כל ישראלי יודע שחורף בלי קרמבו הוא לא באמת חורף. לרגל תחילת העונה ולאור העובדה שהקרמבו כבר מככב על מדפי המרכולים, הגיע הזמן לפתור אחת ולתמיד סוגייה שמטרידה רבים מאתנו: מה עדיף – הקרם או העוגייה?

לפני שניגש לתשובה, בואו נבין מה מכיל קרמבו. ובכן, יחידה אחת של המאכל המתוק מכילה עוגיית ביסקוויט קטנה, עליה מונחת מעין קצפת, ושני אלה מצופים בצימקאו - שהוא למעשה תחליף שוקולד זול. אומנם כשאוכלים קרמבו התחושה היא שלועסים משהו אוורירי וקליל, אבל אל תתנו לזה להטעות אתכם - בפועל מקורם של 56% ממשקל הקרמבו  בסוכרים, ויש בו גם שומן רווי ולא מעט קלוריות ביחס לגודלו, בייחוד לנוכח העובדה שרובינו מחסלים אותו בביסים בודדים (ויש אפילו שסוגרים את העניין בביס).

סוכר ושומן רווי

ברשימת הרכיבים של הקרמבו מצוינים: סוכר, סירופ גלוקוזה ודקסטרוזה – כל אלה הם למעשה שמות נרדפים לסוכר. הצמקאו, שמהווה 30% ממשקל הקרמבו, הוא כאמור תחליף שוקולד המכיל שומן צמחי מוקשה (הדומה למרגרינה), המכיל סוכר ואבקת קקאו. אגב, הוא המקור למרבית השומן הרווי שנמצא בקרמבו, והוא בלשון המעטה אינו בריא. העוגייה המשמשת כבסיס, מהווה פחות מ-20% ממשקל הקרמבו, וגם היא מכילה סוכר וקמח לבן ועוד קצת שומן רווי.

קרמבו טירמיסו (צילום: ענבל לביא, mako אוכל)
אז מה החלק המועדף עליכם בקרמבו?|צילום: ענבל לביא, mako אוכל

אגב, כמות החלבון בקרמבו קטנה מאד - יחידת קרמבו מכילה פחות מ-1 גר' חלבון, שזה בהחלט נתון מפתיע בהתחשב בכך שהר הקצפת עשוי מחלבון ביצה. בנוסף, חשוב לציין שחומרי הטעם והריח, צבעי המאכל או המייצבים, עשויים להשתנות מחברה לחברה. גם כל אלה הם לא ממש רכיבים מומלצים ומזינים כמובן. צריך לזכור שהקרמבו לא מתיימר להיות מוצר בריא או להשביע אותנו כשאנחנו רעבים,  אלא להעניק לנו רגע נחמד של מתיקות. מכאן, ניתן לאכול אותו לפעמים, אבל בהחלט לא מומלץ לצרוך אותו לעיתים תכופות - ודאי לא יותר מאחד ביום. למרות כמות הקלוריות הנמוכה יחסית לחטיפים אחרים אפשריים שהוא מכיל, הקרמבו נגמר מהר, אינו משביע ואפשר בקלות לצרוך עוד ממנו. 

לשאלת השאלות - מה עדיף הקרם או הביסקוויט?

"אפשר לומר שהביסקוויט יחסית יותר בריא מהקרם, כיוון שהוא שמכיל מעט שמן וסוכר וקמח חיטה שנספג לאט יותר לעומת הציפוי של המילוי שמכיל ברובו סוכר דקסטרטז שמעלה מיד את רמת הסוכר בדם, וגם צבעי מאכל שונים שלא תורמים לבריאות. סיבה נוספת היא שהביסקוויט מכיל רק 40 קלוריות לעומת 60 שמכיל המילוי, כלומר אם צריך לבחור ביניהם - הביסקוויט עדיף. עדיין, חשוב להבהיר שקרמבו רחוק מלהיות מאכל מזין", מסבירה ענת מטיאש, דיאטנית ספורט.

בשורה תחתונה: קרמבו הוא מוצר מעובד, עם כמות גדולה של סוכר, שומן רווי, חומרי טעם וריח ומייצבים; אותם ניתן להכניס הביתה לעיתים רחוקות כנחמה ביום חורף גשום. זכרו - לא מומלץ להכניס קרמבו לתזונה ברמה יומיומית רק מכיוון שהחורף הגיע, כמו שלא מומלץ להכניס סופגניות לתפריט ברמה יומיומית מכיוון שהגיע חנוכה. אפשר לקנות אריזה קטנה ולאכול עם המשפחה ביום גשום.

ייעוץ מקצועי: יעל נתן גולדשטיין, דיאטנית קלינית בקופ"ח מאוחדת מחוז ירושלים