אמצע היום בעבודה ונדמה שיכולת הריכוז שלכם הולכת ופוחתת. העייפות מתגברת, המחשבות נודדות ואתם מתקשים לעמוד במשימות שנותרו. אם רק היינו יכולים לקחת הפסקה קצרה לשינה במהלך יום עבודה, סביר להניח שהמצב היה משתפר. אבל רבים מאתנו מתמודדים עם קצב חיים אינטנסיבי שלא תמיד מאפשר לקחת פסק זמן ברגעים כאלה. ובכן, אם זה נשמע לכם מוכר – דעו שיש מה לעשות כדי לשפר את תפקוד המוח. הנה שישה מזונות שיטיבו עם תפקוד המוח ויסייעו לכם לשמור על הריכוז, ובדרך יועילו גם לבריאות הגוף.

שוקולד: משפעל הורמון המסייע לריכוז

מופתעים? אז כן. מסתבר שדווקא אכילת שוקולד, בדגש על שוקולד איכותי, יכולה להיות הבחירה הנכונה לשיפור המצב. מחקר שפורסם ב-British Journal of Clinical Pharmacology מראה כי התרכובות הצמחיות בקקאו בעלות השפעה אנטי-דיכאונית טבעית, אשר מסייעות לייצור מהיר של ההורמון דופמין, שביכולתו לשפר את יכולת הריכוז. אבל אל תתבלבלו - לא מדובר בשוקולד חלב עתיר סוכר ושומן רווי שדווקא מזיק לריכוז, אלא בשוקולד עם אחוז קקאו גבוה.

בצל סגול: משפר את יכולת המיקוד

הוספת בצל סגול לתזונה יכולה לסייע בשיפור המיקוד ויכולת הריכוז גם במקרים של עייפות מתגברת. בצל סגול עשיר בפלבנואידים – תרכובות צמחיות טבעיות שמשפיעות על הרפיית העורקים ועל שיפור זרימת דם עשיר בחמצן לתאי המוח.

בנוסף, מזונות צמחיים המכילים פלבנואידים מפחיתים את הסיכון למחלת האלצהיימר, ומחקרים מצאו שהם מסוגלים להפחית סיכון למחלות נוספות.

עוף: משפר את תפקוד המוח

מאכלים על בסיס בשר עוף נפוצים למדי בתזונה הישראלית, ולא רבים מודעים לכך אבל הם מסוגלים לשפר את תפקוד המוח. זאת הודות למאגרי הכולין המצויים בהם - רכיב תזונתי המסוגל לשפר את תקשורת תאי המוח, מה שמוביל באופן ישיר לחדות המחשבה.

טארט טאטן בצל סגול (צילום: Gayane, ShutterStock)
משפר את יכולת הריכוז. בצל סגול|צילום: Gayane, ShutterStock

שיבולת שועל: משפרת את בהירות המחשבה

שיבולת שועל עשירה בקומפלקס ויטמיני B הידועים בפוטנציאל שלהם בהפחתת סיכון לדמנציה ובשיפור ייצור הנוירוטרנסמיטרים - המוליכים העצביים במוח ובמערכת העצבים האחראיים להעברת המידע בין תא עצב אחד למשנהו. שילוב שיבולת שועל בתפריט היומי מסייע לפעולת הנוירוטרנסמיטרים ובכך עוזרת לחשוב ביתר בהירות.

אגוזים: מרפאים תאים במוח

מחפשים נשנוש באמצע היום? אגוזים תהיה הבחירה הנכונה ביותר. האגוזים עשירים בנחושת ,מגנזיום, ובמנגן – מינרלים שהמוח זקוק להם על מנת לתקן תאים שניזוקו או הזדקנו. מחקר שבוצע בקרב 15,000 נשים ופורסם ב-Journal of Nutrition, Health, and Aging  מראה כי צריכת אגוזים משפיעה לטובה על המצב הקוגניטיבי בקרב אנשים מעל גיל 65.  מחקר נוסף הראה שצריכת אגוזים באופן יומיומי מפחת בנוסף סיכון למחלות כמו סרטן, מחלת לב ומחלת ריאות.

דייסת שיבולת שועל (צילום: virtu studio, shutterstock)
שיבולת שועל - תעזור לכם לחשוב בהיר יותר|צילום: virtu studio, shutterstock

יין: מזרז פינוי רעלים מהגוף ומסייע לריכוז

שתיית יין ידועה זה מכבר בהשפעות חיוביות שונות על גוף האדם. במחקר שבדק השפעת יין על המצב הקוגניטיבי נמצא באופן מפתיע, שיין מסוגל לסייע גם לריכוז. אלכוהול ותרכובות נוספות ביין משפעלים מערכת הנקראת "המערכת הגלימפטית" – אזור קריטי במוח האחראי על ניקוי פסולת ממערכת העצבים המרכזית. היתרונות בשתיית יין המובילים לשיפור התפקוד הקוגנטיבי יבואו לידי ביטוי אך ורק בשתייה מתונה על פי ההמלצות (120 מ"ל לאישה, 240 מ"ל לגבר). חשוב לציין ששתייה מופרזת תוביל לתוצאה הפוכה ולפגיעה בתפקוד המוח.

 

הכותבת היא רותם אטיאס היא תזונאית קלינית במערך התזונה והדיאטה, במאוחדת מחוז דרום