אם אתם שוברים את הראש ומתלבטים מה לבשל לקראת סופ"ש סגרירי וחורפי, חמין הוא כנראה הבחירה האולטימטיבית: נתחי הבשר, הקטניות והביצים שבו מעשירים אותו בחלבון; גריסי החיטה, תפוחי האדמה והחיטה, מעשירים אותו בפחמימות משביעות, ובסה"כ מדובר בארוחה מאוזנת שכוללת לא מעט יתרונות תזונתיים בולטים.
בשר בקר
הבשר שנהוג להוסיף לחמין, מספק לגוף חלבון איכותי, המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. הוא משמש לבניית השריר, לחיזוק מערכת החיסון ולשיקום רקמות הגוף. בנוסף, החמין משמש כמקור משמעותי לברזל התורם למניעת אנמיה ועייפות, לחיזוק מערכת החיסון, לייצור אנרגיה ולשמירה על התפקוד התקין של מערכות הגוף. הבשר הוא גם מקור חשוב לאבץ - מינרל המסייע בבניית תאים חדשים והתחדשות הרקמות, ולכן הוא משמעותי בייחוד עבור ילדים ונשים הרות. האבץ תורם גם לחיזוק מערכת החיסון ויש לו תפקיד חשוב בשמירה על בריאות העור והשיער.
למרות היתרונות שבו, חשוב לזכור שהבש לרוב עתיר במלח ובשומן. לכן, חשוב להימנע מתוספות מלח מיותרות לתבשיל, לשטוף את הבשר לפני הבישול וכן לבחור בנתח דל בשומן, כדוגמת צלי כתף (מספר 5). נתח זה עדיף על פני נתחים קלאסיים אך שמנים יותר כגון צוואר (מספר 10), זרוע (מספר 8) או אסאדו (שפונדרה, מספר 9). אגב, גם עוף יכול להיות בחירה מצוינת ודלת שומן.
![קטניות (צילום: Lukas Gojda, Shutterstock)](https://img.mako.co.il/2021/11/16/shutterstock_404595472_autoOrient_i.jpg)
קטניות
שעועית שחורה, שעועית לבנה וגרגרי חומוס יעשירו את החמין שלנו בחלבון צמחי, שמהווה תחליף מצוין לבשר, למי שבוחר בחמין צמחוני וגם למי שלא. בשילוב הדגנים שנהוג להוסיף לחמין, אפשר להרוויח את כל חומצות האמינו החיוניות. הקטניות עשירות גם בסיבים תזונתיים, התורמים לתחושת שובע ממושכת ולשיפור פעילות מערכת העיכול. השעועית מספקת כמות גדולה יותר של סיבים (6.3 גר' במאה גרם) לעומת החומוס (4.4 במאה גרם) וכמות גדולה יותר של חלבון (8.9 גרם לעומת 4.9 גרם במאה גרם מוצר). כמו כן, הן מספקות לגוף מינרלים חשובים כגון: ברזל, שמשפר את רמת האנרגיה וסידן ומגנזיום, אשר חשובים לבריאות העצמות והלב וכן לתפקוד השרירים והעצבים.
ביצה
הביצה היא ללא ספק מוצר המזון האולטימטיבי: היא עשירה בחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, בברזל ובוויטמין B12 - ויטמין חיוני לתפקוד מערכת העצבים ולייצור כדוריות דם אדומות התורם לבריאות הקוגניטיבית. בנוסף, הביצה עשירה במינרלים אבץ וסלניום, אשר תומכים בפעילות מערכת החיסון ומסייעים לשמירה על בריאות השיער והעור. הכולין שמכילה הביצה הוא רכיב תזונתי חיוני לייצור מוליך עצבי המעורב בזיכרון, ריכוז ולמידה. הוא מסייע להפחית את הסיכוי לפגיעה קוגניטיבית ולמחלות ניווניות (כגון פרקינסון ואלצהיימר).
![אסאדה - אטליז (צילום: אלי בוחבוט, יחצ)](https://img.mako.co.il/2021/04/12/elibuhbut_asada_autoOrient_i.jpg)
גריסים, חיטה, תפוח אדמה (או בטטה)
כל אלה הן פחמימות מורכבות המספקות לגוף אנרגיה וסיבים תזונתיים. גריסי הפנינה או השעורה עשירים בוויטמינים רבים החשובים לחיוניות, לפעילות מערכת העצבים ולהפחתת מתח וחרדה. החיטה עשירה בנוגדי חמצון, התורמים למניעת מחלות ותפוח האדמה עשיר באשלגן, מינרל התורם לאיזון לחץ הדם.
לילך הדר דגני, דיאטנית קלינית , מנהלת תחום תזונת הילדים במחוז דן – פ"ת של הכללית