כשמדברים על חרדל, רובינו נוטים לחשוב על הממרח המוכר שמתלווה למאכלים כמו המבורגר וצ'יפס. אבל מסתבר שהחרדל בצורתו הגולמית והטבעית הוא אוצר תזונתי. החרדל הוא אחד התבלינים העתיקים ביותר והוא נחשב לאחד הצמחים הרב-תכליתיים כבר אלפי שנים. יש המאמינים שמקורו במצרים העתיקה. היוונים השתמשו בחרדל כתרופה ותבלין. הרומאים נהגו לערבב תירוש ענבים וזרעי חרדל כתושים והמלך לואי ה-11 נהג לצאת למסעותיו עם כד החרדל המלכותי שלו.

מי אתה חרדל?

החרדל הוא צמח ממשפחת המצליבים הנפוץ באזורים רבים בעולם. בארץ צומחים שני מינים עיקרים של צמחי בר: חרדל השדה וחרדל לבן. החרדל הלבן נפוץ בעיקר באירופה וזרעיו משמשים לתיבול, ולאחר שטוחנים אותם מפיקים את אבקת החרדל המשמש לייצור חרדל דיז'ון.  אגב, דיז'ון היא עיר הנמצאת בין פריז, ז'נבה וליוון שבאזורה מגדלים את צמח החרדל.

ממרח החרדל מצוי בכל בית ובכל מטבח בישראל ובעולם. מחרדל מכינים רטבים לסלט, מתבלים בשר ודגים ואף משתמשים בזרעיו למרפא. ההתייחסות לחרדל כרכיב עיקרי החלה בתקופות מאוחרות, כשבתקופה הקלאסית, עת שלטו בעולם האימפריות היווניות והרומיות - נהגו להתייחס אליו כצמח מרפא בלבד, ככל הנראה בזכות העובדה שהוא עשיר בברזל, בסידן, באבץ, במגנזיום, בחומצות אומגה 3 ועוד. לאחר שהשימוש הקולינרי בו הלך וגבר, המודעות לסגולותיו הרפואיות הרבות של החרדל פחתה, וחבל - כפי שתראו מיד יש לא מעט כאלה.

מקור לחלבון

זרעי חרדל  נחשבים למקור טוב לחלבון, שהוא גבוה יותר בהשוואה לפולי סויה (ב- 100 גרם חרדל יש 26 גרם חלבון ובפולי סויה יש 13) .

מקל על סימפטומים שונים

צריכה של חרדל בתזונה היומית שלכם, תקל על תסמינים של אסתמה (כמו גודש בחזה) ואף תקל על דלקת פרקים ועל כאבי מפרקים, גם מהסוג הנובע מפיברומיאלגיה. במקרים של דלקת פרקים וכאבי מפרקים, אפשר להכין משחה ביתית מאבקת החרדל ולמרוח אותה על המקום הכואב, או לעטוף גרגירי חרדל בבגד דק ולשים אותו באמבטיה חמה כדי לנסות להקל על הכאבים.

אסתמה, אישה עם משאף (צילום:  saltodemata, shutterstock)
אפילו מסייע לחולי אסתמה|צילום: saltodemata, shutterstock

מקור למינרלים, ויטמינים ונוגדי חמצון

טוקופרולים למשל, הם רכיב המצוי בחרדל. אלה מוכרים בפעילותם נוגדת החמצון ונצפו כשימושיים בטיפול במחלות ניווניות כגון: סרטן, קטרקט, מחלות לב, כלי דם והזדקנות. טוקופרולים פועלים באמצעות מספר מנגנונים, כגון עיכוב חמצון שומנים, ונטרול רדיקלים חופשיים.

מפחית את רמת הכולסטרול בדם

גרגירי החרדל הם רכיב תזונתי המועיל בהורדת הסיכון להתפתחותם של עורקים חסומים ובמניעת הפרעות ומחלות שונות הנובעות מהם, כמו טרשת העורקים. החרדל מכיל ניאצין (B3) וגם ויטמין B6 (פירידוקסין), ושניהם מסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול ובאיזון זרימת הדם.

איזה חרדל כדאי לצרוך?

מאחר שהחרדל הזמין ברשתות המוכרות מכיל שיעור גבוה של נתרן, חשוב לאכול כמויות קטנות שלו ולהימנע מצריכה מופרזת. המלצה זו רלוונטית בייחוד לסובלים ממחלות לב או מכאלה הגורמות לאצירת נוזלים. מובן שהכנת ממרח חרדל ביתי מאפשרת לשלוט בכמויות המלח המוספות מבלי לוותר על היתרונות של הממרח.

חרדל הוא ללא ספק צמח תבלין בריא וטעים, שאותו אתם יכולים להוסיף למאכלים שלכם ולשבח גם הטעם וגם את הערך התזונתי שלהם.

 

הכותבת היא מריה סוידאן, דיאטנית קלינית, B.Sc , R.D, בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא