רבים חוששים מלהתחיל דיאטה באופן רשמי, כי הם מרגישים שהמילה הזו מכילה בתוכה המון מגבלות וחוקים שקשה לעמוד בהם. זה נכון, דיאטה היא הרבה פעמים תהליך ארוך וקשה של שינויים תזונתיים משמעותיים, אבל אתם ממש לא חייבים לקפוץ ישר למים אם אתם חוששים. יש כמה מאכלים שאם תסירו אותם מהתפריט, אתם למעשה כבר עוזרים לעצמכם לרדת במשקל, בלי להתחיל בדיאטה "רשמית". וזו נקודת התחלה מצוינת שבהחלט יכולה להכין אתכם לשינויים תזונתיים נוספים בהמשך. אז הנה שבעה מאכלים שכדאי להימנע מהם כדי להתחיל לרדת במשקל:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לחם לבן

לא סתם הוא נחשב לאויב של כל דיאטה. פחמימות מעובדות (ביניהן קמח לבן, לחם לבן, פסטה ועוד) מכילות מעט ערך תזונתי ולא מעט קלוריות ריקות. כלומר, הן מקפיצות את רמת הסוכר בדם, לא משביעות לאורך זמן ולכן יכולות גם להוביל לצריכה גבוהה יותר של קלוריות ולעלייה במשקל. ברגע שתוצאות את הפחמימות המעובדות מהתפריט שלכם – סיכוי גבוה שכבר תתחילו להבחין בהבדל. ואתם לא חייבים להפסיק לאכול פחמימות מכל סוג, יש גם פחמימות טובות.

>> וזאת הפחמימה שהכי כדאי להתרחק ממנה

פחמימות מורכבות (קמח מלא, פסטה מחיטה מלאה, קינואה, אורז מלא, כוסמת ועוד) עשירות בסיבים תזונתיים, כלומר הן לא מקפיצות את רמת הסוכר בדם בבת אחת, אלא משביעות לאורך זמן, מה שמונע אכילת-יתר ובכך גם יכול למנוע עלייה במשקל. אז אחרי שתיפטרו מכל הפחמימות המעובדות שיש לכם במטבח – הצטיידו בפחמימות מורכבות במקום. רק הקפידו שבכל ארוחה תהיה כוס אחת של פחמימות מורכבות (כי הכמות עדיין צריכה להיות מתונה) וכך תמשיכו ליהנות מפחמימות, מבלי לעלות במשקל.

>> 7 דברים שלא ידעתם על פחמימות

בשר מעובד

בשנים האחרונות יצאו לא מעט מחקרים שהראו כי בשר מעובד מזיק לבריאות וצריכה מוגברת שלו יכולה אף להגביר סיכוי ללקות בסרטן. ישנם גם מחקרים שהראו כי צריכת בשר מעובד עשויה להוביל גם לעלייה במשקל. אז אם יש לכם הרבה המבורגרים, סלמי, פסטרמה ונקניקיות בתפריט – מומלץ להוציא אותם ולהחליפם בבשר לא מעובד. באופן כללי כדאי לשים לב לצריכת הבשר שלכם והעדיפו חלבון מן החי שהוא רזה יותר, כמו עוף, הודו ודגים.

>> הכלל שיעזור לכם לאכול יותר סיבים תזונתיים
>
כל הסימנים שאתם לא אוכלים מספיק סיבים

אלכוהול

כן, אין כמו לשבת על כוס בירה עם חברים, אבל רק אם זה ממש מדי פעם. משקאות אלכוהוליים כמו בירה ויין מכילים לא מעט קלוריות ריקות וקוקטיילים מכילים אף כמות משמעותית הרבה יותר של קלוריות. מחקרים שונים שנעשו על ההשפעה של אלכוהול על עלייה במשקל מצאו ראיות לכך שצריכת אלכוהול יכולה להעלות משמעותית את כמות המזון שאדם צורך. מחקר שפורסם בשנת 2017 הראה כי אלכוהול יכול למעשה להפעיל את אותות הרעב במוח, מה שמוביל לתאבון מוגבר ואכילה מוגברת.

אישה אוכלת כריך (צילום: gardie design social media marketing-unsplash)
פחות לחם לבן, פחות פסטרמה ובשר מעובד|צילום: gardie design social media marketing-unsplash

עוד ב-mako בריאות:
>> "הכיתי באגרופים וברגליים על המכשיר"
>> רופאת עור: אלה 3 האזורים שאתם חייבים לסבן
>> פיתוח ישראלי: עגבנייה שנאבקת במחלות

אייס קפה

הקיץ כבר כאן וזה אומר שרבים מכם נוטשים את הקפה החם לטובת קפה קר או אייס קפה. הבעיה היא שבאייס קפה שאתם קונים בבית הקפה יש כמות משמעותית של סוכר, הרבה יותר ממה שנדמה לכם. אז לפני שאתם קונים אייס קפה, העדיפו להכין קפה קר ביתי, כך שתדעו בדיוק כמה סוכר אתם שמים (וכמובן שעדיף כמה שפחות). זה כבר יוביל אתכם בדרך הנכונה. אולי נדמה לכם ששתייה לא יכולה להשפיע הרבה על המשקל שלכם, אבל תתפלאו כמה קלוריות ריקות אתם שותים מבלי לדעת. מה שמוביל אותנו לסעיף הבא, שכולל גם הוא שתייה שנראית "תמימה", אך בהחלט יכולה להוסיף הרבה קלוריות נסתרות לתפריט שלכם.

אישה שותה קפה קר (צילום: unsplash)
עדיף להכין קפה קר בבית|צילום: unsplash

מיצי פירות

אם זה לא מיץ פירות סחוט במקום, ככל הנראה שמדובר במיץ שאולי מכיל גם קצת פרי, אבל בעיקר מכיל המון סוכר. ממחקר שפורסם בשנת 2013 נמצא כי הפחתת צריכת משקאות מסוכרים יכולה להפחית את הסבירות להשמנת יתר ולמחלות הקשורות להשמנה. מחקר אחר שפורסם ב-2012 מצא כי צריכת יתר של מיצי פירות אצל ילדים קשורה לסיכון מוגבר להשמנת-יתר.

גלידה

מי יכול בלי גלידה? נכון, זה קשה, במיוחד בקיץ, אבל הפחתה בצריכת גלידה יכולה בהחלט לקרב אתכם למשקל היעד שלכם. מנה של גלידה יכולה גם להגיע לאלפי קלוריות, תלוי בכמות, שעבור חלקינו זה הווה יותר מחצי מכמות הקלוריות היומית המומלצת. אז אם אתם רוצים לשמור על המשקל, כדאי לאכול כמה שפחות גלידה ואם אפשר – אז להוציא אותה מהתפריט בכלל.

אישה אוכלת גלידה (צילום: jonathan borba/unsplash)
קשה, אבל אפשרי|צילום: jonathan borba/unsplash

צ'יפס

חטיף תפוחי אדמה מטוגנים נחשב לאחד האהובים, אבל לצערנו הוא מלא בקלוריות ריקות, נתרן ושומן רווי והוא בהחלט לא מומלץ – גם לאנשים ששומרים על המשקל וגם לאנשים שחשוב להם תזונה נכונה. ממחקר שפורסם בשנת 2011 ונעשה באוניברסיטת הרווארד, נמצא כי אנשים שאכלו חטיף צ'יפס עלו במשקל (כקילו וחצי) במשך תקופה של כארבע שנים. אז אם אתם מחובבי החטיפים האלו, כדאי להיגמל מהם, בשביל הבריאות שלכם ובשביל המשקל שלכם.