ביצים הן מקור מזון עשיר ומזין לחלבונים איכותיים, וגם ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו למשל: ויטמיןD , ברזל וויטמין B12. אבל מה קורה לערכים התזונתיים של הביצה כשאנחנו מבשלים אותה בצורות שונות? האם יש הבדל בין ביצה קשה לחביתה? ומה לגבי שקשוקה? מיד תבינו יותר לגבי ה ההבדלים המרכזיים בשיטות בישול ביצים ואת השפעתן על הערכים התזונתיים שלהן.

ביצה קשה

בישול ביצה עד להקשחה מלאה של החלבון והחלמון נחשב לאחת השיטות הבריאות ביותר, מכיוון שהיא אינה דורשת תוספת של שומן או שמן ושומרת על מספר הקלוריות המקורי של הביצה – כ-80 קלוריות. גם איכות החלבון נשמרת והוא קל לעיכול, מה שהופך את הביצה הקשה לאפשרות מזינה ודלת שומן. הבישול במים הרותחים משמר את רוב הערכים התזונתיים של הביצה, אם כי הוא עלול להפחית מעט מתכולת ויטמיניה-B עקב רגישותם לחום.

שקשוקה (צילום: סאלי פאראג)
הירקות מוסיפים המון. שקשוקה|צילום: סאלי פאראג

חביתה

חביתה היא אחת משיטות הבישול הנפוצות ביותר, והיא מאפשרת לשלב בה תוספות שונות, החל מפטריות ועד בצל ירוק, אשר יכולות גם הן להעשיר את הארוחה בחלבון, ויטמינים ומינרלים. לרוב מכינים אותה באמצעות שמן או חמאה, מה שמעלה את כמות הקלוריות והשומן – כפית שמן לרוב תוסיף כ-50 קלוריות למנה, אולם הכנת הביצה באופן זה שומרת על רוב החלבונים והוויטמינים שבביצה.

ביצה עלומה

ביצה עלומה מבושלת במים רותחים, ללא תוספת של שומנים מיותרים. השיטה מאפשרת לשמור היטב על איכות החלבון, שהוא מזין וקל לעיכול. מכיוון שהבישול נעשה בטמפרטורה מתונה יחסית, נשמרים רוב הוויטמינים, כולל ויטמין D ונוגדי החמצון האחרים, מה שהופך את הביצה הזאת למנה בריאה וטעימה.

ביצת עין

בישול ביצת עין לרוב דורש שימוש בכמות שמן גדולה יחסית, שיכולה להוסיף כ-100 קלוריות למנה ואף יותר. החלבון עצמו נשמר איכותי, אך חשוב לשים לב שלא לטגן את הביצה בחום גבוה מדי, שכן זה עלול לפגוע בערכי הוויטמינים.

קליפות ביצים (צילום: Chamille White, SHUTTERSTOCK)
בתוך הקליפות האלה מסתתר עולם שלם של בריאות|צילום: Chamille White, SHUTTERSTOCK

שקשוקה

שקשוקה היא מנה מסורתית הכוללת ביצים שבושלו ברוטב עגבניות עם בצל, פלפלים ותבלינים. אומנם כמות השמן כאן יכולה להיות משמעותית (כף - שתי כפות למנה) עקב טיגון הבצל והירקות, אך השימוש בעגבניות ובירקות נוספים תורם למנה תכולה גבוהה יותר של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון כמו ליקופן.

 

לסיכום: כל אחת משיטות ההכנה שפורטו מביאה לידי ביטוי יתרונות שונים של הביצה: ביצה קשה ועלומה הן אפשרויות דלות שומן, בעוד חביתה מציעה גיוון בתוספות ובטעמים. ביצת עין מוסיפה טעם ייחודי ושקשוקה משלבת מרכיבים נוספים שמעשירים את הערך התזונתי של המנה.

 

הכותב הוא זיו זפרני תזונאי ספורט