מאוחר, לא אוכלים ארוחות מסודרות, יש אווירה של חופש וסדר היום המובנה מתערער. אפילו ההליכה היומית לבית הספר בטלה, וכמובן אין את שיעורי החינוך הגופני שיש במהלך השנה. גם אם במהלך החופשה הם הולכים פה ושם לבריכה או לים, אמנם זה עדיף מאשר לשבת מול הטלוויזיה, אבל אין סיכוי שישרפו את כמות הקלוריות שצברו באכילת הארטיק".

לפני שנציע לכם דרכים להתמודדות עם הבעיה, חשוב רגע לדבר על מודעות. האם הילדים שלכם מודעים לחשיבות של פעילות גופנית ביום יום? האם הם יודעים עד כמה חשוב לשמור על אורח חיים בריא ועל תזונה נכונה? אם התשובה היא לא, יש לנו פתרון בשבילכם.

הרוח הספורטיבית שהביאה איתה תוכנית הטלוויזיה "נינג'ה ישראל" הובילה את חברת Garmin ישראל לפתח פלייליסט קולי של מומחים וספורטאים מקצועיים בו הם מספרים לילדים את כל מה שחשוב לדעת החל מהצעדים הראשונים שיכולים לעזור להיכנס לכושר ועד לטיפים עבור תזונה מאוזנת בגיל ההתבגרות ושינה טובה ואיכותית.

פלייליסט (צילום: צוות Summurai)
פלייליסט קולי של מומחים וספורטאים מקצועיים |צילום: צוות Summurai

המסרים וההנחיות בפלייליסט הקולי נארזו באמצעות הפלטפורמה של Summurai והילדים שלכם יוכלו למצוא שם את אביטל גז, אלופת ישראל לשעבר בטריאתלון, את מתן שושני, אצן מקצועי ומנהל תחום Fitness ב-Garmin ישראל ואת איתן עזריה, המאמן המנטאלי של הפועל באר שבע ומחבר הספר "נולדת אלוף". בנוסף, יהיו שם גם אנשי מקצוע ואקדמיה כמו פרופ' גל דובנוב-רז, מנהל שירות רפואת ספורט ופעילות גופנית במרכז הרפואי שיבא, ד"ר אנדה בהרב, רופאה מומחית לרפואת ילדים ושינה וחלי רוסטקר, דיאטנית קלינית ומובילת ערוץ Heli Knows ביוטיוב. כל שעליכם לעשות זה פשוט לשלוח לילדים שלכם קישור ולבקש מהם להאזין.

לפלייליסט המלא>> 

מה אפשר לעשות על מנת לשמור על הכושר?

ראשית, חשוב שההורים יכירו באפשרות הזו, על מנת להיות עם האצבע על הדופק וליזום כמה שיותר פעולות מניעה. "הכי קל זה להושיב את הילד עם הטאבלט", אומר פרופ' גל דובנוב רז, "אך אפשרויות הפעילות שאפשר ליזום הן אינסופיות".

1. משחקים עם חברים ומשפחה – אפשר לארגן קבוצת חברים וליזום בכל פעם פעילות ספורטיבית משתנה, משחקים שהילדים רגילים לשחק וגם לחשוף אותם למשחקים ספורטיביים חדשים: רכיבה משותפת על אופניים, קורקינט או סקייטבורד, משחק כדורגל או כדורסל, טניס, טניס שולחן ואפילו מטקות. אפשר להכריז שבכל שבוע עושים פעילות שונה, ובמהלך הסופ"ש עושים מרתון או תחרות כדי לדרבן את הילדים. בני נוער יכולים להירשם לחדרי כושר או שהמשפחה יכולה להירשם למנוי קיץ בבריכה וללכת באופן קבוע מספר פעמים בשבוע כדי לשחות. אפשר להפעיל את הילדים בתוך המים ולקיים תחרויות שחייה בהתאם לרמה שלהם. חשוב שפעילויות שנעשות מחוץ לבית ייעשו בשעות פחות חמות או במבנים מקורים, ובכל אופן לצייד אותם תמיד בכובע והרבה מים.

משפחה (צילום: shutterstock By Lopolo)
אפשר לארגן בכל פעם פעילות ספורטיבית משתנה|צילום: shutterstock By Lopolo

2. משחקים ביתיים - בבית יש הרבה מה לעשות כדי להיות פעילים. למרות שחלק מהמשחקים הללו הם לא הטרנד הלוהט העכשווי, הם עדיין קיימים ויכולים לשרת כמה מטרות במקביל. משחקי מחשב כמו wii, יפעילו את הילדים ויגרמו להם להנאה. בנוסף, יש לא מעט אפליקציות כושר ושפע של סרטוני יו טיוב לפעילויות ספורטיביות בבית. גם המשחק פוקימון גו, שבו מחפשים פוקימונים, יגרום להם לזוז. זכרו שהמשחקים הללו יהיו רלוונטיים אם תהפכו אותם לכאלה. 

gramin (צילום: מאגר התמונות של GARMIN)
GRAMIN יסייע לילדים להיכנס לכושר ולשמור על אורח חיים בריא |צילום: מאגר התמונות של GARMIN
הפלייליסט שיעזור לילדים שלכם להיכנס לכושר>>

3. תזונה – פחות ממתקים בבית, זה נכון לכל השנה, אך ההורים צריכים להקפיד יותר על כך בחופשת הקיץ, בעיקר שלשלל הממתקים לרוב מתווסף ארטיק או קרטיב על בסיס כמעט יומי. אפשר להציע לילדים את שפע הפירות הטעימים שיש בקיץ: אבטיח, מלון, מנגו או אפרסק, להכין להם שייקים על בסיס פירות בלבד או להכין ארטיקים ביתיים, על בסיס פירות ויוגורט, גם טעים וגם בריא. חשוב להקפיד על שעות הארוחות כדי שלא יהיו יותר מדי נשנושים במהלך היום. אם מגיעים לגזרת הגלידות והקרטיבים, להעדיף מנות קטנות ולא לעיתים קרובות מדי. 

פרופ' גל דובנוב רז מסכם שיש חשיבות גבוהה לכך שהפעילויות יבוצעו באופן רוטיני. "לארגן חבורות של ילדים ולצאת החוצה כמו פעם, הכי פשוט, הכי קל וגם הכי הרבה זמן של פעילות", אומר ומוסיף המלצה לחדש את החוגים כבר בראשון לספטמבר, ולא לחכות לאחרי החגים.