כל מי שנוסע לארצות קרות בימים אלה, עשוי להיתקל בקולי ערמונים המפיצים את ריחם המתקתק לאורך הרחובות. גם בארץ ניתן למצוא אותם בקלות בחנויות הטבע ובדוכני הפירות. ערמון (Castanea sativa) הוא פרי עץ נשיר שמוצאו בדרום אירופה וטורקיה. הפרי מבשיל בסוף הסתיו ועם תחילת הימים הקרים מתחילים לראות אותו בחנויות וברחובות.
אם עדיין לא אכלתם ערמונים החורף, הנה כמה מצוינות לקחת אתכם צידה ליום במשרד - מהר לפני שהחורף ייגמר.
משמשים כנשנוש טבעי: חשוב לזכור שכל חטיף המגיע מהטבע, טוב יותר מכל חטיף מתועש אחר ובהחלט אפשר להתייחס לערמונים כחטיף בריא.
מספקים תחושת שובע לאורך זמן: תכולת הסיבים והפחמימות שבערמונים תורמת לתחושת השובע הכללית. המנה המומלצת היא עד 8 ערמונים (כמאה גרם).
תורמים במניעת מחלות: הערמונים מכילים כמות נאה של פוליפנולים - נוגדי חמצון יעילים המעניקים להם את צבעם. תהליכי חמצון הם תהליכים טבעיים שקורים אצלנו בגוף אך הם מזיקים לרקמות הגוף שלנו ועלולים להוביל לתחלואה. נוגדי החמצון הללו מסייעים למנוע מחלות שונות, לרבות סרטן.
מאזנים את לחץ הדם: תכולת האשלגן הגבוהה שבערמונים יחד עם נתרן ברמה אפסית, חשובים מאד לאיזון לחץ הדם ומניעת תחלואת לב וכלי דם. דיאטת ה-DASH שנחקרה לפני יותר מעשור כללה בין היתר המלצה להפחתת נתרן והגברת אשלגן וסידן בתזונה- אלה הביאו להפחתת ערכי לחץ הדם באותה רמה של תרופה ראשונית.
מצוינים לדיאטה: לערמונים אינדקס גליקמי נמוך מאוד, וזה אומר שלמרות כמות הפחמימות הגבוהה שבהם, אכילתם מעלה מעט מאוד את ערכי הגלוקוז בדם ובצורה הדרגתית. אלה מאפשרים לאינסולין להתמודד עם העלייה ולהכניס את הגלוקוז לתאים ובכך לא כעולות רמות הגלוקוז בדם.
![לחץ דם (צילום: LeventeGyori, Shutterstock)](https://img.mako.co.il/2016/08/17/shutterstock_93341524_i.jpg)
מפחיתים את הסיכוי לתחלואת לב וכלי דם:
כמות הסיבים הגדולה שיש בערמונים, מגוונת את סוגי הסיבים הנאכלים ומעשירה את הרכב החיידקים (המיקרוביוטה) הנמצאת במעי הגס. ידוע כי ככל שיש בגוף מגוון גדול של חיידקים כאלה כך יורד הסיכון לתחלואה מכל סוג.
ערכים תזונתיים ל-100 גרם
245 קלוריות, רק כ-2 גרם שומן, כ-3 גרם חלבון, 53 גרם פחמימות, 5 גרם סיבים, עשיר בוויטמיני B, ויטמין K ובאשלגן.
ד"ר סיגל פרישמן, דיאטנית ארצית של בתי החולים של הכללית