גילוי נאות הוא חובה המוטלת על גופים ארגוניים ואנשים, בהצגת מידע רלוונטי שעלול להשפיע על פעולתו של צד שלישי. בשנות ה-60, חובה זו עוד לא נכנסה לתוקף, ולפיכך תעשיית הסוכר בארה"ב מימנה בסתר מחקרים שמטרתם הייתה להציב דיאטה עתירת שומן כגורם הראשי למחלות לב כליליות – ובו בזמן להמעיט בערכו של הסוכר בתרומתו למחלות לב.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחדל נחשף על ידי לורה א. שמידט וחבריה למחקר, מאוניברסיטת קליפורניה וסן פרנסיסקו, והוא פורסם במגזין JAMA לרפואה פנימית, אחד הנחשבים היום בעולם הרפואה. הם גילו שמרצה לתזונה מאוניברסיטת הרווארד, מארק הגסטד, ניהל את המחקר הראשון מטעם הקרן לחקר סוכר - Sugar Research Foundation, בין השנים 1965 ו-1966. שמידט וצוותה מצאו התכתבויות בין הגסטד לבין SRF וגילו שהקרן קבעה את נושא המחקר, מימנה אותו ואף ביקרה על טיוטות של המחקר.

בשנת 1967 פורסם מחקר במגזין הרפואה הנחשב ניו אינגלנד, שטען כי שומן וכולסטרול הם האשמים בגרימת מחלות לב, תוך התעלמות ממחקרים משנות ה-50 שהוכיחו כי לסוכר יש קשר ישיר למחלות לב. "מימון מחקרים זה אתי, אבל לשחד חוקרים במטרה שיפיקו תוצאות שמתאימות לך זה לא", אומרת מריון נסטלה מאוניברסיטת ניו יורק ל-Reuters Health.

עוגות (צילום: Veniamin Kraskov, Shutterstock)
אל תגזימו עם הסוכר|צילום: Veniamin Kraskov, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> באילו מזונות מהצומח יש ברזל?
>> "90 אחוז מהתרמילאים עושים סמים, מספיק שאחד יתפלפ"
>> לפני שמאוחר: 7 סימנים שאתם מכורים לקפאין

עד היום לא ניתן לאמוד את הנזק

בין שנת 1962 לשנת 1965 החלו לצוף מחקרים שונים שהעידו על הסכנות שבצריכת סוכר, בדגש על הקשר שלו למחלות לב ולכולסטרול. ברור שמחקרים אלה לא סייעו לרווחים של תעשיית הסוכר ובהתאם לכך, SRF פנו אל הגסטד בהרווארד ויזמו את המחקר. כמה כסף קיבלו החוקרים מהקרן לחקר הסוכר? 6,500 דולר אז, המשתווים לכ-48,900 דולר היום. כך, פורסם מחקר שקורא לאנשים להפחית בצריכת השומן כפתרון האידאלי והיחיד למניעת מחלות לב, ללא ציון גילוי נאות שיעזור לציבור הרחב לדעת כי תעשיית הסוכר מימנה את הכל.

_OBJ

חשיפת המחדל עוררה זעם בארה"ב, ובצדק. למחקרים רפואיים השפעה משמעותית על הציבור הרחב – הם מעוררים בהלה, משנים דעת קהל וכך גם את הרגלי הצריכה שלהם. לכן, לאחר פרסום המחקר המשוחד, יצרנים בתעשיית המזון החלו להסיר שומן מאוכל ולהוסיף סוכר. במשך שנים, הוליכו שולל את הציבור הרחב ועד היום לא ניתן לאמוד את הנזק האמיתי שנגרם לאנשים כתוצאה מהמחקר.

נסטלה אומרת שקשה להפריד בין ההשפעות של הסוכר לבין השפעותיו של שומן רווי, אבל צריכת יתר של שניהם מזיקה לבריאות. היא ממליצה להקפיד על צריכת סוכר שלא תעלה על 10 אחוז מכמות הקלוריות היומית המומלצת. שמידט טוענת כי בימים אלה, תעשיות שונות ממשיכות לממן מחקרים מדעיים, אבל המודעות לגילוי הנאות עלתה. מרבית המגזינים הרפואיים מקפידים לשמור על שקיפות ולהציג לקהל קוראיהם את מקורות המימון. 

(מקור)

>> בלי לספור קלוריות: הכל על דיאטת דוקאן