יום המודעות לסרטן שחל השבוע הוא הזדמנות טובה לעצור ולחשוב על ההרגלים היום-יומיים, ובעיקר על התזונה שלנו, ועל התרומה שלה לבריאות היום ובעתיד. מזונות מסוימים מכילים רכיבים פעילים שעשויים לעכב את צמיחתם של תאים סרטניים, להפחית דלקת ולחזק את המערכת החיסונית. מחקרים רבים שנעשו בנושא תזונה ומניעת סרטן מצביעים על כך שתזונה ממלאת תפקיד מרכזי במניעת מחלות כרוניות, כולל סוגים שונים של סרטן.
קיימים חמישה סוגי מזונות וזמינים שכדאי לשלב באופן קבוע בתפריט. מחקרים הוכיחו שהם מועילים במניעת סוגי סרטן שונים.
כורכום
הכורכום, תבלין זהוב שנמצא בשימוש ברפואה המסורתית זה אלפי שנים, מכיל את הרכיב הפעיל - כורכומין. מחקרים מצביעים על כך שלכורכומין יש יכולת לעכב דלקת כרונית ולמנוע שגשוג של תאים סרטניים. הוא נבחן בהקשר של סרטן השד, המעי הגס, העצמות והערמונית, ואף נמצא שהוא יכול לשפר את יעילותם של טיפולים כימותרפיים.
ירקות ממשפחת המצליבים
ירקות כמו ברוקולי, כרוב, כרובית, קולרבי ונבטי ברוקולי, מכילים שני רכיבים פעילים חשובים – סולפוראפן ואינדול-3-קרבינול (I3C). לסולפוראפן תכונות אנטי-סרטניות. הוא נמצא כבעל השפעה בהפחתת התפשטות תאים סרטניים ויכול להיות חלק משמעותי בתזונה מונעת סרטן. לעומת זאת, ה-I3C מסייע בהפחתת השפעת החומרים הגורמים לשינויים בתאים שעלולים להוביל לסרטן, ובפרט בהקשר של סוגי סרטן הקשורים לאסטרוגנים, כמו סרטן השד.

עגבניות
ליקופן הוא נוגד-חמצון עוצמתי שמעניק לעגבנייה את צבעה האדום. בין היתר, הוא מסייע בהגנה על הגוף מסרטן, הודות לעובדה שהוא מסייע בהפחתת נזקי חמצון התאים (אחד הגורמים לסרטן). הליקופן שבעגבנייה נמצא בעיקר בעגבניות בשלות. עגבנייה מבושלת, ואף רוטב עגבניות, מכילים רמות גבוהות במיוחד של ליקופן, מכיוון שהבישול מפרק את דפנות התאים ומקל על הגוף בספיגת החומר הפעיל. קישור למחקר
שום – האנטיביוטיקה של הטבע
ההשפעה האנטי-סרטנית של השום נובעת מהרכיב הפעיל בו, אליצין, הידוע בתכונותיו האנטי-בקטריאליות והאנטי-דלקתיות. אליצין יחד עם רכיבים נוספים בשום, עשויים לסייע בהגנה על התאים, לעכב את שגשוגם של תאים סרטניים ולהפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס, השד והקיבה. השום גם מסייע בהפחתת תהליכים דלקתיים בגוף, שעלולים להוביל להתפתחות סרטן. כדי להפיק את המרב התזונתי, מומלץ לשלב שום טרי ביחד עם תבשילים, סלטים כחלק מהזנה יום-יומית.

ירקות ופירות כתומים
ירקות ופירות כתומים, כמו גזר, דלעת, בטטה ומנגו, מכילים בטא-קרוטן, נוגד חמצון עוצמתי המסייע להוריד את הסיכוי להיווצרות תאים סרטניים. בטא-קרוטן נמצא יעיל במיוחד במניעת סרטן הריאות, העור והקיבה. התכונה האנטי-סרטנית של בטא-קרוטן נובעת מהיכולת שלו לשפר את תהליך תיקון הדנ"א בתאים וע"י כך - למנוע שגשוג לא מבוקר שלהם. ניתן לצרוך אותו הן בצורה טרייה והן מבושלת, וכמו במקרה של העגבנייה, לבישול מתון יש יתרון מסוים: החום יכול לשפר את זמינותו הביולוגית ולהקל את הספיגה בגוף.
אגב, מעבר לתזונה, חשוב להבין שגם סטרס כרוני עלול להשפיע על הסיכוי לחלות בסרטן. מחקרים מצביעים על כך שסטרס ממושך עשוי לעודד היווצרות של תהליכים דלקתיים בגוף, להאיץ את צמיחתם של תאים סרטניים ואף לפגוע ביכולת המערכת החיסונית להילחם בגידולים. מחקר שפורסם ב-Nature Reviews Cancer מצא כי סטרס כרוני עשוי להאיץ את התפתחות סרטן על ידי הפעלת מסלולים ביולוגיים שמעודדים צמיחת תאים ממאירים.
לסיכום, תזונה היא אחד הצעדים הראשונים לבריאות טובה. שילוב מזונות אנטי-סרטניים בתזונה היומית, לצד שמירה על אורח חיים מאוזן והפחתת לחצים הם נדבך משמעותי במניעת סרטן. עם זאת, אין תחליף לבדיקה מוקדמת – כידוע, גילוי מוקדם יכול להציל חיים, ולכן מומלץ להיוועץ ברופא ולבצע בדיקות סקר בהתאם לגורמי הסיכון האישיים של כל אחד ואחת.
הכותבת: קרין בוהדנה קלוברג, נטורופתית, מרצה לתזונה טבעית במכללת רידמן לרפואה אינטגרטיבית ובעלת הקליניקה אדמי'ה