אם התעניינתם לאחרונה בכל הנוגע לתזונה נכונה ו/או לירידה במשקל, סביר להניח שנתקלתם במונח "מטבוליזם", או בעברית, חילוף חומרים. וככל הנראה אתם משוכנעים שאתם יודעים כבר אם קצב חילוף החומרים שלכם מהיר או איטי. אבל מאחר שהאינטרנט מלא במידע לא מהימן, ייתכן מאוד שאתם מפספסים מידע חשוב שיעזור לכם לשמור על הבריאות. אז אם אתם תוהים מה זה באמת מטבוליזם ואיך יודעים אם חילוף החומרים שלכם איטי, ד"ר אביגדור ארד מסביר ל-POPSUGAR כל מה שאתם צריכים לדעת.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
אז מה זה מטבוליזם?
אם אתם מבולבלים לגבי המונח מטבוליזם ולא בטוחים בדיוק מה זה אומר, אתם לא היחידים. רץ באינטרנט הרבה מידע חלקי או כוזב לגבי משמעות המונח, אז הנה אנחנו עושים לכם קצת סדר. לפי ד"ר ארד, מטבוליזם (או חילוף חומרים) הוא תהליך מורכב שקשור ליכולת של הגוף לייצר אנרגיה משומן, סוכר וחלבון וכן קשור לאחסון האנרגיה בגוף. לרוב, כשאנשים מדברים על המטבוליזם שלהם, הם מתכוונים לקצב חילוף חומרים, כלומר, כמות הקלוריות שהגוף שלהם שורף במשך זמן מסוים.
>> והנה 10 שיטות לשיפור חילוף החומרים
איך אפשר לדעת אם יש לנו חילוף חומרים איטי?
קצב חילוף החומרים יכול להיות מהיר או איטי. חילוף חומרים מהיר משמעו שהגוף שלכם מעבד ביעילות אנרגיה; וחילוף חומרים איטי אומר שיש משהו שמונע ממנו לעבוד ביעילות הטובה ביותר. אנשים בעלי מטבוליזם איטי עשויים לחוות תסמינים כמו עלייה במשקל, עייפות, אנרגיה נמוכה וקושי להשלים מטלות פשוטות. "אתם עשויים לראות גם סימנים פיזיים, כמו עור יבש, ציפורניים שבריריות ונשירת שיער. וגם יכולים לסבול ממיגרנות ולחוות חשקים רבים לסוכר, ממחשבה שסוכר יעזור לשמור על ערנות", מוסיף ד"ר ארד. הסימפטומים הפיזיים שצוינו מתרחשים ככל הנראה מהסיבה שהגוף שלכם לא מעבד כראוי אנרגיה. "ייתכן שהוא לא מסוגל לעכל, לפרק ולספוג חומרים תזונתיים מסוימים שחיוניים לגוף".
עוד ב-mako בריאות:
>> טיפים לירידה במשקל מנשים שעשו זאת והצליחו
>> אלה 5 החומרים הממכרים בעולם
>> מאילו דגני בוקר אתם חייבים להתרחק?
אם כבר מצאתם את עצמכם קוראים שורות אלו ואומרים לעצמכם "זה אני!", אל תמהרו לרוץ למסקנות, כי רוב הסיכויים שאין לכם מטבוליזם איטי. "מטבוליזם איטי הוא למעשה נדיר", אומר ד"ר ארד. במרבית המקרים, זה קורה בגלל דברים אחרים כמו מחסור בשינה, תזונה לקויה או מחסור בפעילות גופנית". במקרים הללו, ייתכן מאוד שמדובר בבעיה זמנית שניתנת לטיפול באמצעות תזונה נכונה והקפדה על אימוני כושר, שיכולים לסייע משמעותית להאצת חילוף החומרים.
גורמים נוספים שמשפיעים על קצב חילוף החומרים שלכם עשויים להיות בשל מצבים רפואיים, כמו חוסר איזון הורמונלי ובעיה בתפקוד בלוטת התריס. אם אתם חוששים שקצב חילוף החומרים שלכם איטי, כדאי להיוועץ ברופא אנדוקרינולוג ולשקול לעשות בדיקת (RMR (Resting Metabolic Rate, שבודקת את ההוצאה האנרגטית שלכם במנוחה – כלומר, כמה קלוריות הגוף שלכם שורף במנוחה.